Overtuigtips (158)

Al 15 jaar geven wij trainingen aan politiek, bedrijfsleven en semi-overheid in het overtuigend communiceren. In die tijd hebben we een grote kennis vergaard die we graag delen. Daarom staan hier de beste tips die we hebben gepubliceerd. Van winnende debattips tot presentatietips. En van zuiver argumenteren tot reageren op drogredenen. En het goede nieuws: we vullen ze maandelijks aan met nieuwe tips, columns en onderzoeken.

Vergadertips (39)

Dagelijks vergaderen vele honderdduizenden professionals in iedere branche. Niet altijd naar volle tevredenheid. Naast trainingen schrijven de overtuigexperts van het debatinstituut maandelijks praktische tips om het vergaderen beter en efficienter te maken. Om direct in de praktijk toe te passen en door te sturen naar je collega's. Zodat de vergadertijd echt nuttig wordt besteed.

Analyses (136)

Hier vind je analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht tref je hier aan.

Serie winnende debattips (13)

'Debatteren om te winnen' is gestoeld op onze jarenlange expertise in trainingen in overtuigingskracht, en aangevuld met analyses en overtuigingstips. Oftewel, een nuttig boek voor iedere professional! 'Debatteren om te winnen' laat aan de hand van diverse methoden, overtuigtips en oefeningen zien hoe je sterker kunt argumenteren en beter kunt presenteren.

Onze boeken (2)

We geven niet alleen trainingen maar schrijven, publiceren en praten ook veel over retorica en overtuigingskracht. Vaak bundelen we deze kennis voor scholieren en studenten. Deze boeken kun je vinden bij onze onderwijsactiviteiten. De meest belangrijke inzichten voor professionals zijn gebundeld in onze bestseller Debatteren om te winnen, de kunst van het overtuigen. Dit en andere boeken tref je in deze sectie aan.

Lodewijk Asscher winnaar Debatprijs Algemene Politieke Beschouwingen 2018

Het Nederlands Debat Instituut heeft Lodewijk Asscher uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen 2018 en daarmee tot winnaar van de Debatprijs 2018. 

Voorzitter van de jury, Roderik van Grieken: “Lodewijk Asscher wint de Debatprijs vanwege een uitzonderlijk goede eerste termijnspeech in combinatie met een duidelijke en consistente debatstrategie en scherpe interrupties.”

00 01 01 J6B0087
© Photo by Pierre Crom

De jury was onder de indruk van het feit dat Asscher zijn eerste termijnspeech volledig uit het hoofd hield, een unicum. Dat leverde niet alleen een soepele, natuurlijke spreektrant op, maar ook een spannende en urgente toespraak. Daarnaast speelde Asscher de volle twee dagen een belangrijke rol met veel interrupties die vrijwel allemaal scherp, duidelijk en relevant waren. 

Tweede plaats 

De tweede plaats is dit jaar voor Jesse Klaver. Ook hij was in de volle breedte van het debat aanwezig met aanhoudende interrupties, krachtige stijlfiguren en sterke voorbeelden tot de verbeelding spraken. 

Bekijk

Hoe kun jij Mark Zuckerberg het best ondervragen

Vanavond wordt Mark Zuckerberg onderworpen aan een vragenvuur door het Europees Parlement. In april werd de oprichter van Facebook al gehoord door het Amerikaanse Senaat naar aanleiding van privacyschending. Zuckerberg ging tijdens dit verhoor door het stof, maar niet dankzij de scherpe vragen van de senatoren die overduidelijk wat moeite hadden met de 'technische' stof. Nu is het de taak aan de Europese parlementsleden om de waarheid boven tafel te krijgen. Een pittige klus, maar met de juiste voorbereiding zeker niet ondenkbaar. 

Bekijk

Waarom is een ander perspectief van belang?

In de Volkskrant staat een mooi opiniestuk van hoogleraar Nico van Eijk over de situatie die zich heeft afgespeeld in de Beekse Bergen. Het is een goed voorbeeld van hoe je, wanneer je vanuit een ander perspectief naar dezelfde feiten kijkt, tot hele andere conclusies kunt komen.

Bekijk

Waarom Trump een slechte onderhandelaar is

Trump, de Amerikaanse president, heeft gisteren eenzijdig de “Iran-deal” opgezegd. Hoewel geen enkele internationale toezichthouder een schending van het verdrag aantrof, maakte Trump met een presidentieel decreet toch een einde aan de deal. Wat kunnen wij leren van deze harde onderhandelingstactiek?

