Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Lodewijk Asscher winnaar Debatprijs Algemene Politieke Beschouwingen 2018

Het Nederlands Debat Instituut heeft Lodewijk Asscher uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen 2018 en daarmee tot winnaar van de Debatprijs 2018. 

Voorzitter van de jury, Roderik van Grieken: “Lodewijk Asscher wint de Debatprijs vanwege een uitzonderlijk goede eerste termijnspeech in combinatie met een duidelijke en consistente debatstrategie en scherpe interrupties.”

00 01 01 J6B0087
© Photo by Pierre Crom

De jury was onder de indruk van het feit dat Asscher zijn eerste termijnspeech volledig uit het hoofd hield, een unicum. Dat leverde niet alleen een soepele, natuurlijke spreektrant op, maar ook een spannende en urgente toespraak. Daarnaast speelde Asscher de volle twee dagen een belangrijke rol met veel interrupties die vrijwel allemaal scherp, duidelijk en relevant waren. 

Tweede plaats 

De tweede plaats is dit jaar voor Jesse Klaver. Ook hij was in de volle breedte van het debat aanwezig met aanhoudende interrupties, krachtige stijlfiguren en sterke voorbeelden tot de verbeelding spraken. 

De Debatprijs

De prijs is een initiatief van het Nederlands Debat Instituut in samenwerking met de Universiteit Leiden. De jury bestaat uit Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut), Jaap de Jong (hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden), Donatello Piras (overtuigexpert en debatanalist bij het Nederlands Debat Instituut) en Nick Schoemaker (overtuigexpert en retorica-analist bij het Nederlands Debat Instituut). Met de prijs willen de initiatiefnemers aandacht vestigen op het maatschappelijk belang en de waarde van een goed politiek debat voor de samenleving.

Het Nederlands Debat Instituut heeft de Debatprijs in 2008 in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de waarde van een goed debat. Voorgaande edities werden gewonnen door Femke Halsema (2008), Alexander Pechtold (2009 en 2014), Mark Rutte (2010, 2011 en 2013) Geert Wilders (2015) en Halbe Zijlstra (2016). In 2012 en 2017 werd de prijs niet uitgereikt vanwege de demissionaire status van het kabinet waardoor het karakter van het debat afweek van reguliere Algemene Politieke Beschouwingen.

De prijs wordt vanavond uitgereikt in Den Haag. Meer informatie over de uitslag en de Debatprijs is later vanavond te vinden op www.debatinstituut.nl

Over het Nederlands Debat Instituut

Goed spreken en goede gesprekken brengen je vooruit. Als mens en als maatschappij. Daarom helpt het Nederlands Debat Instituut individuen om beter te spreken en organisaties om beter het gesprek aan te gaan. In veel wat het debatinstituut doet staat debatteren centraal. Het Nederlands Debat Instituut streeft naar de verdere ontwikkeling van de debatcultuur in Nederland waarbij de basis in het onderwijs dient te liggen. Het debatinstituut heeft een jarenlange traditie in het beoordelen van parlementaire debatten. Het instituut publiceert regelmatig over de kwaliteit van het politieke debat in ons land en treedt op voor radio en televisie met analyses. Over deze publicaties kan je hier meer lezen. Het debatinstituut was o.a. verantwoordelijk voor het concept en de voorbereiding van het RTL/BNR Carré-debat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 en 2012 en 2017.

00 01 01 J6B0051

00 01 01 J6B0070

© Photo by Pierre Crom

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Noot voor de pers:

De juryleden zijn beschikbaar voor een live analyse vanuit Den Haag 21 september.
Wil je meer informatie, de juryleden tijdens de analyse spreken of interviewen? Neem dan contact op met Vivianne van Zessen, Nederlands Debat Instituut via:
06 – 12 80 84 96 | 035 - 625 20 50 | zessen@debatinstituut.nl