Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Debatprijs van de Maand: Thierry Baudet, Klaas Dijkhoff en Rob Jetten

De politiek was het onderwerp van gesprek in maart en dat betekent dat ook maandelijkse 'De Debatprijs'* in samenwerking met Dit is de Dag in teken staat van de politiek. Niemand minder dan Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, en D66-fractievoorzitter Rob Jetten zijn genomineerd voor deze prijs. Maar wie ging er met de winst vandoor?

Alle fractievoorzitters speelden deze maand een centrale rol in de debatten rondom de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Klaas Dijkhoff is genomineerd om zijn unieke debatstijl die gekenmerkt wordt door nonchalance. Met een rake en goed getimede grap weet Dijkhoff een debat naar zich toe te trekken. Ondanks de moeilijke positie van de VVD in het klimaatdebat wist hij in het debat met de juiste technieken zijn standpunten aan het voetlicht te brengen.

De nieuwbakken fractievoorzitter van D66, Rob Jetten, wist zich als nieuwkomer in de debatten te onderscheiden met zijn scherpe interrupties. Veel groene partijen probeerden het thema klimaat naar zich toe te trekken, maar Jetten lukte dit het beste. Dit kwam het beste naar voren in het RTL-verkiezingsdebat. Maar ook bij het NOS-debat tijdens een 1-op-1 met Wilders was Jetten scherp en adrem. Het bewonderenswaardige volgens het panel was ook dat het niet meer over Pechtold ging deze verkiezingen, maar dat Jetten centraal stond.

Maar de winnaar deze maand is volgens het panel Thierry Baudet. Niet alleen wist hij een enorme winst met de verkiezingen te behalen, maar wist hij ook op een effectieve manier de standpunten van het FvD naar voren te brengen. Twee redenen waarom hij deze maand er met de prijs vandoor gaat: Ten eerste is dat hij een onderscheidend geluid naar voren bracht in de debatten door zich duidelijk af te zetten tegenover de andere partijen. Ongeacht of je het eens of oneens bent met zijn ideeën, Baudet heeft in het maatschappelijk debat een vraagstuk op de kaart gezet, waar in eerste instantie niet eens een discussie over was.

De tweede reden is dat Baudet op een heldere wijze zijn standpunten wist te formuleren. Volgens Roderik van Grieken heeft Baudet op slimme wijze iets blootgelegd wat leeft bij veel mensen in de samenleving:

"Volgens het juryrapport moet je als winnaar impact maken. Ongeacht wat je vindt, Thierry Baudet wist deze maand de meeste impact te maken, door vanuit niets de grootste partij te worden in de Eerste kamer. En hij weet daarnaast een thema aan te boren wat kennelijk heel erg leeft bij veel mensen, nog meer dan wat we dachten."

Kortom, voor de maand maart heeft Thierry Baudet de debatprijs gewonnen. Hij had deze maand de meest impact op het maatschappelijke debat. Op naar april!
De gehele uitzending van Dit is de Dag is terug te zien via de volgende link. Daarnaast kun je ons volgen op o.a. Twitter voor meer updates.

*Het Nederlands Debat Instituut reikt vanaf januari 2019 de Debatprijs van de Maand uit in samenwerking met het NPO Radio1-programma Dit is de Dag. In de maand januari won DSM topman Feike Sijbesma de prijs en in februari publicist Rutger Bregman. De vraag die centraal staat hierbij is: wie heeft de meeste impact gehad op het maatschappelijke debat? De jury van deze maandelijkse prijs hanteert een aantal vaste criteria: impact, een helder uitgelegd standpunt en oprechte interesse in de tegenstander. De prijs wordt live uitgereikt op de radio onder leiding van EO-presentator Thijs van den Brink.