Analyses

Hier vindt u analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht treft u hier. 

Tip voor een griffier

Bekijk

Toelichting Jury Debatprijs 2015

Donderdag 17 september reikten wij voor de 7de keer de Debatprijs uit tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Na Femke Halsema (2008), Alexander Pechtold (2009,2014) en Mark Rutte (2010,2011,2013) werd dit jaar Geert Wilders uitgeroepen tot winnaar. Hier een beknopte toelichting op de beslissing.

Bekijk

Televisie mag politici weleens met meer respect behandelen in debat

Nederlandse omroepen denken dat ze alles mogen uithalen met politici in een tv-debat. Zelfs hun vakantiekiekjes showen. Tijd dat politici zelf de regie ter hand nemen, meent Roderik van Grieken.

Bekijk

Hoe Frans Timmermans het Europees Parlement overtuigt

Afgelopen dinsdag werd kandidaat Eurocommissaris Frans Timmermans tweeënhalf uur kritisch ondervraagd door Europarlementariërs tijdens een  openbare hoorzitting. Vriend en vijand was diep onder de indruk van zijn optreden. Op BNR analyseerde Roderik van Grieken de spreekstijl van onze minister van Buitenlandse Zaken. Drie dingen die u van Timmermans kunt leren. 

Bekijk

De eerste die zegt wat we allemaal denken

Was de speech van Frans Timmermans voor de VN Veiligheidsraad goed? Ja. Het was de beste speech van een Nederlands politicus sinds jaren. Donatello Piras van het debatinstituut legt uit waarom. 

Bekijk

‘Van Woerkom 1 – Tweede Kamer 0’

Vandaag kunnen Tweede Kamerleden in gesprek met Guido van Woerkom. Maar een paar parlementariërs hebben zich vooralsnog gemeld voor deze door de Kamer zelf aangevraagde kans. Langzaamaan dringt door in wat voor onmogelijke positie zij zichzelf hebben gemanoeuvreerd.  Nederland vraagt zich openlijk af waar de Kamerleden in deze zaak mee bezig zijn en heeft overwegend sympathie voor beoogde Ombudsman wiens reputatie in een paar dagen tijd te grabbel is gegooid.

Bekijk

Europese verkiezingen: willen we meer of minder debat?

Een week voor de Europese verkiezingen kwam BNR op 15 mei met het lijsttrekkersdebat. Een strak format met 3 stellingen en korte interviews waren goed voor een uur entertainende radio. Maar toch ook werd pijnlijk duidelijk waarom de interesse voor de Europese verkiezingen zo laag is: niemand snapt het nog!

Bekijk

Nieuwsuurdebat zal opkomstpercentage EP-verkiezingen niet doen stijgen

Vanavond trapte Nieuwsuur af met het eerste debat tussen de lijsttrekkers van acht partijen die meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Vanuit Maastricht moest de kiezer warm gemaakt worden voor de tweede verkiezing van dit jaar en duidelijkheid krijgen over wat de grote meningsverschillen tussen de deelnemende partijen zijn en waar de partijen voor staan. Het oordeel moet zijn dat beiden niet echt gelukt zijn. Na anderhalf uur was de kijker niet veel verder geholpen. Teveel onderwerpen en onduidelijke standpunten. Laten we daarbij voorop stellen dat het ook moeilijk is om de complexe werkelijkheid van de Europese politiek met vaak abstracte vraagstukken inzichtelijk te maken voor een breed publiek. Maar toch. Een paar observaties.
 
Bekijk

De vorm wint tijdens eerste ‘EU Presidential Debate’

Gisteravond werd Europese geschiedenis geschreven. Voor het eerst gingen vier kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie live met elkaar in debat op de zender Euronews. Potentieel konden 170 miljoen gezinnen kijken. Niet dat wij als burgers een rechtstreekse stem hebben in wie deze machtigste Europese positie zal krijgen maar toch. Diegenen die de moeite namen om te kijken zullen inhoudelijk niet veel wijzer zijn geworden. Voor de gemiddelde kijker was er geen touw aan vast te knopen. Hoe verhouden deze mensen zich tot de stem die ik in mei kan uitbrengen voor het Europees Parlement en wat zijn eigenlijk hun belangrijkste meningsverschillen? Het was niet te ontdekken. Maar als de inhoud slecht te volgen is geeft de vorm des te meer houvast om een keuze te maken wie het beste presteerde tijdens dit debat. Een aantal dingen vielen op.

Bekijk

Poetin met Hitler vergelijken is niet verstandig

Eerder deze week vergeleek Hillary Clinton tijdens een speech de pogingen van Poetin om etnische Russen buiten Rusland te beschermen met Hitler die in de jaren ’30 van de vorige eeuw hetzelfde argument gebruikte om verschillende landen binnen te vallen. Na kritiek haastte  zij zich gisteren om de vergelijking te ontkennen. Een belangrijke les: vergelijkingen zijn effectief maar denk goed na met wat of wie je vergelijkt.

Bekijk

Uitnodiging minisymposium Griffier 2.0: een goede start voor de raadsgriffier 2014-2018

Het team van het Nederlands Debat Instituut nodigt raadsgriffiers van harte uit voor haar minisymposium Griffier 2.0: een goede start voor de raadsgriffier 2014-2018. Let op: er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar!

Bekijk

Begrijpelijke verkiezingsdebatten voor iedereen!

Het Nederlands Debat Instituut organiseert dit jaar in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven, gemeenten en diverse andere partijen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart ‘het verkiezingsdebat voor iedereen’ in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Zwolle, Hengelo, Almere en Delft.

Bekijk

Het Amsterdamse verkiezingsdebat voor iedereen: vrijdag 14 maart OBA

Op vrijdag 14 maart van 20.00 uur tot 21.30 uur, kruisen zes lijsttrekkers de degens. Zes partijen (PvdA, VVD, D66, GroenLinks, SP, CDA) gaan met elkaar in debat in Theater van ’t Woord in de Centrale Bibliotheek (Oosterdokskade 143). Er kunnen 250 mensen aanwezig zijn bij dit bijzondere debat, dat begrijpelijk is voor iedereen. SALTO 1 zendt het debat live uit. De avond is vrij toegankelijk voor publiek en pers. Het lijsttrekkersdebat voor iedereen is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven en het Nederlands Debat Instituut.

 

Bekijk

Gun gemeenteraad een onafhankelijke voorzitter

Wat zou u ervan denken als u hier een pleidooi las om Mark Rutte voorzitter van de Tweede Kamer te maken? Belangenverstrengeling? De doodsteek voor de democratie? Na alle kritiek op haar voorzitterschap Van Miltenburg nog een trap nageven?

Bekijk

Vergadering gemeenteraad niet te volgen voor burger

Uit onderzoek van het Nederlands Debat Instituut onder alle raadsgriffiers in Nederland blijkt dat ruim driekwart (83%) van de griffiers van mening is dat raadsvergaderingen voor de gemiddelde burger niet goed te volgen zijn. Daarnaast vindt meer dan de helft van de griffiers (52%) dat er niet of nauwelijks wordt gedebatteerd in de raad.

Bekijk