Analyses

Hier vindt u analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht treft u hier. 

Spreken leert men door te spreken

Door Obama staat de kunst van het spreken weer in de belangstelling maar is dat wel zo simpel? "Ja," zegt Donatello Piras van het Nederlands Debat Instituut, "maar dan wel via het onderwijs". Spreken leert men door te spreken.

Bekijk

Presidentiële televisiedebatten: toen en nu

We smullen er van: de televisiedebatten tussen de presidentskandidaten. Vroeger was dat ook al zo, maar de debatten zelf zijn nu allang niet meer hetzelfde als toen.

Bekijk

Gemeenteraden moeten vaste spreektijden invoeren

Vergaderingen die uitlopen, raadsleden die klagen en burgers die het niet meer volgen. De problemen waar de lokale democratie in Nederland mee te kampen heeft, zijn legio. Toch zijn sommige oplossingen simpel en doeltreffend. We moeten ze alleen nog goed invoeren en dan ook overal. Een maatregel die niet meer kan wachten is het invoeren van vaste spreektijden bij alle gemeente-raden.

Bekijk

Barack Obama doet het als Kennedy

Tweehonderdduizend mensen wilden erbij zijn, de speech van Barack Obama op een steenworp afstand van de Brandenburger Tor in de stad Berlijn waar de presidenten Kennedy, Reagan en Clinton spraken. Het is uitgegroeid tot een heus event en ondanks het feit dat Barack Obama zei als burger en niet als presidentskandidaat te spreken zal deze nu al legendarische toespraak hem geen windeieren leggen.

Bekijk

Manipulatie in de Oudheid: de sofisten

Etymologisch gezien is het woord manipulatie afkomstig uit het Latijn, maar de meesters van de verbale manipulatie waren Grieken: de sofisten. In de vijfde eeuw voor Christus, die als een Verlichting avant la lettre beschouwd kan worden, brachten zij ethiek en politiek in het middelpunt van het filosofische debat.

Bekijk

De kracht van debatteren

Roderik van Grieken en Donatello Piras geven in het onderwijsblad 'Van 12 tot 18' (juni 2008) hun visie over de kracht van debatteren in het onderwijs. 

Bekijk

Tien vuistregels voor een goed debat

Johan Cruijf zei ooit: voetbal is een eenvoudig spelletje, maar het is moeilijk eenvoudig te voetballen. Zo is het ook met debatteren. Om het eenvoudig debatteren eenvoudiger maken, vindt u hier de tien vuistregels voor een goed debat.

Bekijk