Analyses

Hier vindt u analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht treft u hier. 

Waarom het eerste Nederlandse Correspondentendiner een magistrale zet is van Mark Rutte

Als je er niet meer om kunt lachen is het pas echt erg. Maar juist over ernstige zaken moet je kunnen lachen. En in tijden waarin het maatschappelijke en politieke debat is verhard en soms ontspoord, was de eerste editie van het Nederlandse Correspondentendiner een groot succes. Al mag het wel wat minder Amerikaans.

Bekijk

Marco Rubio toegevoegd aan lijst historische debatblunderaars VS

De debatten in de aanloop naar presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten kennen een aantal historische blunders die fataal bleken voor de kandidaten die ze begingen. Zo schakelde in 1988 Michael Dukakis zichzelf uit door zijn reputatie als ijskonijn te bevestigen toen hem de vraag werd gesteld of hij voor de doodstraf zou zijn als zijn vrouw verkracht en vermoord zou worden. In datzelfde jaar blunderde vice-presidentskandidaat Dan Quale door zichzelf te vergelijken met Kennedy. Het kwam nooit meer goed met zijn reputatie. En in 2012 sloot Rick Perry voor zichzelf definitief de deur naar het Witte Huis door pijnlijk vast te lopen in zijn eigen betoog.

Bekijk

Het debat als unieke en succesvolle methode voor het nieuwe vak Nederlands

In het Manifest ´Nederlands op school´ wordt gesteld dat het vak Nederlands door leerlingen wordt gezien als één van de saaiste vakken. Veel te abstract en moeilijk te vertalen naar hun eigen leefwereld. Als je dat combineert met het gegeven dat één op de zeven vijftienjarigen functioneel analfabeet is dan kun je spreken van een groot probleem. Veruit de meeste van deze leerlingen zitten op het VMBO. De oplossing hiervoor die leuk, laagdrempelig en binnen de leefwereld van de leerlingen ligt, is door hen te leren debatteren.

 

Bekijk

Verslag Workshop 'de Griffier als Coach' 2015

De griffier als smeerolie, herder, paardenfluisteraar of toch juf?

Op vrijdag 28 augustus 2015 vond de eerste workshop speciaal voor griffiers plaats bij het Nederlands Debat Instituut in Hilversum. In samenwerking met de Vereniging van Griffiers organiseerde het Debatinstituut de workshop ‘de griffier als Coach’. Op deze zonnige dag gingen 24 griffiers uit heel Nederland met elkaar in gesprek over hun vak en kregen zij onder begeleiding van de zeer ervaren trainer Arthur Noordhuis een training over verschillende manieren van coachen.

Lees hier het verslag!

Bekijk

Tip voor een griffier

Bekijk

Toelichting Jury Debatprijs 2015

Donderdag 17 september reikten wij voor de 7de keer de Debatprijs uit tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Na Femke Halsema (2008), Alexander Pechtold (2009,2014) en Mark Rutte (2010,2011,2013) werd dit jaar Geert Wilders uitgeroepen tot winnaar. Hier een beknopte toelichting op de beslissing.

Bekijk

Televisie mag politici weleens met meer respect behandelen in debat

Nederlandse omroepen denken dat ze alles mogen uithalen met politici in een tv-debat. Zelfs hun vakantiekiekjes showen. Tijd dat politici zelf de regie ter hand nemen, meent Roderik van Grieken.

Bekijk

Hoe Frans Timmermans het Europees Parlement overtuigt

Afgelopen dinsdag werd kandidaat Eurocommissaris Frans Timmermans tweeënhalf uur kritisch ondervraagd door Europarlementariërs tijdens een  openbare hoorzitting. Vriend en vijand was diep onder de indruk van zijn optreden. Op BNR analyseerde Roderik van Grieken de spreekstijl van onze minister van Buitenlandse Zaken. Drie dingen die u van Timmermans kunt leren. 

