Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Marco Rubio toegevoegd aan lijst historische debatblunderaars VS

De debatten in de aanloop naar presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten kennen een aantal historische blunders die fataal bleken voor de kandidaten die ze begingen. Zo schakelde in 1988 Michael Dukakis zichzelf uit door zijn reputatie als ijskonijn te bevestigen toen hem de vraag werd gesteld of hij voor de doodstraf zou zijn als zijn vrouw verkracht en vermoord zou worden. In datzelfde jaar blunderde vice-presidentskandidaat Dan Quale door zichzelf te vergelijken met Kennedy. Het kwam nooit meer goed met zijn reputatie. En in 2012 sloot Rick Perry voor zichzelf definitief de deur naar het Witte Huis door pijnlijk vast te lopen in zijn eigen betoog.

Afgelopen zaterdag ging Marco Rubio gruwelijk in de fout. Het zou zo maar kunnen dat zijn kansen op de nominatie voor zijn partij er mee verspeelde. Wat gebeurde er? Marco Rubio (44)  is de jongste kandidaat binnen de Republikeinse partij en senator. Zijn tegenstanders vergelijken hem met Obama die in 2008 ook een relatief jonge senator was. De kritiek is dat hij te weinig ervaring heeft om het land te leiden en dat een senator vooral getraind is om een gelikt verhaal te vertellen maar niet om leiding te geven. Obama is het voorbeeld dat het binnen de Republikeinse partij goed doet om deze stelling te bewijzen.

Zaterdag werd deze kritiek aan Rubio voorgelegd door de debatleider. Rubio verweerde zich eloquent met een mooie voorbereide quote van ongeveer een halve minuut waarmee hij applaus oogstte. Maar toen nam mede-kandidaat Chris Christie het woord. Hij wees er op dat het antwoord van Rubio een mooi voorbeeld was van hoe een senator te werk gaat: een mooie quote van 25 seconden afleveren en that’s it. Dat is volgens gouverneur Christie geen leidinggeven. Feitelijk herhaalde hij de kritiek nog een keer. En toen gebeurde het. Het woord ging terug naar Rubio en wat deed hij? Hij herhaalde exact dezelfde mooi voorbereide quote en leverde daarmee feitelijk het bewijs van de kritiek. Luid boegeroep uit de zaal. Met veel genoegen wees Christie er onder luid gejuich op dat dit zijn punt was. Vervolgens werd het alleen maar erger. Binnen een tijdsbestek van minder dan negen minuten herhaalde Marco Rubio vier keer (!) min of meer dezelfde quote. Hij wreef in zijn eigen vlek die groter en groter werd. 

Het frame van de jonge senator die het moet hebben van hele mooie vooraf ingestudeerde quotes maar te licht is voor het presidentschap lijkt definitief op Marco Rubio te zijn geplakt. Hij kan alleen maar hopen dat er snel ander campagnenieuws voorbij komt dat smeuïger is dan dit verhaal. 

Roderik van Grieken