Analyses

Hier vindt u analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht treft u hier. 

Negative campaigning nieuwe trend?

Op dit moment verschijnen op de Amerikaans televisiezenders dagelijks reclamespotjes waarin de kandidaten elkaar persoonlijk zwart maken. In Nederland kennen wij deze traditie niet. De harde persoonlijke aanval in een videospot past vooralsnog niet in onze cultuur van politiek bedrijven. Maar daar is onlangs verandering in gekomen. Zie onderstaande spot van de FNV waarin premier Mark Rutte persoonlijk te grazen wordt genomen. Een nieuwe trend in ons land?

Bekijk

Verkiezingswinnaar krijgt volle laag: Alle ballen op Mark

Premier Rutte krijgt de afgelopen weken de wind behoorlijk van voren. Eerst kreeg hij het binnen zijn eigen partij flink te verduren vanwege de inkomensafhankelijke zorgpremie. De fout was nog niet hersteld of de pijlen werden gericht op een lijst aan gebroken verkiezingsbeloften.

Bekijk

De titel van Máxima was een open debat waard geweest

Prinses Máxima gaat straks de titel van koningin dragen. Het was verstandig geweest als daar op een transparante manier een debat over was gevoerd, schrijft Roderik van Grieken. 'De monarchie is anno 2013 geen vanzelfsprekendheid meer.'

Bekijk

Het ongelijk van Buma en Voordewind

Het verwijt van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma en Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind dat er inhoudelijk sturend door de voorzitter is opgetreden is feitelijk onjuist', zegt Roderik van Grieken. 'Vooral Buma en Voordewind verdienen kritiek voor 'sturend' en 'onwaardig' gedrag.

Bekijk

Mythe: communicatie is voor 93% non-verbaal

Communicatie is voor 93% non-verbaal. Veel kans dat u deze zin ziet en denkt: “Ja dat klopt” Maar helaas is dit nog nooit aangetoond... Nog nooit? Nee nooit! Lees hier waarom deze mythe niet klopt.

Bekijk

Timmermans geeft beste politieke speech sinds jaren

Een van de beste speeches van een Nederlandse bewindsman in de afgelopen jaren! Zo durf ik de toespraak van Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken op een Google Zeitgeist Congres te betitelen. Een toespraak die een voorbeeld zou moeten zijn voor  politici, managers en studenten. Het onderwerp? Europa!

Bekijk

Wie ontrafelt de Italiaanse spaghetti?

De Italiaanse verkiezingen zijn achter de rug. Uitslag? Een pyrrusoverwinning voor links, Berlusconi is terug, Grillo’s partij is de grootste en Monti is weggevaagd. Zijn de Italianen de weg kwijt of is er een logische verklaring?

Bekijk

Berlusconi is de beste campaigner, Bersani de grootste kanshebber

Ongeveer de meest gestelde vraag in de Nederlandse media is: 'Hoe kan het dat de Italianen weer op Berlusconi gaan stemmen?' Deze vraag herbergt nogal wat foute aannames. De eerste is dat Berlusconi de grootste kanshebber is. Dit vraagt om een betere analyse.

Bekijk

Campagne met Grillo: Tsunamitour wordt Facebookrevolutie

Hij kijkt bezorgd als het onderwerp ter sprake komt. En geeft snel toe: “Ja ik overweeg op Grillo te stemmen”. Een 36-jarige winkelier in de Noord-Italiaanse Dolomieten. En hij is niet de enige. Wie Italiaanse vrienden heeft op Facebook kan er niet omheen. Daar strijdt komiek en blogger Grillo om de gunst van de ontevreden Italiaanse kiezer. En met succes.

Bekijk

God bemoeit zich met de Italiaanse verkiezingen

Met nog twee weken te gaan leek de Italiaanse campagne te verlopen zonder game-changer. En toen maakte Paus Benedictus XVI bekend dat hij op 28 februari uit zijn ambt stapt. Wat heeft het aftreden van de leider van de katholieke kerk te maken met de parlementsverkiezingen in Italië? Behoorlijk wat, en met name Berlusconi lijkt in het nadeel.

Bekijk

Mario Monti: Super Mario of saaie professor?

Zijn adviseurs zeiden dat hij direct als tweede zou komen in de peilingen als hij zich kandidaat zou stellen. Nu doet hij mee om de derde en vierde plek en vecht hij met de Italiaanse komiek Beppe Grillo. Wellicht had de huidige premier van Italië zijn kandidaatstelling iets anders voorgesteld. Waar ligt het aan? Drie belangrijke redenen op een rij.

Bekijk

Waarom Berlusconi de beste campaigner is

In ons eerste blog over de Italiaanse verkiezingen schreven we al dat Berlusconi van de drie premierkandidaten van Italië de beste campaigner zal zijn. Gisteravond bewees hij dit in optima forma. In een vijandige setting kwam hij als overwinnaar uit de bus. In Nederland zullen we het soms moeilijk vinden om te zien hoe dit kan. Toch is er een verklaring te geven aan de hand van drie concrete voorbeelden.

Bekijk

Wie wordt de nieuwe Italiaanse premier?

Na een roerige periode gaan de Italianen op 24 en 25 februari 2013 naar de stembus om een nieuw parlement en een nieuwe regering te kiezen. Wij volgen de komende weken de campagne op de voet. Hier een korte analyse van de drie belangrijkste kanshebbers op het Italiaanse premierschap.

Bekijk

Clegg wederom grote winnaar in levendig debat

Volgens het Nederlands Debat Instituut heeft Nick Clegg het tweede ‘Leadersdebate’ in het kader van de Engelse verkiezingen gewonnen. Wederom wist hij zich krachtig te presenteren als het nieuwe alternatief. Daarnaast blonk hij uit in helder en persoonlijk taalgebruik. Maar ook David Cameron kan terug kijken op een succesvoller optreden dan vorige week. Hij was scherper in zijn aanvallen en wist af en toe een wig te drijven tussen zijn rivalen. Brown bleef duidelijk achter ten opzichte van zijn concurrenten.

Bekijk

Engelse TV debatten zijn voorbeeld voor Nederland

De afgelopen weken vonden de eerste twee TV debatten plaats in de geschiedenis van de Britse parlementsverkiezingen. Ze kwamen wellicht wat saai over vergeleken met wat wij in Nederland gewend zijn maar in veel opzichten kunnen wij er veel van leren. Een advies aan iedereen die bij de Nederlandse lijsttrekkersdebatten betrokken is. 

Bekijk