Bekijk

De metaforen van de Sleepwet

Wat gaat de nieuwe Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (Wiv) precies betekenen voor Nederland? Voor- en tegenstanders maken creatief gebruik van de Nederlandse taal om hun standpunt toe te lichten. De metafoor is daarbij een favoriet middel om de ingewikkelde materie van de wet hanteerbaar te maken. Nieuwsgierig waar deze metaforen eigenlijk vandaan komen? Hieronder de 3 bekendste voorbeelden en de herkomst hiervan. 

computer 3233754 1920

Bekijk

Overtuigen met sympathie

Het zal je niet verbazen: mensen zeggen het liefst ‘ja’ tegen een verzoek van personen die ze kennen en sympathiek vinden. Zo zal je eerder je auto uitlenen aan je buurman dan aan een wildvreemde. Als de buurman ook nog eens aardig is, dan is het helemaal moeilijk het verzoek te weigeren.

Bekijk

Hoe begin ik mijn presentatie? 5 tips voor een krachtige opening

Presentaties hebben een aantal sleutelmomenten. Eén van die momenten is de opening. Het is cruciaal voor uw overtuigingskracht om stevig van start te gaan. Bij het debatinstituut leiden we dagelijks verschillende typen congressen en bijeenkomsten door heel het land. Tijdens veel congressen zien we dat sprekers te weinig aandacht besteden aan een goede opening van hun betoog. Dit is jammer omdat de spreker dan al snel met 1 – 0 achter staat bij het publiek, en dat doet afbreuk aan het inhoudelijke verhaal van de presentatie. De opening moet een echte aandachtstrekker zijn die uw publiek direct bij uw presentatie betrekt. In dit artikel geven we vijf voorbeelden van krachtige openingen voor een presentatie.  

Bekijk

Wie wint dit jaar de Debatprijs tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen?

Op 21 september reikt het Nederlands Debat Instituut de jaarlijkse Debatprijs uit aan de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen. Een vakkundige jury volgt het debat live in Den Haag op de voet en beoordeelt politici op basis van zorgvuldig geselecteerde criteria.

Bekijk

De kracht van zelfspot

Heb jij al meegedaan aan de internethype Yanny vs. Laurel? Ook het Witte Huis laat zich tot deze hype verleiden met als resultaat een compilatievideo waar ook Trump een rol in speelt. Een zeldzaam moment, want op de video toont hij zelfspot door te refereren naar zijn tweet van een jaar geleden: Convfefe. Een grappige video die laat zien dat zelfspot ook een handige tool voor een spreker kan zijn. 

Bekijk

Hoe kan je korter én efficiënter vergaderen?

De hoeveelheid informatie die op ons bureau belandt, groeit alleen maar. Tegelijkertijd hebben we steeds minder tijd om te vergaderen. Er worden creatieve oplossingen bedacht om het toch efficiënt te houden, maar wat werkt nou echt? In dit artikel van het AD vertelt directeur Roderik van Grieken alles over kort en slim vergaderen.

Korter en effecient vergaderen

Bekijk

Coaching is cruciaal voor griffiers

Wat was het een leerzame dag bij ons op kantoor afgelopen vrijdag 16 maart. Uit alle windstreken waren griffiers aanwezig om ervaringen uit te wisselen over de coaching van raadsleden, maar ook om meer handvatten te krijgen om deze cruciale vaardigheid te verbeteren.

Bekijk

Overtuigingskracht: onmisbaar leiderschapsinstrument

Leiderschap in de 21e eeuw is anders dan in voorgaande periodes. Technologische ontwikkelingen en moderne vormen van samenwerken maken organisaties platter en minder hiërarchisch. Waar leiders vroeger directief leiding gaven en werknemers zonder twijfel orders opvolgden, is dat tegenwoordig heel anders. Dit vraagt dan ook om andere vaardigheden van leiders: De kunst van het overtuigen is cruciaal om succesvol te zijn.

Bekijk

Sociale bewijskracht als overtuigmiddel

1000 mensen gingen je voor, 74 personen bevelen dit restaurant aan, of dit hotel heeft meer dan 10.000 likes. Dan moet het wel goed zijn denk je vast. De kans dat je het product aanschaft of de dienst afneemt is dus ook veel groter dan wanneer niemand geïnteresseerd is, of dit in ieder geval niet laat merken.

Bekijk

Overtuigen met beeldspraak: tips voor het bedenken van de perfecte metafoor!

Wanneer we mensen proberen te overtuigen om anders te denken of om hun gedrag aan te passen, verdiepen we ons in hun wensen en behoeften. Vervolgens gebruiken we argumenten die hierbij aansluiten. Dit kan zeer effectief zijn, maar in veel gevallen is het overtuigender om in te spelen op de emoties van uw publiek. Een goede manier om dit te doen is door gebruik te maken van overtuigende metaforen.

Bekijk