Analyses

Hier vindt u analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht treft u hier. 

Debatanalyse RTL lijsttrekkersdebat 7 maart

Debatanalyse RTL lijsttrekkersdebat 7 maart

Op 7 maart vond het eerste debat voor de Provinciale Statenverkiezingen plaats in debatcentrum Rode Hoed in Amsterdam. Hier deden de acht lijsttrekkers van de grootste partijen aan mee (volgens de laatste peilingen). Dit debat staat in het kader van de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Hieronder de twee grootste ‘takeaways’ van dit eerste televisiedebat.

Schermafbeelding 2019 03 08 om 18.58.38

Bekijk

Wat maakt Rutger Bregman zijn betoog zo bijzonder?

De kracht van de speech van Rutger Bregman

Vorige week ging een speech van de Nederlandse schrijver en journalist Rutger Bregman viral. Tijdens de jaarlijkse conferentie van het World Economic Forum (WEF) in Davos hield hij een betoog over ongelijkheid in de wereld. Zijn pleidooi kwam er op neer dat de rijken in de wereld moeten stoppen met belastingontwijking en meer belasting zouden moeten betalen. Dit betoog past binnen de wereldwijde zorg over de groeiende ongelijkheid in de wereld. Zijn verhaal was ook opmerkelijk omdat bij het WEF veelal CEO’s, ministers en andere zakenmensen aanwezig zijn. Zo was de voormalig CFO van het internetbedrijf Yahoo boos op Bregman om het gebruik van het woord “bullshit” in zijn verhaal. Ook zijn directheid viel op: “Stop talking about philanthropy, start talking about taxes”.

Bekijk

Verslag Nationaal Gemeenteraadsdebat 2018

Afgelopen 15 december was de eerste editie van het Nationaal Gemeenteraadsdebat in het monumentale Dudok gemeentehuis van de gemeente Hilversum. Wat was het een bijzondere dag! In grote getale waren er raadsleden vanuit het gehele land naar Hilversum afgerezen om daar met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te inspireren en te netwerken. Uiteindelijk waren er 63 deelnemers uit 35 verschillende gemeenten aanwezig.

Bekijk

Waarom je urgentie moet toepassen in jouw betoog | ANALYSE

Op zondag 11 november was het 100 jaar geleden dat de ‘Armistice’ inging van de Eerste Wereldoorlog. Deze wapenstilstand werd met staatshoofden uit de hele wereld herdacht. Een memorabel moment, want de Franse president Emmanuel Macron gaf een speech onder de Arc de Triomphe in Parijs. Laat je ook inspireren door zijn woorden. Wij beschrijven 3 dingen die jij kunt toepassen in jouw speech of betoog.

macron

Bekijk

Gratis workshop: Integriteit in de raad

Op vrijdag 2 november 2018 organiseert het Nederlands Debat Instituut de gratis workshop ‘Integriteit in de raad’. Tijdens een interactieve middag, praten wij met jou over een praktische aanpak van integriteit binnen de raad. Save the date!

integriteit

Bekijk

Lodewijk Asscher winnaar Debatprijs Algemene Politieke Beschouwingen 2018

Het Nederlands Debat Instituut heeft Lodewijk Asscher uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen 2018 en daarmee tot winnaar van de Debatprijs 2018. 

Voorzitter van de jury, Roderik van Grieken: “Lodewijk Asscher wint de Debatprijs vanwege een uitzonderlijk goede eerste termijnspeech in combinatie met een duidelijke en consistente debatstrategie en scherpe interrupties.”

00 01 01 J6B0087
© Photo by Pierre Crom

De jury was onder de indruk van het feit dat Asscher zijn eerste termijnspeech volledig uit het hoofd hield, een unicum. Dat leverde niet alleen een soepele, natuurlijke spreektrant op, maar ook een spannende en urgente toespraak. Daarnaast speelde Asscher de volle twee dagen een belangrijke rol met veel interrupties die vrijwel allemaal scherp, duidelijk en relevant waren. 

Tweede plaats 

De tweede plaats is dit jaar voor Jesse Klaver. Ook hij was in de volle breedte van het debat aanwezig met aanhoudende interrupties, krachtige stijlfiguren en sterke voorbeelden tot de verbeelding spraken. 

Bekijk

Wie wint dit jaar de Debatprijs tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen?

Op 21 september reikt het Nederlands Debat Instituut de jaarlijkse Debatprijs uit aan de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen. Een vakkundige jury volgt het debat live in Den Haag op de voet en beoordeelt politici op basis van zorgvuldig geselecteerde criteria.

