Analyses

Hier vindt u analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht treft u hier. 

Gratis hulp bij organisatie verkiezingsdebat!

Hoe kunt u ervoor zorgen dat het opkomstpercentage bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in uw stad zo hoog mogelijk is? Door een goed, begrijpelijk en aantrekkelijk verkiezingsdebat te organiseren dat politiek tot leven brengt. Wij kunnen u gratis helpen!

Bekijk

Mark Rutte wint opnieuw Debatprijs

Het Nederlands Debat Instituut heeft Mark Rutte uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen en daarmee winnaar van de Debatprijs 2013. De jury, bestaande uit Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut), Jaap de Jong (hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden) en Donatello Piras (hoofdtrainer, gespreksleider en debatanalist Nederlands Debat Instituut) maakte dit vandaag bekend.

Bekijk

De 3 meest opvallende momenten uit de eerste dag van de Algemene Beschouwingen

Wilders minacht het debat. De Kamerleden stellen vaak slechte vragen en er moet beschermde spreektijd worden ingevoerd. Dat zijn de 3 meest opvallende zaken van de eerste dag van de Algemene Beschouwingen volgens de debatanalisten van het Nederlands Debat Instituut. Zij volgen als jury van de jaarlijkse Debatprijs twee dagen lang het politieke debat in de Kamer en beoordelen het op een aantal belangrijke criteria. 

Bekijk

Wie wint dit jaar de Debatprijs tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen?

Voor de vijfde keer zal het Nederlands Debat Instituut aan het eind van de Algemene Politieke Beschouwingen op 25 en 26 september de jaarlijkse ‘Debatprijs’ uitreiken aan de beste debater van de Algemene Beschouwingen.

Bekijk

Troonrede toegankelijker dan ooit

Participatiesamenleving, traplift en taxivergoeding. Op het eerste gezicht hebben deze woorden niets met elkaar te maken. Maar ze speelden een hoofdrol in de eerste Troonrede van Koning Willem-Alexander. Hij was modern, persoonlijk maar toch koninklijk. Een nieuwe koning en dus ook een andere troonrede. Het blijft uiteraard een politieke boodschap van het zittende kabinet. Maar er zaten toch wat nieuwe en moderne elementen in die bij Beatrix niet voorkwamen.

Bekijk

Van Gaal speelt als ideale bondscoach met Derksen

Het rommelt rondom Van Gaal. Continu ligt hij onder vuur bij voetbalcommentatoren als Johan Derksen. Ik ben als gemiddelde Oranjefan juist ontzettend blij met onze bondscoach. En ook op retorisch vlak geniet ik van ieder optreden van de Machiavelli van de Lage Landen.

Bekijk

Rutte moet vanavond zijn politieke tij keren

De verwachtingen zijn hoog gespannen rondom de H.J. Schoo-lezing die Mark Rutte vanavond houdt. De premier kan sinds de start van zijn tweede kabinet vorig jaar weinig goeds meer doen. Hij zou onzichtbaar zijn en geen visie hebben. De man die een jaar geleden nog door velen als ´the great communicator´ werd gezien lijkt zijn gave om overtuigend te spreken te hebben verloren. Doet Rutte het echt zo slecht en hoe kan hij het tij keren?

Bekijk

Waar blijft toch de Nederlandse 'I have a dream'-speech?

Vandaag herdenken wij dat Martin Luther King precies vijftig jaar geleden in Washington de waarschijnlijk meest beroemde speech van de afgelopen honderd jaar hield. Een speech die tijdens het uitspreken miljoenen mensen raakte maar ook nu nog tot de verbeelding spreekt. Er zijn meer voorbeelden van sprekers die op het juiste moment de juiste woorden wisten te vinden om het gevoel van velen wisten te verwoorden. Wat echter opvalt is dat er bijna geen Nederlandse voorbeelden zijn. Waarom zijn wij zulke matige sprekers? En waarom is er toch hoop?
 

 

Bekijk

Maak topsporters niet slachtoffer van keuze anderen

Hoe vreemd is het eigenlijk wanneer mensen die volledig los staan van de sport onder de noemer 'we moeten de Olympische Spelen boycotten' feitelijk anderen oproepen om hun droom op te geven en een politiek statement te maken? En dit terwijl degene die oproept tot de boycot zelf niets hoeft te doen.

Bekijk

Sybrand Buma en Ed Miliband kunnen van elkaar leren

Vandaag is de laatste dag van het parlementaire jaar. Ook dit jaar was er weer kritiek op het wekelijkse vragenuurtje. Mijn advies aan onze parlementariërs is om deze zomer eens naar wat beelden van het Britse equivalent, Prime Minister’s Question Time, te kijken. Ze kunnen er een hoop van leren. Overigens geldt dat ook andersom. Een kleine analyse.

Bekijk

De vijf meest voorkomende congresflaters

Als gespreksleiders zien wij maandelijks meer congressen, symposia en klantendagen dan de meeste mensen in een heel werkleven. Door dit arsenaal aan ervaringen weten we wat een evenement máákt, maar helaas ook waar het vaak kraakt. Om dat laatste te voorkomen, delen we hier de vijf meest gemaakte missers.

Bekijk

Kamervoorzitter mag nog veel strenger zijn

De kersverse Tweede Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg kreeg vorige week veel kritiek op haar optreden tijdens het debat over de Regeringsverklaring. Ze zou te streng zijn geweest. Die kritiek is grotendeels onterecht.

Bekijk

Beoordelingscriteria voor verkiezingsdebatten

Het Nederlands Debat Instituut streeft naar de verdere ontwikkeling van de Nederlandse debatcultuur. Verkiezingsdebatten zijn een belangrijk onderdeel van onze democratie en behoren een voorbeeldfunctie te vervullen voor hoe een goed debat gevoerd moet worden. Vandaar dat wij verkiezingdebatten altijd met interesse en aandacht bekijken en beoordelen.

Bekijk

Tien jaar dualisme

Tien jaar dualisme. Wat levert het op? Stemt het tot somberheid of tot vrolijkheid? Werd er nog geglimlacht? Jazeker! Zie een aantal vrolijke en toch leerzame fragmenten afkomstig uit onze observaties van vergaderingen bij meer dan honderd gemeenteraden door heel Nederland.

 

Bekijk

De beste speech van Super Tuesday 2012

Super Tuesday is een van de belangrijkste voorverkiezingen voor de Republikeinen. In tien staten wordt er gestemd. Wij kijken naar de retorische kwaliteiten van de belangrijkste kanshebbers: Mitt Romney, Rick Santorum en Newt Gingrich.  Hoe overtuigend is hun boodschap?

Bekijk