Analyses

Hier vindt u analyses en opiniestukken van onze overtuigexperts. Het kan gaan om een analyse van een belangrijk debat in de Tweede Kamer, de belangrijkste speech van afgelopen weekend of de 5 meest voorkomende congresflaters. Kortom de meest actuele artikelen over retorica, debat en overtuigingskracht treft u hier. 

Verkiezingsdebatten: Maarten van Rossem moet politiek in!

In het programma Pauw en Witteman sprak Maarten van Rossem gisteren zijn afschuw uit over het fenomeen verkiezingsdebatten. Het zijn volgens hem een reeks van ingestudeerde oneliners met absurd korte spreektijden zonder inhoud. Een klacht die vaker zeer onterecht gehoord wordt.

Bekijk

Job Cohen sterkste in levendig VARA debat

De debatexperts van het Nederlands Debat Instituut zijn van mening dat Job Cohen vanavond het sterkst debatteerde tijdens het VARA-debat. Op concrete en soms bevlogen wijze wist hij de kiezer uit te leggen wat de kern van zijn kritiek is op dit Kabinetsbeleid. Ook nam hij meerdere malen op effectieve wijze het initiatief in het debat. Het debatconcept zat in de kern goed in elkaar waardoor het positief af stak bij de eerdere debatten van deze campagne.

Bekijk

NOS debat: zwakke coalitie houdt 'de 0' door verdeelde oppositie

Het NOS lijsttrekkersdebat kende volgens de debatexperts van het Nederlands Debat Instituut geen duidelijke winnaar. Wat opviel was dat de zwak debatterende coalitiepartijen (CDA en VVD) het op geen enkel moment echt moeilijk kregen doordat de oppositie niet gezamenlijk de aanval opende. Machiel de Graaf (PVV) en Tof Thissen (GroenLinks) opereerden het sterkst. Het debat had voor de kijker een rommelig verloop.

Bekijk

Geen duidelijke winnaar in gemoedelijk radiodebat met weinig scherpte

Het eerste debat voor de Provinciale Staten verkiezingen kent volgens het Nederland Debat Instituut geen duidelijke winnaar. Alexander Pechtold en Marianne Thieme bleken het sterkst in het domineren van de debatthema's onderwijs en veiligheid. De Graaf van de PVV maakte een goed debuut op het landelijke politieke podium. Brinkman en Hermans kwamen namens de regeringspartijen nergens echt in gevaar.

Bekijk

Lijsttrekkersdebatten moeten beter!

Nederland kan zich opmaken voor een extra reeks verkiezingsdebatten de komende maanden. De eerste twee lijsttrekkersdebatten van dit jaar gaven een slecht voorbeeld. Het kan en moet veel beter.

Bekijk

Bos sterkste in pover NOS lijsttrekkersdebat

De debatdeskundigen van het Nederlands Debat Instituut hebben PvdA-leider Wouter Bos  aangewezen als de winnaar van het NOS Lijsttrekkersdebat dat vanavond op Nederland 2 werd uitgezonden. Op voorhand kon verwacht worden dat hij het, als minister van dit kabinet, zwaar te verduren zou krijgen.

Bekijk

Het uitsluiten van een politieke partij is uitgesloten

Afgelopen zaterdag sprak Wouter Bos op het PvdA congres duidelijke taal; zijn partij zal nooit met de PVV in één kabinet zitten. Eerder gaf Geert Wilders al aan GroenLinks uit te sluiten als regeringspartner.

Bekijk

Lang leve de burgerbijeenkomst

Burgerbijeenkomsten, waar de bewoners de bestuurders het vuur na aan de schenen leggen, horen bij democratie, menen Roderik van Grieken en Jos Hooyschuur (Directeur Tappan Communicatie).

Bekijk

Een democraat loopt niet weg uit een debat

Het was Femke Halsema die gisteren direct nadat Geert Wilders en zijn fractie de Kamer uitliepen omdat de houding van de fractie van het CDA hen niet aanstond, de spijker op zijn kop sloeg: ‘een democraat loopt niet weg uit een debat’.

Bekijk

Dwing Wilders tot debat

Nu de PVV voor het eerst als grootste partij is gepeild, is het hoog tijd dat Geert Wilders gedwongen wordt tot een inhoudelijk debat, wat hij tot nu toe stelselmatig ontwijkt.

Bekijk

Spreken leert men door te spreken

Door Obama staat de kunst van het spreken weer in de belangstelling maar is dat wel zo simpel? "Ja," zegt Donatello Piras van het Nederlands Debat Instituut, "maar dan wel via het onderwijs". Spreken leert men door te spreken.

Bekijk

Presidentiële televisiedebatten: toen en nu

We smullen er van: de televisiedebatten tussen de presidentskandidaten. Vroeger was dat ook al zo, maar de debatten zelf zijn nu allang niet meer hetzelfde als toen.

Bekijk

Gemeenteraden moeten vaste spreektijden invoeren

Vergaderingen die uitlopen, raadsleden die klagen en burgers die het niet meer volgen. De problemen waar de lokale democratie in Nederland mee te kampen heeft, zijn legio. Toch zijn sommige oplossingen simpel en doeltreffend. We moeten ze alleen nog goed invoeren en dan ook overal. Een maatregel die niet meer kan wachten is het invoeren van vaste spreektijden bij alle gemeente-raden.

Bekijk

Barack Obama doet het als Kennedy

Tweehonderdduizend mensen wilden erbij zijn, de speech van Barack Obama op een steenworp afstand van de Brandenburger Tor in de stad Berlijn waar de presidenten Kennedy, Reagan en Clinton spraken. Het is uitgegroeid tot een heus event en ondanks het feit dat Barack Obama zei als burger en niet als presidentskandidaat te spreken zal deze nu al legendarische toespraak hem geen windeieren leggen.

Bekijk

Manipulatie in de Oudheid: de sofisten

Etymologisch gezien is het woord manipulatie afkomstig uit het Latijn, maar de meesters van de verbale manipulatie waren Grieken: de sofisten. In de vijfde eeuw voor Christus, die als een Verlichting avant la lettre beschouwd kan worden, brachten zij ethiek en politiek in het middelpunt van het filosofische debat.

Bekijk