Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

De eerste die zegt wat we allemaal denken

Was de speech van Frans Timmermans voor de VN Veiligheidsraad goed? Ja. Het was de beste speech van een Nederlands politicus sinds jaren. Donatello Piras van het debatinstituut legt uit waarom. 

De beste speech van een Nederlands politicus sinds jaren. Zo zou ik de toespraak van Frans Timmermans in de VN Veiligheidsraad willen noemen. Waarom? Hij doet alles goed wat je goed kunt doen in een speech: een overtuigende presentatie, gebruikmaken van emotie en hij vertelt een overtuigend verhaal. 

De oude Grieken spraken al over drie elementen die helpen om een verhaal over te laten komen. Ethos, Pathos, Logos. En deze speech had het alle drie. Tegenwoordig spreken we liever van presentatie, emotie en de inhoud. Zijn presentatie was ronduit treffend. Hij komt los van papier, kijkt de zaal in en ondersteunt zijn verhaal met gebaren. Pas echt sterk wordt het door gebruik te maken van emoties en zo te zien zijn ze oprecht en echt. Twee momenten springen eruit. Ten eerste als hij verwoordt wat we allemaal denken: ‘Sinds donderdag blijf ik denken hoe vreselijk de laatste momenten van hun leven moeten zijn geweest’. En hij maakt het pijnlijk treffend door de drieslag: 'hielden ze elkaars handen vast, drukten ze hun kinderen tegen zich aan en keken ze elkaar nog eenmaal aan als een zwijgzaam afscheid?’. Hij verwoordt ook de oprechte woedende reactie van veel Nederlanders op de beelden van de rampplek: ‘Bedenk eens hoe het moet zijn om eerst je man te verliezen en dan te moeten zien hoe een of andere schurk zijn trouwring steelt’. Bij beide fragmenten is het niet zozeer de retorische stilte als wel de stilte om de emotie weer even de baas te worden die zijn speech nog krachtiger maakt. Hij doorspekt zijn toespraak ook met drieslagen. Een beproefde stijlfiguur zoals hier: ‘een leegte in de harten van het Nederlandse volk het zorgt voor rouw, woede en wanhoop’. 

Maar de vorm staat hier niet los van de inhoud. Zijn kernboodschap herhaalt hij krachtig en vaak: ‘breng de stoffelijke overschotten terug naar huis’. Hij doet de oproep aan de aanwezigen van de VN, de internationale gemeenschap en aan eenieder die invloed kan uitoefenen op de situatie in de Oekraïne. Het is een toespraak die ook begint met de aanleiding. Timmermans benoemt direct dat ‘we bij elkaar zijn om een tragedie te bespreken: het neerhalen van een vliegtuig waar 298 onschuldige mensen de dood vonden’.

Goede Engels
Wat verder opvalt is het goede Engels van onze minister van Buitenlandse Zaken. En alles bij elkaar opgeteld maakt dit bijna de perfecte speech. Een goede presentatie, emoties die je raken, de inhoud die precies en duidelijk verwoordt wat iedereen buiten de politieke arena denkt en dit alles in zeer duidelijk en mooi Engels uitgesproken. Het meest wrange is wel dat de beste toespraak van een Nederlands politicus sinds jaren moet worden uitgesproken bij een zwarte dag in ons collectief geheugen. Waar onze Koning troost probeert te brengen met wat formeler taalgebruik, is het de taak van onze premier om daadkrachtig maar wel voorzichtig te werk te gaan in zijn toespraken de afgelopen dagen. Minister Timmermans durft hier de zaken te benoemen en emotie te tonen - en dat maakt het ijzersterk!

Zie ook de analyse voor Editie NL / RTL Nieuws. 

Gerelateerde diensten