Analyses

Hier vindt u analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht treft u hier. 

Kamervoorzitter mag nog veel strenger zijn

De kersverse Tweede Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg kreeg vorige week veel kritiek op haar optreden tijdens het debat over de Regeringsverklaring. Ze zou te streng zijn geweest. Die kritiek is grotendeels onterecht.

Bekijk

Beoordelingscriteria voor verkiezingsdebatten

Het Nederlands Debat Instituut streeft naar de verdere ontwikkeling van de Nederlandse debatcultuur. Verkiezingsdebatten zijn een belangrijk onderdeel van onze democratie en behoren een voorbeeldfunctie te vervullen voor hoe een goed debat gevoerd moet worden. Vandaar dat wij verkiezingdebatten altijd met interesse en aandacht bekijken en beoordelen.

Bekijk

Tien jaar dualisme

Tien jaar dualisme. Wat levert het op? Stemt het tot somberheid of tot vrolijkheid? Werd er nog geglimlacht? Jazeker! Zie een aantal vrolijke en toch leerzame fragmenten afkomstig uit onze observaties van vergaderingen bij meer dan honderd gemeenteraden door heel Nederland.

 

Bekijk

De beste speech van Super Tuesday 2012

Super Tuesday is een van de belangrijkste voorverkiezingen voor de Republikeinen. In tien staten wordt er gestemd. Wij kijken naar de retorische kwaliteiten van de belangrijkste kanshebbers: Mitt Romney, Rick Santorum en Newt Gingrich.  Hoe overtuigend is hun boodschap?

Bekijk

Negative campaigning nieuwe trend?

Op dit moment verschijnen op de Amerikaans televisiezenders dagelijks reclamespotjes waarin de kandidaten elkaar persoonlijk zwart maken. In Nederland kennen wij deze traditie niet. De harde persoonlijke aanval in een videospot past vooralsnog niet in onze cultuur van politiek bedrijven. Maar daar is onlangs verandering in gekomen. Zie onderstaande spot van de FNV waarin premier Mark Rutte persoonlijk te grazen wordt genomen. Een nieuwe trend in ons land?

Bekijk

Verkiezingswinnaar krijgt volle laag: Alle ballen op Mark

Premier Rutte krijgt de afgelopen weken de wind behoorlijk van voren. Eerst kreeg hij het binnen zijn eigen partij flink te verduren vanwege de inkomensafhankelijke zorgpremie. De fout was nog niet hersteld of de pijlen werden gericht op een lijst aan gebroken verkiezingsbeloften.

Bekijk

De titel van Máxima was een open debat waard geweest

Prinses Máxima gaat straks de titel van koningin dragen. Het was verstandig geweest als daar op een transparante manier een debat over was gevoerd, schrijft Roderik van Grieken. 'De monarchie is anno 2013 geen vanzelfsprekendheid meer.'

Bekijk

Het ongelijk van Buma en Voordewind

Het verwijt van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma en Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind dat er inhoudelijk sturend door de voorzitter is opgetreden is feitelijk onjuist', zegt Roderik van Grieken. 'Vooral Buma en Voordewind verdienen kritiek voor 'sturend' en 'onwaardig' gedrag.

Bekijk

Mythe: communicatie is voor 93% non-verbaal

Communicatie is voor 93% non-verbaal. Veel kans dat u deze zin ziet en denkt: “Ja dat klopt” Maar helaas is dit nog nooit aangetoond... Nog nooit? Nee nooit! Lees hier waarom deze mythe niet klopt.

Bekijk

Timmermans geeft beste politieke speech sinds jaren

Een van de beste speeches van een Nederlandse bewindsman in de afgelopen jaren! Zo durf ik de toespraak van Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken op een Google Zeitgeist Congres te betitelen. Een toespraak die een voorbeeld zou moeten zijn voor  politici, managers en studenten. Het onderwerp? Europa!

Bekijk

Wie ontrafelt de Italiaanse spaghetti?

De Italiaanse verkiezingen zijn achter de rug. Uitslag? Een pyrrusoverwinning voor links, Berlusconi is terug, Grillo’s partij is de grootste en Monti is weggevaagd. Zijn de Italianen de weg kwijt of is er een logische verklaring?

Bekijk

Berlusconi is de beste campaigner, Bersani de grootste kanshebber

Ongeveer de meest gestelde vraag in de Nederlandse media is: 'Hoe kan het dat de Italianen weer op Berlusconi gaan stemmen?' Deze vraag herbergt nogal wat foute aannames. De eerste is dat Berlusconi de grootste kanshebber is. Dit vraagt om een betere analyse.

Bekijk

Campagne met Grillo: Tsunamitour wordt Facebookrevolutie

Hij kijkt bezorgd als het onderwerp ter sprake komt. En geeft snel toe: “Ja ik overweeg op Grillo te stemmen”. Een 36-jarige winkelier in de Noord-Italiaanse Dolomieten. En hij is niet de enige. Wie Italiaanse vrienden heeft op Facebook kan er niet omheen. Daar strijdt komiek en blogger Grillo om de gunst van de ontevreden Italiaanse kiezer. En met succes.

Bekijk

God bemoeit zich met de Italiaanse verkiezingen

Met nog twee weken te gaan leek de Italiaanse campagne te verlopen zonder game-changer. En toen maakte Paus Benedictus XVI bekend dat hij op 28 februari uit zijn ambt stapt. Wat heeft het aftreden van de leider van de katholieke kerk te maken met de parlementsverkiezingen in Italië? Behoorlijk wat, en met name Berlusconi lijkt in het nadeel.

Bekijk

Mario Monti: Super Mario of saaie professor?

Zijn adviseurs zeiden dat hij direct als tweede zou komen in de peilingen als hij zich kandidaat zou stellen. Nu doet hij mee om de derde en vierde plek en vecht hij met de Italiaanse komiek Beppe Grillo. Wellicht had de huidige premier van Italië zijn kandidaatstelling iets anders voorgesteld. Waar ligt het aan? Drie belangrijke redenen op een rij.

Bekijk