Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Van Gaal speelt als ideale bondscoach met Derksen

Het rommelt rondom Van Gaal. Continu ligt hij onder vuur bij voetbalcommentatoren als Johan Derksen. Ik ben als gemiddelde Oranjefan juist ontzettend blij met onze bondscoach. En ook op retorisch vlak geniet ik van ieder optreden van de Machiavelli van de Lage Landen.

Van Gaal is passie

Ik ben het als sporttoeschouwer altijd eens geweest met de woorden van Rinus Michels; 'voetbal is oorlog'. Naast de schoonheid van de sport draait het toch vooral om de strijd. Spelers als Jan Wouters, Edgar Davids en Peter van Vossen zijn mijn helden. Mannen die uitstralen liever te sterven dan een wedstrijd te verliezen. Die al bij het zingen van het volkslied onoverwinnelijkheid uitstralen. Zo ook Louis van Gaal. Ik herinner mij nog levendig de karatetrap van Van Gaal langs de lijn tijdens de gewonnen Champions Leaguefinale van Ajax in 1995. Ook  geniet ik altijd van beelden van trainingen van Oranje wanneer onze bondscoach standaard soeverein met de handen op de borst staat toe te kijken om met enige regelmaat volledig uit zijn dak te gaan. Ik heb er inhoudelijk weinig verstand van maar voor mij straalt deze man uit dat hij leeft voor zijn vak en dag en nacht aan het puzzelen is hoe wij in 2014 wereldkampioen kunnen worden. Hoe anders was dit met verschillende illustere voorgangers van Van Gaal zoals Marco van Basten en Frank Rijkaard. Wanneer ik hen zag spreken en coachen had ik altijd het gevoel dat hun gedachten voor een goed deel uitgingen naar de golfbaan. Een coach moet net als iedere andere spreker uitstralen dat hij staat voor zijn boodschap. Van Gaal en zijn verhaal zijn één geheel en daar geniet ik van.
 

Waar Van Gaal is is spanning

Magistraal zijn wat mij betreft alle interviews en persconferenties met Van Gaal. Bij Bert van Marwijk viel ik altijd in slaap. Maar zodra Louis richting een microfoon loopt schuif ik naar het puntje van de stoel en stroomt nog voordat hij wat gezegd heeft het klamme zweet mij over de rug. De hele uitstraling van de bondscoach loopt over van ergernis en agressie. Het maakt ieder interview met hem spannend van het eerste tot het laatste moment. Ongeacht de vraag kan hij opeens vol uithalen naar de vragensteller waarbij de boodschap steevast is dat die een domme vraag heeft gesteld of er in algemene zin totaal niets van heeft begrepen. Als liefhebber van het gesproken woord geniet ik iedere keer weer met volle teugen al is het regelmatig met plaatsvervangende schaamte. In alle andere gevallen zijn persconferenties met voetbalcoaches saai, niet in de minste plaats omdat de coach een zekere mate van verveling uitstraalt wanneer hij voor de honderdste keer vertelt over het krasje op de grote teen van Sneijder of plichtmatig de vraag ontwijkt of er met de ruit naar voren of naar achteren wordt gespeeld. Informatie waar de gemiddelde leek zoals ik niets mee kan. De eerste taak van een spreker is dat hij de aandacht trekt en dat zijn gehoor blijft luisteren. Van Gaal doet dit meesterlijk.  Ieder gesprek met hem is een thriller. 
 

Van Gaal als Machiavelli 

Ik ben er van overtuigd dat Van Gaal een exemplaar van ‘De vorst’ van Machiavelli naast zijn bed heeft liggen. ‘Het is beter om gevreesd te worden dan geliefd te zijn wanneer je niet allebei kunt zijn’. In het verleden heeft Van Gaal regelmatig geprobeerd om ook geliefd te worden. Wie herinnert zich niet het gedicht dat hij voorlas toen hij technisch directeur bij Ajax werd. Het werkte niet. Dan maar gevreesd. Ik ben er van overtuigd dat Bert Maalderink van de NOS keer op keer met knikkende knieën de persruimte betreedt en dat er bij de spelers van Oranje geen enkele twijfel bestaat omtrent het antwoord op de vraag wie de baas is. 
 
De ultieme vraag is natuurlijk of het gedrag van Van Gaal functioneel is. Levert het een positieve bijdrage aan de weg naar succes in Brazilië? Ik denk van wel. Waarom? Omdat Van Gaal er voor zorgt dat er steeds zo veel reuring is over zijn persoonlijkheid, zijn selectiecriteria en zijn strategie dat hij zijn spelers uit de wind houdt. De Johan Derksen’s van deze wereld bijten zich dag in dag uit stuk op het fenomeen Van Gaal. Hierdoor konden de spelers van Oranje zich in alle rust voorbereiden op een indrukwekkende kwalificatie voor het WK 2014 met slechts één gelijkspel en verder alleen maar winst.
 

De juiste man

Het doel van Van Gaal is succes in Brazilië. Dat moeten de spelers gaan brengen en dat kunnen zij het beste wanneer ze in relatieve rust kunnen werken. Hij schermt ze af door zijn natuurlijke vijand ‘de journalist’ af te leiden van de kern van de zaak: de spelers. In de geest van Machiavelli speelt  hij met Johan Derksen: ‘one who deceives will always find those who allow themselves to be deceived’.
 
En dat maakt Van Gaal tot de ideale bondscoach die passie uitstraalt, spanning levert en succes brengt.
 
 

Gerelateerde diensten