Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

De toekomst van debatteren

Wij nemen je mee in een reis naar de toekomst. De toekomst van het debat, een toekomst die helemaal niet zo ver in het verschiet blijkt te liggen.

Stel je voor: een apparaat dat topbedrijven adviseert door het genereren van argumenten voor zowel de voor- als tegenpartij. Niet in een wollige tekst, vol grammaticale onjuistheden en onmogelijk lange zinnen. Nee, we hebben het hier over een uiterst welbespraakte machine, die verhalen vertelt met intonatie en een makkelijk te volgen spreektempo. Een verhaal met opening, midden en slot waar de termen state, explain en illustrate de basis zijn van de programmering.

de toekomst van debatteren

Graaf nog eens verder in je fantasie en visualiseer dan ook een apparaat dat niet alleen gegevens-sturend is, maar ook kan luisteren, kan reageren en menselijke dilemma’s kan begrijpen. Sciencefiction voor de debater? IBM bewijst dat dit anno 2018 al mogelijk is.

IBM wil door middel van kunstmatige intelligentie de menselijke intelligentie vergroten. Hun nieuwste ontwikkeling genaamd ‘Project Debater’ levert hier een duidelijke bijdrage aan. Als opvolging van de ‘Deep Blue’, de machine die de wereldkampioen schaken versloeg. En ‘Watson’, de robot die in 2011 in staat was de eindronde van de bekende Amerikaanse spelshow ‘Jeopardy’ te winnen, creëerde zij een debatrobot die in meerdere debatten de winst wist te behalen tegenover gerenommeerde debaters.

Een bijzondere ontwikkeling, omdat deze machine een belangrijke stap zet in de communicatie van de technologie. ‘Project Debater’ bevindt zich namelijk op een nieuw territorium voor kunstmatige intelligentie; het inhoudelijk begrijpen van teksten, woorden, en gesprekken. Dit laatste is essentieel in het voeren van debatten. Zo heeft IBM drie elementen benoemd waar Project Debater aan moet voldoen om een debat te kunnen winnen:

  • Schrijven van gegevens en het leveren van spraak.
  • De luistervaardigheid beheersen, waarbij sleutelwoorden kunnen worden geïdentificeerd in lange zinnen.
  • Het kunnen modelleren van menselijke dilemma’s.

Menselijke dilemma’s begrijpen is essentieel in het overtuigingsproces in een debat. Je moet argumenten leveren die mensen, en vooral het publiek, kunnen volgen. Dat betekent, naast het geven van feiten als argumenten, dat deze robot ook menselijke logica moet bezitten, denk hierbij aan subjectiviteit. IBM zegt hierover het volgende:

‘In het debat moet kunstmatige intelligentie leren navigeren in onze rommelige, ongestructureerde menselijke wereld zoals het is - niet door een vooraf gedefinieerde reeks regels te gebruiken, zoals in een bordspel.’

De ontwikkeling van een debatterende robot roept een belangrijke vraag op: Wat betekent dit voor de toekomst van het debat? Is deze machine een toevoeging in bijvoorbeeld onze politiek? Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut, benadrukt het belang van de inhoud. ‘Project Debater’ maakt daadwerkelijk de inhoud van het debat sterker, iets wat we allemaal zouden moeten nastreven. Maar uiteindelijk gaat het ook om de vorm, wat net zo overheersend is in het debat. We worden namelijk niet alleen beoordeeld op inhoud, maar ook op houding, stemgebruik of oogcontact. Het huidige zwarte apparaat, want het is en blijft een apparaat en geen mens, verliest hier in de overtuigingskracht.

IBM denkt dat ‘Project Debater’ het ultieme op feiten gebaseerde klankbord kan zijn zonder de vooroordelen die vaak van mensen afkomstig zijn. Het doel van deze technologie is dan ook bedrijven helpen in het maken van de best geïnformeerde beslissingen in een steeds complexere wordende wereld.

We vragen je nogmaals terug te kruipen in jouw fantasie, waarin de toekomst van het debat ontpopt. Zal kunstmatige intelligentie, onze menselijke intelligentie doen vergroten? Zullen de beslissingen van bedrijven beter uitgedacht zijn en grotere successen boeken? Of mondt deze ontwikkeling uit op een strijd tussen politieke partijen waarbij het draait om wie de beste kunstmatige intelligentie heeft aangeschaft?

BRON: IBM