Overtuigtips (164)

Al 15 jaar geven wij trainingen aan politiek, bedrijfsleven en semi-overheid in het overtuigend communiceren. In die tijd hebben we een grote kennis vergaard die we graag delen. Daarom staan hier de beste tips die we hebben gepubliceerd. Van winnende debattips tot presentatietips. En van zuiver argumenteren tot reageren op drogredenen. En het goede nieuws: we vullen ze maandelijks aan met nieuwe tips, columns en onderzoeken.

Vergadertips (41)

Dagelijks vergaderen vele honderdduizenden professionals in iedere branche. Niet altijd naar volle tevredenheid. Naast trainingen schrijven de overtuigexperts van het debatinstituut maandelijks praktische tips om het vergaderen beter en efficienter te maken. Om direct in de praktijk toe te passen en door te sturen naar je collega's. Zodat de vergadertijd echt nuttig wordt besteed.

Analyses (142)

Hier vind je analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht tref je hier aan.

Serie winnende debattips (13)

'Debatteren om te winnen' is gestoeld op onze jarenlange expertise in trainingen in overtuigingskracht, en aangevuld met analyses en overtuigingstips. Oftewel, een nuttig boek voor iedere professional! 'Debatteren om te winnen' laat aan de hand van diverse methoden, overtuigtips en oefeningen zien hoe je sterker kunt argumenteren en beter kunt presenteren.

Onze boeken (2)

We geven niet alleen trainingen maar schrijven, publiceren en praten ook veel over retorica en overtuigingskracht. Vaak bundelen we deze kennis voor scholieren en studenten. Deze boeken kun je vinden bij onze onderwijsactiviteiten. De meest belangrijke inzichten voor professionals zijn gebundeld in onze bestseller Debatteren om te winnen, de kunst van het overtuigen. Dit en andere boeken tref je in deze sectie aan.

Gratis expertmeeting: ‘Constructief vergaderen voor gemeenteambtenaren’

Binnen de gemeentelijke organisatie wordt veel vergaderd. Is jouw ervaring dat er vaak veel gesproken wordt zonder dat er knopen worden doorgehakt? En dat vaak dezelfde collega’s veel het woord voeren terwijl anderen weinig aan het woord komen?

expertmeeting constructief vergaderen

Bekijk

Wie wint de Debatprijs van de maand april?

Het Nederlands Debat Instituut reikt vanaf januari 2019 de Debatprijs van de Maand uit in het NPO Radio1-programma Dit is de Dag. Wie heeft de afgelopen maand het meeste impact gehad in het maatschappelijke debat? 

De genomineerden van april 2019 zijn: Priester Pierre Valkering, FvD-kamerlid Theo Hiddema en AFM-topvrouw Merel van Vroonhoven. 

Wat was hun bijdrage aan het publieke debat? En waarom zijn ze genomineerd? Roderik van Grieken legt het uit in de onderstaande video:

Debat-expert Roderik van Grieken en Sjirk Kuijper, (hoofdredacteur Nederlands Dagblad), besproken in Dit is de Dag de kanshebbers en de uiteindelijke winnaar!

Bekijk

Debatanalyse RTL lijsttrekkersdebat 7 maart

Debatanalyse RTL lijsttrekkersdebat 7 maart

Op 7 maart vond het eerste debat voor de Provinciale Statenverkiezingen plaats in debatcentrum Rode Hoed in Amsterdam. Hier deden de acht lijsttrekkers van de grootste partijen aan mee (volgens de laatste peilingen). Dit debat staat in het kader van de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Hieronder de twee grootste ‘takeaways’ van dit eerste televisiedebat.

Schermafbeelding 2019 03 08 om 18.58.38

Bekijk

Verslag Nationaal Gemeenteraadsdebat 2018

Afgelopen 15 december was de eerste editie van het Nationaal Gemeenteraadsdebat in het monumentale Dudok gemeentehuis van de gemeente Hilversum. Wat was het een bijzondere dag! In grote getale waren er raadsleden vanuit het gehele land naar Hilversum afgerezen om daar met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te inspireren en te netwerken. Uiteindelijk waren er 63 deelnemers uit 35 verschillende gemeenten aanwezig.

Bekijk

Wie wint dit jaar de Debatprijs tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen?

Op 21 september reikt het Nederlands Debat Instituut de jaarlijkse Debatprijs uit aan de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen. Een vakkundige jury volgt het debat live in Den Haag op de voet en beoordeelt politici op basis van zorgvuldig geselecteerde criteria.

Bekijk

De kracht van zelfspot

Heb jij al meegedaan aan de internethype Yanny vs. Laurel? Ook het Witte Huis laat zich tot deze hype verleiden met als resultaat een compilatievideo waar ook Trump een rol in speelt. Een zeldzaam moment, want op de video toont hij zelfspot door te refereren naar zijn tweet van een jaar geleden: Convfefe. Een grappige video die laat zien dat zelfspot ook een handige tool voor een spreker kan zijn. 

Bekijk

Hoe kan je korter én efficiënter vergaderen?

De hoeveelheid informatie die op ons bureau belandt, groeit alleen maar. Tegelijkertijd hebben we steeds minder tijd om te vergaderen. Er worden creatieve oplossingen bedacht om het toch efficiënt te houden, maar wat werkt nou echt? In dit artikel van het AD vertelt directeur Roderik van Grieken alles over kort en slim vergaderen.

