Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Poetin met Hitler vergelijken is niet verstandig

Eerder deze week vergeleek Hillary Clinton tijdens een speech de pogingen van Poetin om etnische Russen buiten Rusland te beschermen met Hitler die in de jaren ’30 van de vorige eeuw hetzelfde argument gebruikte om verschillende landen binnen te vallen. Na kritiek haastte  zij zich gisteren om de vergelijking te ontkennen. Een belangrijke les: vergelijkingen zijn effectief maar denk goed na met wat of wie je vergelijkt.

 

Wat is een goede vergelijking?

Het vergelijken van mensen met iemand of iets anders kan zeer effectief werken. Wanneer het je lukt om bij je publiek een beeld op te roepen wanneer ze aan je opponent denken (framing) dan kun je daar veel plezier bij hebben. Politici besteden dan ook veel tijd aan het bedenken van goede vergelijkingen. In Nederland is Geert Wilders hier de ongekroonde koning in. Zo vergeleek hij Job Cohen in 2011 met een bedrijfspoedel. Het was hard maar werd door velen wel als grappig en treffend gezien. In de campagne van 2006 lukte het het CDA om PvdA partijleider Wouter Bos te vergelijken met een ‘draaikont’. Hij had er vervolgens de hele campagne last van.

De essentie van een goede vergelijking is dat hij voor het publiek in één keer herkenbaar is. Zonder verdere uitleg moet hij ‘landen’ bij je doelgroep. Wanneer je vervolgens je vergelijking gaat onderbouwen moet deze toelichting kort en glashelder zijn. Als de toelichting niet doeltreffend is gaat het beeld verloren. Een voorbeeld hier van is de reactie van Job Cohen op Wilders’ bedrijfspoedel verwijt. Hij vergelijkt Wilders met een kleuter maar de uitleg is onduidelijk en niet treffend.

 Waar ging het mis bij Clinton?

De toelichting op de vergelijking die Clinton gebruikte voor het gedrag van Poetin was eigenlijk glashelder en op zichzelf overtuigend. De argumentatie van Poetin om in te grijpen in Oekraïne valt één op één te vergelijken met de argumentatie van Hitler destijds. Waar het mis gaat is de suggestie dat Poetin vanwege dezelfde argumentatie te vergelijken valt met Adolf Hitler.  Die vergelijking valt moeilijk hard te maken. En dat terwijl je jezelf eigenlijk direct met de plicht opzadelt om dit wel te doen. Een vergelijking met een bedrijfspoedel is uiteindelijk redelijk onschuldig en hoeft niet bewezen te worden. Voor een vergelijking met Hitler is dat wel het geval. Die is dusdanig beledigend dat sluitend bewijs nodig is om hem stand te laten houden. Dat bewijs valt niet te leveren en zo kon Clinton niet anders dan zo snel mogelijk de eigen vergelijking ontkrachten.

De tip

De les is dus dat het zeker de moeite waard is om tijdens een debat een vergelijking te maken. Als hij goed is dan zal u er veel plezier van hebben. Maar het vergt een zorgvuldige voorbereiding. Advies is dan ook om de vergelijking eerst eens in klein gezelschap te toetsen voordat u hem daadwerkelijk gaat gebruiken. Als hij binnen de toetsgroep niet in één keer werkt dan kunt u hem beter achterwege laten.

Gerelateerde diensten