Analyses

Hier vindt u analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht treft u hier. 

Verslag Raadsledencongres 2018

Wat was het een bijzondere dag in het Congrescentrum ‘1931’ te Den Bosch! In grote getale waren raadsleden en kandidaat-raadsleden op het Raadsledencongres 2018 aanwezig. Van de bijna vijfhonderd mensen was tweederde deel kandidaatraadslid.

Foto AN met minister BZK Ollongren

Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband sprak inspirerende woorden over het belang van een goed team. Cruciaal is het vertrouwen dat je aan elkaar moet geven om er een succes van te maken.

Daarna presenteerde dr. Henk van der Kolk van de Universiteit Twente kort verschillende onderzoeken over de lokale politiek. Hieruit bleek dat het vertrouwen in de gemeenteraad en al zijn lokale instituties nog steeds erg veel groter is dan in andere landen, maar dat dit ook sterk correleert en fluctueert met de prestaties van de landelijke politiek.

Vervolgens stoof de groep uiteen in drie workshops, waarna iedereen bij elkaar kwam voor een plenaire slotsessie waarbij minister Kajsa Ollongren van BZK ook aanwezig was. Deze uiterst informatieve dag kunnen we samenvatten met het adagium: ‘hard gelachen, veel geleerd’.

 

Bekijk

Omgaan met een populist: Lessen uit de USA

Door Yoav Magid (oud-trainer en moderator bij het debatinstituut, woonachtig in de VS)

Sinds 2009 woon ik in Washington, DC, en in de aanloop naar de presidentsverkiezingen verslond ik met al m’n politiek geëngageerde vrienden de speeches, debatten, persconferenties, gelekte video's, demonstraties, en al het nieuws over Hillary Clinton en Donald Trump. Elke keer dat de populist Trump weer een verbale blunder maakte, elke keer dat hij iets volledig on-presidentieels zei of deed, dachten de Democraten onder ons “aha, we hebben ‘m, nu kan hij zeker niet winnen, de verkiezing is in de pocket.” De grote opiniepeilers en de ‘talking heads’ op TV waren het met ons eens. We zaten er allemaal mooi naast.  

Bekijk

7 succesvolle debattechnieken van Pechtold tijdens het RTL-debat in de Rode Hoed

Wat was de tactiek van Alexander Pechtold in het één-op-één debat dat hij aanvroeg met Sybrand Buma? Pechtold werd door de kijkers van RTL4 als winnaar uitgeroepen. Gedurende het hele debat had hij een ingehouden glimlach en een aantal humoristische uitspraken: Hij wilde bijvoorbeeld Trump best in Nederland ontvangen en hem dan ook het Vredespaleis, het Anne Frank-huis, Madurodam, en ja, Ponypark Slagharen laten zien. In dit artikel beschrijf ik zeven debattechnieken die hij succesvol inzette.

Bekijk

Van Aartsen laat taak vergadervoorzitter zien

Vorige week liet de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, de publieke tribune ontruimen tijdens een raadsvergadering. Het was het zoveelste voorbeeld van hoogoplopende emoties in het asielzoekersdebat. Aanleiding van de ophef was de opmerking van raadslid Hasan Kuuk van de Islam Democraten dat hij geschokt was door een aantal van de “racistische uitspraken van vele insprekers” tijdens de vergadering. Deze opmerking schoot Danielle de Winter van de PVV in het verkeerde keelgat. Via een Punt van Orde eiste zij dat Kucuk zijn opmerking zou terugnemen: “Schandalig dat burgers in deze zaal worden weggezet als racisten”. Wat nu te doen als vergadervoorzitter in deze situatie?

Bekijk

Waarom het eerste Nederlandse Correspondentendiner een magistrale zet is van Mark Rutte

Als je er niet meer om kunt lachen is het pas echt erg. Maar juist over ernstige zaken moet je kunnen lachen. En in tijden waarin het maatschappelijke en politieke debat is verhard en soms ontspoord, was de eerste editie van het Nederlandse Correspondentendiner een groot succes. Al mag het wel wat minder Amerikaans.