Bekijk

Wat ons opviel aan de Europese State of the Union

Europese commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft de jaarlijkse Staat van de Unie-rede uitgesproken. Hij hield deze speech voor de vierde en laatste keer. Volgend jaar mei zijn namelijk de Europese verkiezingen. Wij beschrijven 3 elementen die ons zijn opgevallen aan zijn speech.

state of union

Bekijk

De 3 bizarre missers van Trump

Donald Trump overheerste het nieuws in de afgelopen week. Zijn staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk, de ontmoeting met de Koningin en zijn gesprek met Poetin werden door iedereen op de voet gevolgd. Trump zou Trump natuurlijk niet zijn, als hij niet de wereld op de kast had gejaagd met zijn uitspraken of ongemakkelijke acties. In deze “week van Trump” beschrijven wij zijn drie meest bizarre misstappen én onze leermomenten.

Bekijk

Onze doodnormale Rutte versus de autoritaire Macron

Vorige week ging een video van Minister-President Mark Rutte viral, waarin hij zijn zelf gemorste bekertje koffie aan het opruimen was. Een hele goede reactie op een onverwachte situatie, want voor het oog van de camera weglopen van je zelf gemorste koffie en dat voor de schoonmakers achterlaten is een minder goed idee. Terwijl de schoonmaakploeg dit tafereel met verbazing aan het observeren was, vroeg de minister-president hen ook nog om uitleg hoe hij het beste de boel kon opruimen. In Nederland werd de video volop bekeken en werd Rutte geroemd omdat hij zo ‘gewoon’ is gebleven, de mouwen opstroopt en aan de slag gaat.

Bekijk

De toekomst van debatteren

Wij nemen je mee in een reis naar de toekomst. De toekomst van het debat, een toekomst die helemaal niet zo ver in het verschiet blijkt te liggen.

Stel je voor: een apparaat dat topbedrijven adviseert door het genereren van argumenten voor zowel de voor- als tegenpartij. Niet in een wollige tekst, vol grammaticale onjuistheden en onmogelijk lange zinnen. Nee, we hebben het hier over een uiterst welbespraakte machine, die verhalen vertelt met intonatie en een makkelijk te volgen spreektempo. Een verhaal met opening, midden en slot waar de termen state, explain en illustrate de basis zijn van de programmering.

de toekomst van debatteren

Bekijk

Strategisch overtuigen: wie de vorm beheerst, is de inhoud meester

Dat overtuigen leer je dus niet even in een middagje, zou je denken. Helemaal waar, al bleken de deelnemers aan de workshop Strategisch Overtuigen voor Eventmanagers (maandag 28 mei jl.) in één middag wel grote sprongen voorwaarts te kunnen maken. In het Haagse COMM | Museum voor Communicatie besprak Anna Heijker van het Nederlands Debat Instituut in een aantal korte runs de theorie van het presenteren & overtuigen. Tussendoor gingen de eventmanagers met elkaar in debat om de (nieuwe) skills uit te proberen en aan te scherpen. Dit is het verslag van de inspirerende middag geschreven door deeventmanager.nl

Overtuigingskracht hebben we allemaal nodig in ons werk. Om nieuwe ideeën te pluggen, meer draagkracht te creëren of om een standpunt helder voor het voetlicht te krijgen. Iedereen kan zijn/haar overtuigingskracht versterken. Door zich de overtuigingsmiddelen uit de klassieke retorica – ethos, pathos, logos – eigen te maken. Hoe je dat doet? Door ze alsmaar te oefenen, zowel elk afzonderlijk als in samenhang.

strategisch overtuigen

Bekijk

Wat ons opviel aan de speech van Rutte

Premier Mark Rutte heeft vanochtend een toespraak gehouden in het Europese Parlement in Straatsburg. Een speech, gevolgd door debat, waarbij hij de Nederlandse visie op de Europese Unie uit de doeken kon doen. Dit deed hij naar aanleiding van de plannen van Macron en Merkel, maar ook om zijn waardering voor de EU te uiten. Wij hebben zijn speech geanalyseerd en delen graag met jou onze bevindingen. In deze blog lees twee redenen wij dit een speech vonden die de moeite waard was om te zien en naar te luisteren.

rutte 2

Bekijk

Wat een simpel handgebaar kan betekenen

Een historisch moment. De leiders van Amerika en Noord-Korea hebben elkaar vandaag voor het eerst ontmoet. Dit keer geen ongemakkelijke handdruk van Trump, iets wat niet ongewoon is tijdens zijn gesprekken met andere politieke leiders. Het was echter een waardige en vriendelijke kennismaking, mede dankzij de kracht van het simpele handgebaar.

Bekijk

Wat kun je leren van de goede 'NOS op 3'-video's?

Regelmatig maakt NOS op 3 video's over actuele onderwerpen. Een inspiratiebron voor ons! Vooral hun laatste video, over de relevantie van het pensioen voor jongeren, was een ram goede video. Roderik van Grieken vertelt hieronder wat wij kunnen leren van de filmpjes van NOS op 3.

Bekijk