Analyses

Hier vindt u analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht treft u hier. 

Van Gaal speelt als ideale bondscoach met Derksen

Het rommelt rondom Van Gaal. Continu ligt hij onder vuur bij voetbalcommentatoren als Johan Derksen. Ik ben als gemiddelde Oranjefan juist ontzettend blij met onze bondscoach. En ook op retorisch vlak geniet ik van ieder optreden van de Machiavelli van de Lage Landen.

Bekijk

Rutte moet vanavond zijn politieke tij keren

De verwachtingen zijn hoog gespannen rondom de H.J. Schoo-lezing die Mark Rutte vanavond houdt. De premier kan sinds de start van zijn tweede kabinet vorig jaar weinig goeds meer doen. Hij zou onzichtbaar zijn en geen visie hebben. De man die een jaar geleden nog door velen als ´the great communicator´ werd gezien lijkt zijn gave om overtuigend te spreken te hebben verloren. Doet Rutte het echt zo slecht en hoe kan hij het tij keren?

Bekijk

Waar blijft toch de Nederlandse 'I have a dream'-speech?

Vandaag herdenken wij dat Martin Luther King precies vijftig jaar geleden in Washington de waarschijnlijk meest beroemde speech van de afgelopen honderd jaar hield. Een speech die tijdens het uitspreken miljoenen mensen raakte maar ook nu nog tot de verbeelding spreekt. Er zijn meer voorbeelden van sprekers die op het juiste moment de juiste woorden wisten te vinden om het gevoel van velen wisten te verwoorden. Wat echter opvalt is dat er bijna geen Nederlandse voorbeelden zijn. Waarom zijn wij zulke matige sprekers? En waarom is er toch hoop?
 

 

Bekijk

Maak topsporters niet slachtoffer van keuze anderen

Hoe vreemd is het eigenlijk wanneer mensen die volledig los staan van de sport onder de noemer 'we moeten de Olympische Spelen boycotten' feitelijk anderen oproepen om hun droom op te geven en een politiek statement te maken? En dit terwijl degene die oproept tot de boycot zelf niets hoeft te doen.

Bekijk

Sybrand Buma en Ed Miliband kunnen van elkaar leren

Vandaag is de laatste dag van het parlementaire jaar. Ook dit jaar was er weer kritiek op het wekelijkse vragenuurtje. Mijn advies aan onze parlementariërs is om deze zomer eens naar wat beelden van het Britse equivalent, Prime Minister’s Question Time, te kijken. Ze kunnen er een hoop van leren. Overigens geldt dat ook andersom. Een kleine analyse.

Bekijk

De vijf meest voorkomende congresflaters

Als gespreksleiders zien wij maandelijks meer congressen, symposia en klantendagen dan de meeste mensen in een heel werkleven. Door dit arsenaal aan ervaringen weten we wat een evenement máákt, maar helaas ook waar het vaak kraakt. Om dat laatste te voorkomen, delen we hier de vijf meest gemaakte missers.

Bekijk

Kamervoorzitter mag nog veel strenger zijn

De kersverse Tweede Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg kreeg vorige week veel kritiek op haar optreden tijdens het debat over de Regeringsverklaring. Ze zou te streng zijn geweest. Die kritiek is grotendeels onterecht.

Bekijk

Beoordelingscriteria voor verkiezingsdebatten

Het Nederlands Debat Instituut streeft naar de verdere ontwikkeling van de Nederlandse debatcultuur. Verkiezingsdebatten zijn een belangrijk onderdeel van onze democratie en behoren een voorbeeldfunctie te vervullen voor hoe een goed debat gevoerd moet worden. Vandaar dat wij verkiezingdebatten altijd met interesse en aandacht bekijken en beoordelen.

Bekijk

Tien jaar dualisme

Tien jaar dualisme. Wat levert het op? Stemt het tot somberheid of tot vrolijkheid? Werd er nog geglimlacht? Jazeker! Zie een aantal vrolijke en toch leerzame fragmenten afkomstig uit onze observaties van vergaderingen bij meer dan honderd gemeenteraden door heel Nederland.

 

Bekijk

De beste speech van Super Tuesday 2012

Super Tuesday is een van de belangrijkste voorverkiezingen voor de Republikeinen. In tien staten wordt er gestemd. Wij kijken naar de retorische kwaliteiten van de belangrijkste kanshebbers: Mitt Romney, Rick Santorum en Newt Gingrich.  Hoe overtuigend is hun boodschap?

Bekijk

Negative campaigning nieuwe trend?

Op dit moment verschijnen op de Amerikaans televisiezenders dagelijks reclamespotjes waarin de kandidaten elkaar persoonlijk zwart maken. In Nederland kennen wij deze traditie niet. De harde persoonlijke aanval in een videospot past vooralsnog niet in onze cultuur van politiek bedrijven. Maar daar is onlangs verandering in gekomen. Zie onderstaande spot van de FNV waarin premier Mark Rutte persoonlijk te grazen wordt genomen. Een nieuwe trend in ons land?

Bekijk

Verkiezingswinnaar krijgt volle laag: Alle ballen op Mark

Premier Rutte krijgt de afgelopen weken de wind behoorlijk van voren. Eerst kreeg hij het binnen zijn eigen partij flink te verduren vanwege de inkomensafhankelijke zorgpremie. De fout was nog niet hersteld of de pijlen werden gericht op een lijst aan gebroken verkiezingsbeloften.

Bekijk

De titel van Máxima was een open debat waard geweest

Prinses Máxima gaat straks de titel van koningin dragen. Het was verstandig geweest als daar op een transparante manier een debat over was gevoerd, schrijft Roderik van Grieken. 'De monarchie is anno 2013 geen vanzelfsprekendheid meer.'

Bekijk

Het ongelijk van Buma en Voordewind

Het verwijt van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma en Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind dat er inhoudelijk sturend door de voorzitter is opgetreden is feitelijk onjuist', zegt Roderik van Grieken. 'Vooral Buma en Voordewind verdienen kritiek voor 'sturend' en 'onwaardig' gedrag.

Bekijk

Mythe: communicatie is voor 93% non-verbaal

Communicatie is voor 93% non-verbaal. Veel kans dat u deze zin ziet en denkt: “Ja dat klopt” Maar helaas is dit nog nooit aangetoond... Nog nooit? Nee nooit! Lees hier waarom deze mythe niet klopt.

Bekijk