Analyses

Hier vindt u analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht treft u hier. 

Mario Monti: Super Mario of saaie professor?

Zijn adviseurs zeiden dat hij direct als tweede zou komen in de peilingen als hij zich kandidaat zou stellen. Nu doet hij mee om de derde en vierde plek en vecht hij met de Italiaanse komiek Beppe Grillo. Wellicht had de huidige premier van Italië zijn kandidaatstelling iets anders voorgesteld. Waar ligt het aan? Drie belangrijke redenen op een rij.

Bekijk

Waarom Berlusconi de beste campaigner is

In ons eerste blog over de Italiaanse verkiezingen schreven we al dat Berlusconi van de drie premierkandidaten van Italië de beste campaigner zal zijn. Gisteravond bewees hij dit in optima forma. In een vijandige setting kwam hij als overwinnaar uit de bus. In Nederland zullen we het soms moeilijk vinden om te zien hoe dit kan. Toch is er een verklaring te geven aan de hand van drie concrete voorbeelden.

Bekijk

Wie wordt de nieuwe Italiaanse premier?

Na een roerige periode gaan de Italianen op 24 en 25 februari 2013 naar de stembus om een nieuw parlement en een nieuwe regering te kiezen. Wij volgen de komende weken de campagne op de voet. Hier een korte analyse van de drie belangrijkste kanshebbers op het Italiaanse premierschap.

Bekijk

Clegg wederom grote winnaar in levendig debat

Volgens het Nederlands Debat Instituut heeft Nick Clegg het tweede ‘Leadersdebate’ in het kader van de Engelse verkiezingen gewonnen. Wederom wist hij zich krachtig te presenteren als het nieuwe alternatief. Daarnaast blonk hij uit in helder en persoonlijk taalgebruik. Maar ook David Cameron kan terug kijken op een succesvoller optreden dan vorige week. Hij was scherper in zijn aanvallen en wist af en toe een wig te drijven tussen zijn rivalen. Brown bleef duidelijk achter ten opzichte van zijn concurrenten.

Bekijk

Engelse TV debatten zijn voorbeeld voor Nederland

De afgelopen weken vonden de eerste twee TV debatten plaats in de geschiedenis van de Britse parlementsverkiezingen. Ze kwamen wellicht wat saai over vergeleken met wat wij in Nederland gewend zijn maar in veel opzichten kunnen wij er veel van leren. Een advies aan iedereen die bij de Nederlandse lijsttrekkersdebatten betrokken is. 

Bekijk

Debat als werkvorm: het debatconcept

Je kunt een debat inzetten als een werkvorm om tijdens een congres, bedrijfsuitje of evenement de meningen en gedachtes die leven in de organisatie te peilen. Wanneer is het zinvol om te debatteren, wat zijn de randvoorwaarden voor een goed debat en wat levert het debat uiteindelijk op?

Bekijk

Serie: Rake spotjes en vage slogans - Deel 8, D66

De campagne is begonnen en dat zullen we weten ook. Om vooral de zwevende kiezer over de streep te trekken zetten politieke partijen alles in: goodies met het partijlogo, verkiezingsposters en natuurlijk de onvermijdelijke spotjes. Hoe sterk zijn de slogans en redden ze het met alleen de poster of heb je de campagnespots nodig om het echt te begrijpen? Wij beoordeelden de 8 grootste partijen van dit moment.

Bekijk

Wilders sterkst in bal der oneliners

De debatdeskundigen van het Nederlands Debat Instituut zijn van mening dat Geert Wilders (PVV) het sterkst opereerde tijdens het EenVandaag lijsttrekkersdebat. Hij profiteerde het meest van de matig inhoudelijke opzet van het debat. Tijdens een debat dat weinig nieuwe informatie voor de kiezer opleverde wist Wilders, iets beter dan zijn concurrenten, de regie te voeren over het debat. In een feest van oneliners wist geen van de andere lijsttrekkers hem op dit specialisme naar de kroon te steken.

Bekijk

Kiezer had recht op betere debatten

Na een verkiezingscampagne die langzaam op gang kwam, bleken de verkiezingsdebatten een belangrijke factor in de slotfase van de verkiezingsstrijd. Toch was er een hoop kritiek te horen. Waarom zo veel debatten? Waar waren de kleintjes? Wordt de kiezer wel wijzer van al dat gehakketak tussen politici met hun grootse beloften? Allemaal terechte vragen.

Bekijk

Aftreden GroenLinks-bestuur was hun grootste blunder

Misstappen genoeg in GroenLinks, maar het aftreden van het partijbestuur was de meest wonderlijke, stelt Roderik van Grieken. 'Je kunt niet de kapitein van het schip eigenhandig overboord kieperen om er vervolgens zelf achteraan te springen.'

Bekijk

Wijze lessen uit Obama's overwinningsspeech

Four more years! Barack Obama won dinsdag de Amerikaanse presidentsverkiezingen en krijgt nog vier jaar om zijn hervormingen door te voeren. Op 6 november gaf hij een ronkende overwinningsspeech, waar iedereen lering uit kan trekken.

Bekijk

De les uit het 3e debat Obama v Romney: zonder meningsverschil geen debat

Afgelopen week vond het derde en laatste presidentiële debat tussen Mitt Romney en Barack Obama plaats op Lynn University in Boca Raton, Florida. Als er één ding duidelijk was, was het dat er zonder meningsverschil geen waardevol debat kan plaatsvinden.

Bekijk

Obama komt scherp terug in tweede debat

Hoewel de verkiezingsstorm in Nederland inmiddels is gaan liggen, raast hij in de VS nog drie weken door. Ook hier kunnen de debatten een belangrijke rol gaan spelen bij het winnen van de 'swing vote'. Wij analyseerden voor u het tweede debat tussen Barack Obama en Mitt Romney.

Bekijk

Serie: Rake spotjes en vage slogans - Deel 7, het CDA

De campagne is begonnen en dat zullen we weten ook. Om vooral de zwevende kiezer over de streep te trekken zetten politieke partijen alles in: goodies met het partijlogo, verkiezingsposters en natuurlijk de onvermijdelijke spotjes. Hoe sterk zijn de slogans en redden ze het met alleen de poster of heb je de campagnespots nodig om het echt te begrijpen? Wij beoordeelden de 8 grootste partijen van dit moment.

Bekijk

Buma, Pechtold en Samsom vielen positief op in goed Radio 1-debat

De lijsttrekkers Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Diederik Samsom (PvdA) vielen maandag in positieve zin het meest op tijdens het NOS-verkiezingsdebat op Radio 1. Dat stellen de debatexperts van het Nederlands Debat Instituut die het debat analyseerden.

Bekijk