Analyses

Hier vindt u analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht treft u hier. 

Wat ons opviel aan de speech van Rutte

Premier Mark Rutte heeft vanochtend een toespraak gehouden in het Europese Parlement in Straatsburg. Een speech, gevolgd door debat, waarbij hij de Nederlandse visie op de Europese Unie uit de doeken kon doen. Dit deed hij naar aanleiding van de plannen van Macron en Merkel, maar ook om zijn waardering voor de EU te uiten. Wij hebben zijn speech geanalyseerd en delen graag met jou onze bevindingen. In deze blog lees twee redenen wij dit een speech vonden die de moeite waard was om te zien en naar te luisteren.

rutte 2

Bekijk

Wat een simpel handgebaar kan betekenen

Een historisch moment. De leiders van Amerika en Noord-Korea hebben elkaar vandaag voor het eerst ontmoet. Dit keer geen ongemakkelijke handdruk van Trump, iets wat niet ongewoon is tijdens zijn gesprekken met andere politieke leiders. Het was echter een waardige en vriendelijke kennismaking, mede dankzij de kracht van het simpele handgebaar.

Bekijk

Wat kun je leren van de goede 'NOS op 3'-video's?

Regelmatig maakt NOS op 3 video's over actuele onderwerpen. Een inspiratiebron voor ons! Vooral hun laatste video, over de relevantie van het pensioen voor jongeren, was een ram goede video. Roderik van Grieken vertelt hieronder wat wij kunnen leren van de filmpjes van NOS op 3.

Bekijk

2 tips hoe jij de heibel voor kan zijn

Het was weer ouderwets raak in de ouderenpartij afgelopen zaterdag. 50Plus hield een jaarlijks congres en in aanloop hiervan was een knokpartij bij de afdeling Overijssel. Met als resultaat: een bijna voltallig partijbestuur dat besloot op te stappen. Afgelopen weekend werd dan ook achter gesloten deuren een nieuwe voorzitter aangesteld; oud VVD’er Geert Dales. Vorig jaar kende de partij ook al een rumoerig congres door een kritisch rapport over de verkiezingscampagne. Al met al een hoop ruzie en heisa. Lees hieronder 2 tips hoe jij de (50PLUS) heibel voor kunt zijn.

heibel 50PLUs

Bekijk

Wat kunnen wij meenemen van de persconferentie het MH17-onderzoek?

Deze week kwam het Joint Investigation Team (JIT) met een update van het onderzoek naar de MH17-ramp. Wat zijn de bevindingen na enkele jaren onderzoek? In ieder geval is gebleken dat de de BUK-raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald afkomstig was van de 53ste brigade van de Russische krijgsmacht uit Koersk. Onder leiding van o.a. Wilbert Paulissen, hoofd landelijke recherche, leverde het internationale team bewijs dat deze brigade betrokken was. Deze informatie zal gebruikt worden in het toekomstige strafproces.

Bekijk

Waarom moet je stemmen tijdens de Europese Parlementsverkiezingen?

Over precies 1 jaar gaan de Europese Parlementsverkiezingen 2019 van start. Een goed moment om te praten over de waarde van deze verkiezingen. Politica Sophie in 't Veld gaat het belang van jouw stem verdedigen in een pitch van 1 minuut op BNR. Aan de directeur van het Nederlands Debat Instituut, Roderik van Grieken de leuke taak om deze pitch te analyseren.

EUROPESE PARLEMENTS

Bekijk

Hoe kun jij Mark Zuckerberg het best ondervragen

Vanavond wordt Mark Zuckerberg onderworpen aan een vragenvuur door het Europees Parlement. In april werd de oprichter van Facebook al gehoord door het Amerikaanse Senaat naar aanleiding van privacyschending. Zuckerberg ging tijdens dit verhoor door het stof, maar niet dankzij de scherpe vragen van de senatoren die overduidelijk wat moeite hadden met de 'technische' stof. Nu is het de taak aan de Europese parlementsleden om de waarheid boven tafel te krijgen. Een pittige klus, maar met de juiste voorbereiding zeker niet ondenkbaar. 

Bekijk

Waarom is een ander perspectief van belang?

In de Volkskrant staat een mooi opiniestuk van hoogleraar Nico van Eijk over de situatie die zich heeft afgespeeld in de Beekse Bergen. Het is een goed voorbeeld van hoe je, wanneer je vanuit een ander perspectief naar dezelfde feiten kijkt, tot hele andere conclusies kunt komen.