Korter en effecient vergaderen

Bekijk

Coaching is cruciaal voor griffiers

Wat was het een leerzame dag bij ons op kantoor afgelopen vrijdag 16 maart. Uit alle windstreken waren griffiers aanwezig om ervaringen uit te wisselen over de coaching van raadsleden, maar ook om meer handvatten te krijgen om deze cruciale vaardigheid te verbeteren.

Bekijk

Gratis workshop: Wat kun je leren van een verkiezingsdebat?

Op donderdag 23 mei gaat Nederland naar de stembus, want de Europese verkiezingen staan weer voor de deur. Na de spannende Provinciale verkiezingen gaat nu de volgende titanenstrijd van start. Dat betekent weer een hoop verkiezingsdebatten in de media, waarbij ervaren politici alles uit de kast trekken om het verkiezingsgevecht te winnen. Wat kun jij leren van de technieken van deze politici. En hoe pas jij dit toe in je eigen werk?

Met de Provinciale Staten-verkiezingen in maart heb je al kunnen zien hoe belangrijk verkiezingsdebatten zijn en welke impact deze kunnen hebben op het resultaat van de verkiezingen. Het debatinstituut organiseert daarom op vrijdag 17 mei een interactieve middag over verkiezingsdebatten. Van tactisch argumenteren tot slim framen. Benieuwd naar hoe de ervaren politici het debat aangaan en waarom juist deze debattechnieken van pas komen in vele werksituaties? Kom dan naar onze debatworkshop op 17 mei.

banner verkieizngsdebat leren

Bekijk

Debatprijs van de Maand: Thierry Baudet, Klaas Dijkhoff en Rob Jetten

De politiek was het onderwerp van gesprek in maart en dat betekent dat ook maandelijkse 'De Debatprijs'* in samenwerking met Dit is de Dag in teken staat van de politiek. Niemand minder dan Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, en D66-fractievoorzitter Rob Jetten zijn genomineerd voor deze prijs. Maar wie ging er met de winst vandoor?

Bekijk

Wat maakt Rutger Bregman zijn betoog zo bijzonder?

De kracht van de speech van Rutger Bregman

Vorige week ging een speech van de Nederlandse schrijver en journalist Rutger Bregman viral. Tijdens de jaarlijkse conferentie van het World Economic Forum (WEF) in Davos hield hij een betoog over ongelijkheid in de wereld. Zijn pleidooi kwam er op neer dat de rijken in de wereld moeten stoppen met belastingontwijking en meer belasting zouden moeten betalen. Dit betoog past binnen de wereldwijde zorg over de groeiende ongelijkheid in de wereld. Zijn verhaal was ook opmerkelijk omdat bij het WEF veelal CEO’s, ministers en andere zakenmensen aanwezig zijn. Zo was de voormalig CFO van het internetbedrijf Yahoo boos op Bregman om het gebruik van het woord “bullshit” in zijn verhaal. Ook zijn directheid viel op: “Stop talking about philanthropy, start talking about taxes”.

Bekijk

Lodewijk Asscher winnaar Debatprijs Algemene Politieke Beschouwingen 2018

Het Nederlands Debat Instituut heeft Lodewijk Asscher uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen 2018 en daarmee tot winnaar van de Debatprijs 2018. 

Voorzitter van de jury, Roderik van Grieken: “Lodewijk Asscher wint de Debatprijs vanwege een uitzonderlijk goede eerste termijnspeech in combinatie met een duidelijke en consistente debatstrategie en scherpe interrupties.”

00 01 01 J6B0087
© Photo by Pierre Crom

De jury was onder de indruk van het feit dat Asscher zijn eerste termijnspeech volledig uit het hoofd hield, een unicum. Dat leverde niet alleen een soepele, natuurlijke spreektrant op, maar ook een spannende en urgente toespraak. Daarnaast speelde Asscher de volle twee dagen een belangrijke rol met veel interrupties die vrijwel allemaal scherp, duidelijk en relevant waren. 

Tweede plaats 

De tweede plaats is dit jaar voor Jesse Klaver. Ook hij was in de volle breedte van het debat aanwezig met aanhoudende interrupties, krachtige stijlfiguren en sterke voorbeelden tot de verbeelding spraken. 

Bekijk

Hoe kun jij Mark Zuckerberg het best ondervragen

Vanavond wordt Mark Zuckerberg onderworpen aan een vragenvuur door het Europees Parlement. In april werd de oprichter van Facebook al gehoord door het Amerikaanse Senaat naar aanleiding van privacyschending. Zuckerberg ging tijdens dit verhoor door het stof, maar niet dankzij de scherpe vragen van de senatoren die overduidelijk wat moeite hadden met de 'technische' stof. Nu is het de taak aan de Europese parlementsleden om de waarheid boven tafel te krijgen. Een pittige klus, maar met de juiste voorbereiding zeker niet ondenkbaar. 

Bekijk

Waarom is een ander perspectief van belang?

In de Volkskrant staat een mooi opiniestuk van hoogleraar Nico van Eijk over de situatie die zich heeft afgespeeld in de Beekse Bergen. Het is een goed voorbeeld van hoe je, wanneer je vanuit een ander perspectief naar dezelfde feiten kijkt, tot hele andere conclusies kunt komen.

Bekijk

Waarom Trump een slechte onderhandelaar is

Trump, de Amerikaanse president, heeft gisteren eenzijdig de “Iran-deal” opgezegd. Hoewel geen enkele internationale toezichthouder een schending van het verdrag aantrof, maakte Trump met een presidentieel decreet toch een einde aan de deal. Wat kunnen wij leren van deze harde onderhandelingstactiek?

Bekijk