Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Onze doodnormale Rutte versus de autoritaire Macron

Vorige week ging een video van Minister-President Mark Rutte viral, waarin hij zijn zelf gemorste bekertje koffie aan het opruimen was. Een hele goede reactie op een onverwachte situatie, want voor het oog van de camera weglopen van je zelf gemorste koffie en dat voor de schoonmakers achterlaten is een minder goed idee. Terwijl de schoonmaakploeg dit tafereel met verbazing aan het observeren was, vroeg de minister-president hen ook nog om uitleg hoe hij het beste de boel kon opruimen. In Nederland werd de video volop bekeken en werd Rutte geroemd omdat hij zo ‘gewoon’ is gebleven, de mouwen opstroopt en aan de slag gaat.

We kunnen ons bijna geen groter verschil voorstellen met een andere staatsman, van wie deze week ook een video viral ging. Emmanuel Macron sprak een scholier die hem aansprak met zijn bijnaam ‘Manu’ streng toe. Hij wees de enigsinds brutale jongeman erop dat ze aanwezig waren bij een officiële bijeenkomst en hij niet gediend was van hoe hij werd aangesproken. Op autoritaire wijze gaf hij de scholier een standje en plakte er direct een wijze levensles achteraan. De jongeman moest eerst maar zijn opleiding afmaken en zijn eigen inkomen generen. Pas dan heeft hij recht van spreken en kan hij zijn eigen ‘‘revolutie” starten.

Opvallend is dat in beide bovenstaande situaties de staatsmannen een camera op zich hebben gericht en zich hier zeer bewust van zijn. Hun aanpak, de manier waarop ze zichzelf presenteren aan de wereld, is echter totaal verschillend. Rutte ruimt zijn gemorste koffie zelf op en presenteert zich als een zorgzame, gewone leider, een man van het volk. Macron grijpt het moment aan om zich juist te profileren als strenge doch opbouwend vaderfiguur, een staatsman die de mores van de Franse waarden vertegenwoordigd. Ze zijn zich beide zeer bewust van de camera, maar reageren toch op twee verschillende wijzen. De één presenteert zich als een ‘primus inter pares’ en de ander plaatst zichzelf meer boven het volk. Zo weten zij beide het meest uit hun ‘onverwachte’ camera moment te halen.

Kortom, wees je bewust van de camera! Gebruik het moment om jezelf optimaal te presenteren en zo het gewenste beeld van jezelf neer te zetten. Overtuigingskracht gaat immers niet alleen om de inhoud, maar ook om je connectie met jouw publiek en zeker ook om de geloofwaardigheid van de spreker.