Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Wat kunnen wij meenemen van de persconferentie het MH17-onderzoek?

Deze week kwam het Joint Investigation Team (JIT) met een update van het onderzoek naar de MH17-ramp. Wat zijn de bevindingen na enkele jaren onderzoek? In ieder geval is gebleken dat de de BUK-raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald afkomstig was van de 53ste brigade van de Russische krijgsmacht uit Koersk. Onder leiding van o.a. Wilbert Paulissen, hoofd landelijke recherche, leverde het internationale team bewijs dat deze brigade betrokken was. Deze informatie zal gebruikt worden in het toekomstige strafproces.

Bij het Nederlands Debat Instituut keken we naast de inhoud van deze presentatie ook naar hoe deze inhoud werd gepresenteerd. Twee dingen vielen ons positief op:

  1. De juiste toon

    Het is van belang om de toon van je presentatie aan te passen aan de gelegenheid. Dit kun je doen door passende woorden te gebruiken, maar ook letterlijk door de toon van je stem aan te passen. Niet alleen het algemene publiek, ook de nabestaanden van de MH17-slachtoffers keken via een livestream mee met de persconferentie. Daar was het JIT zich bewust van. Daarnaast gaat het om een gebeurtenis waar 298 doden bij zijn gevallen uit verschillende landen. De ingetogen toon en het rustige spreektempo van de onderzoekers was dan ook passend. Dit kwam ook doordat er met teleprompters gewerkt werd en er een goed gebalanceerde spreektekst met korte zinnen gebruikt werd. Het belang van een passende toespraak kunnen we ook terugvinden in klassiek retorische bronnen, onder de term aptum.

  2. Inzichtelijke argumentatie

Wie stelt, die bewijst. Deze stelregel gaat zeker ook op wanneer je na geruime tijd met bevindingen komt die grote internationale consequenties kunnen hebben. De aanwezigen werden stap voor stap meegenomen in hoe de onderzoekers tot de gepresenteerde conclusies waren gekomen. Het bewijs voor de statements die het JIT naar voren bracht werd systematisch uitgelegd. Er waren meerdere argumentatie-lagen en verschillende onderzoekers gingen in op verschillende conclusies. Daarnaast werden gedetailleerde voorbeelden gebruikt om zo het publiek te betrekken. Aan de hand van animaties en Google-Streetview werd het onderzoek visueel onderbouwd. Dat helpt allemaal mee om ervoor te zorgen dat je argumentatie inzichtelijker, begrijpelijker en dus overtuigender wordt.

Zorg er dus altijd voor dat je, wanneer je een presentatie, betoog of andere bijdrage aan een bijeenkomst geeft, weet wie je publiek is, een passende toon gebruikt en je argumentatie inzichtelijk presenteert.