Bekijk

Coaching is cruciaal voor griffiers

Wat was het een leerzame dag bij ons op kantoor afgelopen vrijdag 16 maart. Uit alle windstreken waren griffiers aanwezig om ervaringen uit te wisselen over de coaching van raadsleden, maar ook om meer handvatten te krijgen om deze cruciale vaardigheid te verbeteren.

Bekijk

En de winnaar van Meet the Boss 2018 is...

Vijftien middelbare scholen uit heel Nederland streden 19 april bij Tata Steel in IJmuiden om de eerste plaats in de debatwedstrijd Meet the Boss. Jet-Net, mede organisator van de wedstrijd schreef het artikel over de spannende finale. Leerlingen van het Schöndeln uit Roermond wisten de felbegeerde prijs in de wacht te slepen.

Bekijk

Verslag Raadsledencongres 2018

Wat was het een bijzondere dag in het Congrescentrum ‘1931’ te Den Bosch! In grote getale waren raadsleden en kandidaat-raadsleden op het Raadsledencongres 2018 aanwezig. Van de bijna vijfhonderd mensen was tweederde deel kandidaatraadslid.

Foto AN met minister BZK Ollongren

Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband sprak inspirerende woorden over het belang van een goed team. Cruciaal is het vertrouwen dat je aan elkaar moet geven om er een succes van te maken.

Daarna presenteerde dr. Henk van der Kolk van de Universiteit Twente kort verschillende onderzoeken over de lokale politiek. Hieruit bleek dat het vertrouwen in de gemeenteraad en al zijn lokale instituties nog steeds erg veel groter is dan in andere landen, maar dat dit ook sterk correleert en fluctueert met de prestaties van de landelijke politiek.

Vervolgens stoof de groep uiteen in drie workshops, waarna iedereen bij elkaar kwam voor een plenaire slotsessie waarbij minister Kajsa Ollongren van BZK ook aanwezig was. Deze uiterst informatieve dag kunnen we samenvatten met het adagium: ‘hard gelachen, veel geleerd’.

 

Bekijk

Omgaan met een populist: Lessen uit de USA

Door Yoav Magid (oud-trainer en moderator bij het debatinstituut, woonachtig in de VS)

Sinds 2009 woon ik in Washington, DC, en in de aanloop naar de presidentsverkiezingen verslond ik met al m’n politiek geëngageerde vrienden de speeches, debatten, persconferenties, gelekte video's, demonstraties, en al het nieuws over Hillary Clinton en Donald Trump. Elke keer dat de populist Trump weer een verbale blunder maakte, elke keer dat hij iets volledig on-presidentieels zei of deed, dachten de Democraten onder ons “aha, we hebben ‘m, nu kan hij zeker niet winnen, de verkiezing is in de pocket.” De grote opiniepeilers en de ‘talking heads’ op TV waren het met ons eens. We zaten er allemaal mooi naast.  

Bekijk

7 succesvolle debattechnieken van Pechtold tijdens het RTL-debat in de Rode Hoed

Wat was de tactiek van Alexander Pechtold in het één-op-één debat dat hij aanvroeg met Sybrand Buma? Pechtold werd door de kijkers van RTL4 als winnaar uitgeroepen. Gedurende het hele debat had hij een ingehouden glimlach en een aantal humoristische uitspraken: Hij wilde bijvoorbeeld Trump best in Nederland ontvangen en hem dan ook het Vredespaleis, het Anne Frank-huis, Madurodam, en ja, Ponypark Slagharen laten zien. In dit artikel beschrijf ik zeven debattechnieken die hij succesvol inzette.

Bekijk

Van Aartsen laat taak vergadervoorzitter zien

Vorige week liet de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, de publieke tribune ontruimen tijdens een raadsvergadering. Het was het zoveelste voorbeeld van hoogoplopende emoties in het asielzoekersdebat. Aanleiding van de ophef was de opmerking van raadslid Hasan Kuuk van de Islam Democraten dat hij geschokt was door een aantal van de “racistische uitspraken van vele insprekers” tijdens de vergadering. Deze opmerking schoot Danielle de Winter van de PVV in het verkeerde keelgat. Via een Punt van Orde eiste zij dat Kucuk zijn opmerking zou terugnemen: “Schandalig dat burgers in deze zaal worden weggezet als racisten”. Wat nu te doen als vergadervoorzitter in deze situatie?

Bekijk