Bekijk

De eerste die zegt wat we allemaal denken

Was de speech van Frans Timmermans voor de VN Veiligheidsraad goed? Ja. Het was de beste speech van een Nederlands politicus sinds jaren. Donatello Piras van het debatinstituut legt uit waarom. 

Bekijk

‘Van Woerkom 1 – Tweede Kamer 0’

Vandaag kunnen Tweede Kamerleden in gesprek met Guido van Woerkom. Maar een paar parlementariërs hebben zich vooralsnog gemeld voor deze door de Kamer zelf aangevraagde kans. Langzaamaan dringt door in wat voor onmogelijke positie zij zichzelf hebben gemanoeuvreerd.  Nederland vraagt zich openlijk af waar de Kamerleden in deze zaak mee bezig zijn en heeft overwegend sympathie voor beoogde Ombudsman wiens reputatie in een paar dagen tijd te grabbel is gegooid.

Bekijk

Europese verkiezingen: willen we meer of minder debat?

Een week voor de Europese verkiezingen kwam BNR op 15 mei met het lijsttrekkersdebat. Een strak format met 3 stellingen en korte interviews waren goed voor een uur entertainende radio. Maar toch ook werd pijnlijk duidelijk waarom de interesse voor de Europese verkiezingen zo laag is: niemand snapt het nog!

Bekijk

Nieuwsuurdebat zal opkomstpercentage EP-verkiezingen niet doen stijgen

Vanavond trapte Nieuwsuur af met het eerste debat tussen de lijsttrekkers van acht partijen die meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Vanuit Maastricht moest de kiezer warm gemaakt worden voor de tweede verkiezing van dit jaar en duidelijkheid krijgen over wat de grote meningsverschillen tussen de deelnemende partijen zijn en waar de partijen voor staan. Het oordeel moet zijn dat beiden niet echt gelukt zijn. Na anderhalf uur was de kijker niet veel verder geholpen. Teveel onderwerpen en onduidelijke standpunten. Laten we daarbij voorop stellen dat het ook moeilijk is om de complexe werkelijkheid van de Europese politiek met vaak abstracte vraagstukken inzichtelijk te maken voor een breed publiek. Maar toch. Een paar observaties.
 
Bekijk

De vorm wint tijdens eerste ‘EU Presidential Debate’

Gisteravond werd Europese geschiedenis geschreven. Voor het eerst gingen vier kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie live met elkaar in debat op de zender Euronews. Potentieel konden 170 miljoen gezinnen kijken. Niet dat wij als burgers een rechtstreekse stem hebben in wie deze machtigste Europese positie zal krijgen maar toch. Diegenen die de moeite namen om te kijken zullen inhoudelijk niet veel wijzer zijn geworden. Voor de gemiddelde kijker was er geen touw aan vast te knopen. Hoe verhouden deze mensen zich tot de stem die ik in mei kan uitbrengen voor het Europees Parlement en wat zijn eigenlijk hun belangrijkste meningsverschillen? Het was niet te ontdekken. Maar als de inhoud slecht te volgen is geeft de vorm des te meer houvast om een keuze te maken wie het beste presteerde tijdens dit debat. Een aantal dingen vielen op.

Bekijk

Poetin met Hitler vergelijken is niet verstandig

Eerder deze week vergeleek Hillary Clinton tijdens een speech de pogingen van Poetin om etnische Russen buiten Rusland te beschermen met Hitler die in de jaren ’30 van de vorige eeuw hetzelfde argument gebruikte om verschillende landen binnen te vallen. Na kritiek haastte  zij zich gisteren om de vergelijking te ontkennen. Een belangrijke les: vergelijkingen zijn effectief maar denk goed na met wat of wie je vergelijkt.

Bekijk

Uitnodiging minisymposium Griffier 2.0: een goede start voor de raadsgriffier 2014-2018

Het team van het Nederlands Debat Instituut nodigt raadsgriffiers van harte uit voor haar minisymposium Griffier 2.0: een goede start voor de raadsgriffier 2014-2018. Let op: er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar!

Bekijk