Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Mark Rutte wint opnieuw Debatprijs

Het Nederlands Debat Instituut heeft Mark Rutte uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen en daarmee winnaar van de Debatprijs 2013. De jury, bestaande uit Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut), Jaap de Jong (hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden) en Donatello Piras (hoofdtrainer, gespreksleider en debatanalist Nederlands Debat Instituut) maakte dit vandaag bekend.

Mark Rutte wint de Debatprijs voor de derde keer. Rutte toont meesterschap in maximale welwillendheid die hij richting oppositie presenteert. Altijd geduldig. Vaak vriendelijk en meegaand. Regelmatig concreet en messcherp. Kortom, realistische woorden, alert blijven als je opponent je in een hoek drijft en het blijven herhalen van de kernboodschap. Dit recept blijkt te werken. Niet mooi, maar wel effectief en dat dwingt respect af tijdens Algemene Beschouwingen die bol staan van de politieke spanning van een kabinet dat meerderheden zoekt.

Buma verrassend tweede

Het betoog in eerste termijn van Sybrand Buma was goed uitgewerkt aan de hand van de centrale boodschap ‘Participatiesamenleving’ van het kabinet. Helder gaf hij aan waar de wegen van het CDA en het kabinet scheiden met mooie labels en voorbeelden. Qua presentatie deed hij onder voor collega’s als Pechtold, Wilders en Van der Staaij die natuurlijker sprekers zijn. Waar Buma excelleerde was op het gebied van interrupties. Hij was de eerste die Wilders in verlegenheid bracht en wist met zijn ‘zoek het maar uit’-opmerking richting Samsom op de eerste dag het debat inhoudelijk op scherp te zetten. Ook was hij op de tweede dag degene die op strategisch niveau het kabinet keer op keer tot duidelijkheid dwong. Qua voordracht valt er voor Buma nog zeker wat te winnen.

Indrukwekkend optreden Van der Staaij

Complimenten van de jury voor het betoog van Kees van der Staaij in eerste termijn. Het betoog begon met veel humor waardoor hij ieders aandacht wist te trekken op een moment dat iedere vaart en aandacht uit het debat was weggevloeid. Hij hield de aandacht vast met een mooi gestructureerd betoog dat uiteindelijk bijna de status van een preek over de ark van Noach  kreeg. Maar wel een die iedereen wilde blijven volgen. Overigens wist Van der Staaij ook bij interrupties regelmatig een wezenlijke bijdrage te leveren.

Tirade Geert Wilders

Minder onder de indruk was de jury van het optreden van Geert Wilders tijdens zijn eerste termijn. Het betoog van Wilders was zoals bij hem gebruikelijk scherp van toon met veel humor. Daar is niets mis mee. Maar Wilders misdroeg zich vanuit debatperspectief ronduit door stelselmatig te weigeren ook maar een begin te maken bij het beantwoorden. In  plaats daar van verviel hij in persoonlijk en beledigend taakgebruik. Dit maakte een zinnig debat onmogelijk. Zonder reactie op elkaar van deelnemers aan een debat heeft een debat geen zin.

Motie van wantrouwen

Het dieptepunt van de Algemene Politieke Beschouwingen was de door de PVV, SP en Partij voor de Dieren gesteunde motie van afkeuring aan het begin van het debat. De essentie van een democratisch debat is dat partijen argumenten uitwisselen, elkaars argumenten kritisch toetsen en daarna pas een beslissing of standpunt innemen. Door aan het begin van een debat een motie van wantrouwen in stemming te brengen gaven partijen feitelijk aan geen interesse te hebben in het verhaal van het kabinet. Dit is de bijl aan de wortel van het democratisch debat.

Beschermde spreektijden

Tot slot adviseert het debatinstituut net als voorgaande jaren om beschermde spreektijden in te voeren bij belangrijke debatten als de Algemene Beschouwingen. Het is storend dat met name coalitiepartijen nauwelijks de kans krijgen hun eigen betoog op fatsoenlijke wijze te presenteren door de vele interrupties. Het zou de duidelijkheid en de kwaliteit van het debat enorm helpen wanneer iedere spreker tien minuten de gelegenheid krijgt om ononderbroken de visie en standpunten van zijn partij te vertellen.

De Debatprijs

De prijs is een initiatief van het Nederlands Debat Instituut in samenwerking met de Universiteit Leiden. Met de prijs willen de initiatiefnemers aandacht vestigen op het maatschappelijk belang en de waarde van een goed politiek debat voor de samenleving. De jury van de Debatprijs bestaat uit voorzitter Roderik van Grieken (directeur van het Nederlands Debat Instituut), Jaap de Jong (hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden) en Donatello Piras (hoofdtrainer, gespreksleider en debatanalist bij het Nederlands Debat Instituut). De jury beoordeelt de debatterende politici op de kwaliteit van hun spreektermijnen, de scherpte van hun interrupties, de wijze van reageren op interrupties en hun algemene aanwezigheid en stijl in het debat. Tijdens de voorgaande edities werd de prijs gewonnen door Femke Halsema (2008), Alexander Pechtold (2009) en Mark Rutte (2010 en 2011). In 2012 werd de prijs niet uitgereikt vanwege de niet-missionaire status van het kabinet waardoor het karakter van het debat afweek van normale Algemene Beschouwingen.

Het Nederlands Debat Instituut

Het Nederlands Debat Instituut streeft naar de verdere ontwikkeling van de debatcultuur in Nederland waarbij de basis in het onderwijs dient te liggen. Het debatinstituut heeft een jarenlange traditie in het beoordelen van parlementaire debatten. Het instituut publiceert regelmatig over de kwaliteit van het politieke debat in ons land en treedt op voor radio en televisie met analyses. Over deze publicaties kunt u hier meer lezen. In 2012 was het debatinstituut verantwoordelijk voor het concept en de voorbereiding van het RTL/BNR verkiezingsdebat in Carré in 2012. Moderne retorica en politieke welsprekendheid is een specialisatie van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Charleen Dedden via:

dedden@debatinstituut.nl of 035-625 20 50

Debatprijs 2013 in de media:

Liveblog Volkskrant 

Editie NL 25-09-2013 (fragment 'Vuurwerk in de Tweede Kamer')

WNL Vandaag de Dag 26-09-2013

NOS

Volkskrant

Telegraaf

NRC

Nu.nl

Hart van Nederland

Communicatie Online

Radio 1, 2 en 3 26-09-2013 (Roderik van Grieken)

GrootNieuwsRadio 26-09-2013 (Donatello Piras)

BNR Nieuwsradio 25-09-2013 (Roderik van Grieken)