Analyses

Hier vindt u analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht treft u hier. 

Gun gemeenteraad een onafhankelijke voorzitter

Wat zou u ervan denken als u hier een pleidooi las om Mark Rutte voorzitter van de Tweede Kamer te maken? Belangenverstrengeling? De doodsteek voor de democratie? Na alle kritiek op haar voorzitterschap Van Miltenburg nog een trap nageven?

Bekijk

Vergadering gemeenteraad niet te volgen voor burger

Uit onderzoek van het Nederlands Debat Instituut onder alle raadsgriffiers in Nederland blijkt dat ruim driekwart (83%) van de griffiers van mening is dat raadsvergaderingen voor de gemiddelde burger niet goed te volgen zijn. Daarnaast vindt meer dan de helft van de griffiers (52%) dat er niet of nauwelijks wordt gedebatteerd in de raad.

Bekijk

Obama’s speeches verliezen aan glans

Deze week sprak president Obama tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor Nelson Mandela in Johannesburg. De beelden gingen de wereld over en er was veel enthousiasme en lof voor de president.  Toch begint Obama iets van zijn glans als overtuigende spreker te verliezen.

Bekijk

Nederlands Debat Instituut in actie voor Giro555

Als bijdrage aan de actie van Giro555 voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen veilt het Nederlands Debat Instituut een professionele dagvoorzitter of debatleider voor een congres, een symposium of een andere bijeenkomst. Het normale tarief bedraagt rond de € 3.000,- inclusief advisering en voorbereiding.
 
Bieden kan vanaf € 500,- door uw bod te mailen naar info@debatinstituut.nl De veiling sluit aanstaande vrijdag 22 november om 14:00 uur. De hoogste bieder wordt dan bekend gemaakt. De volledige opbrengst storten wij op giro 555 van de Samenwerkende Hulp Organisaties.
 
Meer informatie over onze gespreksleiders vindt u hier
 
Bekijk

Lijsttrekkerverkiezingen Europees Parlement zijn treurige vertoning

Deze maanden bepalen politieke partijen wie hun lijsttrekker zal zijn tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei volgend jaar. Gelukkig is er in ons land een trend om lijsttrekkers steeds vaker rechtstreeks aan de hand van interne verkiezingscampagnes te kiezen. Vanuit democratisch perspectief is dit natuurlijk het beste. Een politicus moet overtuigend kunnen spreken en mensen voor zich kunnen winnen. De beste test hiervoor is een campagne. Toch wil het maar niet vlotten met de lijsttrekkerverkiezingen voor het Europees Parlement. De campagnes in het algemeen en de debatten in het bijzonder zijn niet aansprekend en maar weinig leden brengen een stem uit. Drie suggesties om dit in de toekomst beter te doen.

 

Bekijk

Workshops debatinstituut Jaarcongres Vereniging van Griffiers

Tijdens het jaarcongres van de Vereniging van Griffiers op vrijdag 1 november aanstaande biedt het Nederlands Debat Instituut u de volgende twee workshops aan: ‘Uw bijdrage aan goede verkiezingsdebatten in uw gemeente’ en ‘In vijf stappen naar effectievere raadsvergaderingen’. Hieronder kunt u meer lezen over de inhoud van de workshops:

Bekijk

Terugblik met griffiers op de afgelopen raadsperiode

Sinds 2002 heeft het debatinstituut bij zeer verschillende gemeenten gewerkt aan een (nog) betere vergader- en debatcultuur door het geven van trainingen aan raadsleden, voorzitters en Collegeleden. Voorafgaand aan en naast de trainingen bieden wij een scan en observaties van vergaderingen. In 2014 breekt er weer een nieuwe raadsperiode aan. Wij zijn benieuwd hoe griffiers terugkijken op de afgelopen vier jaar en interviewden daarom een aantal griffiers van gemeenten waar wij trainingen en inwerktrajecten hebben verzorgd.

Bekijk

Overtuigtips voor lijsttrekkers: Win de verkiezingen met het debatinstituut!

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart wilt u als lijsttrekker natuurlijk zoveel mogelijk kiezers bereiken. Hoe kunt u dat effectief doen? Hoe zorgt u voor herkenning? En hoe gaat u ervoor zorgen dat uw partij straks als winnaar uit de stembus komt?

Bekijk

Gratis hulp bij organisatie verkiezingsdebat!

Hoe kunt u ervoor zorgen dat het opkomstpercentage bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in uw stad zo hoog mogelijk is? Door een goed, begrijpelijk en aantrekkelijk verkiezingsdebat te organiseren dat politiek tot leven brengt. Wij kunnen u gratis helpen!

Bekijk

Mark Rutte wint opnieuw Debatprijs

Het Nederlands Debat Instituut heeft Mark Rutte uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen en daarmee winnaar van de Debatprijs 2013. De jury, bestaande uit Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut), Jaap de Jong (hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden) en Donatello Piras (hoofdtrainer, gespreksleider en debatanalist Nederlands Debat Instituut) maakte dit vandaag bekend.

Bekijk

De 3 meest opvallende momenten uit de eerste dag van de Algemene Beschouwingen

Wilders minacht het debat. De Kamerleden stellen vaak slechte vragen en er moet beschermde spreektijd worden ingevoerd. Dat zijn de 3 meest opvallende zaken van de eerste dag van de Algemene Beschouwingen volgens de debatanalisten van het Nederlands Debat Instituut. Zij volgen als jury van de jaarlijkse Debatprijs twee dagen lang het politieke debat in de Kamer en beoordelen het op een aantal belangrijke criteria. 

Bekijk

Wie wint dit jaar de Debatprijs tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen?

Voor de vijfde keer zal het Nederlands Debat Instituut aan het eind van de Algemene Politieke Beschouwingen op 25 en 26 september de jaarlijkse ‘Debatprijs’ uitreiken aan de beste debater van de Algemene Beschouwingen.

Bekijk

Troonrede toegankelijker dan ooit

Participatiesamenleving, traplift en taxivergoeding. Op het eerste gezicht hebben deze woorden niets met elkaar te maken. Maar ze speelden een hoofdrol in de eerste Troonrede van Koning Willem-Alexander. Hij was modern, persoonlijk maar toch koninklijk. Een nieuwe koning en dus ook een andere troonrede. Het blijft uiteraard een politieke boodschap van het zittende kabinet. Maar er zaten toch wat nieuwe en moderne elementen in die bij Beatrix niet voorkwamen.

Bekijk

Van Gaal speelt als ideale bondscoach met Derksen

Het rommelt rondom Van Gaal. Continu ligt hij onder vuur bij voetbalcommentatoren als Johan Derksen. Ik ben als gemiddelde Oranjefan juist ontzettend blij met onze bondscoach. En ook op retorisch vlak geniet ik van ieder optreden van de Machiavelli van de Lage Landen.

Bekijk

Rutte moet vanavond zijn politieke tij keren

De verwachtingen zijn hoog gespannen rondom de H.J. Schoo-lezing die Mark Rutte vanavond houdt. De premier kan sinds de start van zijn tweede kabinet vorig jaar weinig goeds meer doen. Hij zou onzichtbaar zijn en geen visie hebben. De man die een jaar geleden nog door velen als ´the great communicator´ werd gezien lijkt zijn gave om overtuigend te spreken te hebben verloren. Doet Rutte het echt zo slecht en hoe kan hij het tij keren?

Bekijk