Bekijk

Marco Rubio toegevoegd aan lijst historische debatblunderaars VS

De debatten in de aanloop naar presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten kennen een aantal historische blunders die fataal bleken voor de kandidaten die ze begingen. Zo schakelde in 1988 Michael Dukakis zichzelf uit door zijn reputatie als ijskonijn te bevestigen toen hem de vraag werd gesteld of hij voor de doodstraf zou zijn als zijn vrouw verkracht en vermoord zou worden. In datzelfde jaar blunderde vice-presidentskandidaat Dan Quale door zichzelf te vergelijken met Kennedy. Het kwam nooit meer goed met zijn reputatie. En in 2012 sloot Rick Perry voor zichzelf definitief de deur naar het Witte Huis door pijnlijk vast te lopen in zijn eigen betoog.

Bekijk

Het debat als unieke en succesvolle methode voor het nieuwe vak Nederlands

In het Manifest ´Nederlands op school´ wordt gesteld dat het vak Nederlands door leerlingen wordt gezien als één van de saaiste vakken. Veel te abstract en moeilijk te vertalen naar hun eigen leefwereld. Als je dat combineert met het gegeven dat één op de zeven vijftienjarigen functioneel analfabeet is dan kun je spreken van een groot probleem. Veruit de meeste van deze leerlingen zitten op het VMBO. De oplossing hiervoor die leuk, laagdrempelig en binnen de leefwereld van de leerlingen ligt, is door hen te leren debatteren.

 

Bekijk

Verslag Workshop 'de Griffier als Coach' 2015

De griffier als smeerolie, herder, paardenfluisteraar of toch juf?

Op vrijdag 28 augustus 2015 vond de eerste workshop speciaal voor griffiers plaats bij het Nederlands Debat Instituut in Hilversum. In samenwerking met de Vereniging van Griffiers organiseerde het Debatinstituut de workshop ‘de griffier als Coach’. Op deze zonnige dag gingen 24 griffiers uit heel Nederland met elkaar in gesprek over hun vak en kregen zij onder begeleiding van de zeer ervaren trainer Arthur Noordhuis een training over verschillende manieren van coachen.

Lees hier het verslag!

Bekijk

Tip voor een griffier

Bekijk

Toelichting Jury Debatprijs 2015

Donderdag 17 september reikten wij voor de 7de keer de Debatprijs uit tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Na Femke Halsema (2008), Alexander Pechtold (2009,2014) en Mark Rutte (2010,2011,2013) werd dit jaar Geert Wilders uitgeroepen tot winnaar. Hier een beknopte toelichting op de beslissing.

Bekijk

Televisie mag politici weleens met meer respect behandelen in debat

Nederlandse omroepen denken dat ze alles mogen uithalen met politici in een tv-debat. Zelfs hun vakantiekiekjes showen. Tijd dat politici zelf de regie ter hand nemen, meent Roderik van Grieken.

Bekijk

Hoe Frans Timmermans het Europees Parlement overtuigt

Afgelopen dinsdag werd kandidaat Eurocommissaris Frans Timmermans tweeënhalf uur kritisch ondervraagd door Europarlementariërs tijdens een  openbare hoorzitting. Vriend en vijand was diep onder de indruk van zijn optreden. Op BNR analyseerde Roderik van Grieken de spreekstijl van onze minister van Buitenlandse Zaken. Drie dingen die u van Timmermans kunt leren. 

Bekijk

De eerste die zegt wat we allemaal denken

Was de speech van Frans Timmermans voor de VN Veiligheidsraad goed? Ja. Het was de beste speech van een Nederlands politicus sinds jaren. Donatello Piras van het debatinstituut legt uit waarom. 

Bekijk

‘Van Woerkom 1 – Tweede Kamer 0’

Vandaag kunnen Tweede Kamerleden in gesprek met Guido van Woerkom. Maar een paar parlementariërs hebben zich vooralsnog gemeld voor deze door de Kamer zelf aangevraagde kans. Langzaamaan dringt door in wat voor onmogelijke positie zij zichzelf hebben gemanoeuvreerd.  Nederland vraagt zich openlijk af waar de Kamerleden in deze zaak mee bezig zijn en heeft overwegend sympathie voor beoogde Ombudsman wiens reputatie in een paar dagen tijd te grabbel is gegooid.

Bekijk