Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

‘Van Woerkom 1 – Tweede Kamer 0’

Vandaag kunnen Tweede Kamerleden in gesprek met Guido van Woerkom. Maar een paar parlementariërs hebben zich vooralsnog gemeld voor deze door de Kamer zelf aangevraagde kans. Langzaamaan dringt door in wat voor onmogelijke positie zij zichzelf hebben gemanoeuvreerd.  Nederland vraagt zich openlijk af waar de Kamerleden in deze zaak mee bezig zijn en heeft overwegend sympathie voor beoogde Ombudsman wiens reputatie in een paar dagen tijd te grabbel is gegooid.

 

Twijfel over eigen keuze

Het was de door de Tweede Kamer zelf ingestelde Kamercommissie die uit dertig sollicitanten zes kandidaten op gesprek uitnodigde en vervolgens unaniem besloot alleen Van Woerkom voor te dragen als officiële kandidaat om Nationale Ombudsman te worden.  Een hamerstuk zou je zeggen.  Maar daar dook een citaat op van vier jaar (!) geleden waarin Van Woerkom zich op een congres in een terloopse opmerking eenmalig discriminerend had uitgelaten ten opzichte van Marokkanen. Overigens had hij daar direct in alle openbaarheid zijn excuses voor aangeboden. Daarna hebben we er terecht nooit meer iets over gehoord.

Totdat de Kamer via een klokkenluider het akkefietje nog eens ging oprakelen en daardoor ging twijfelen over de geschiktheid van de kandidaat. De kandidaat die men zelf uit alle sollicitanten als enig geschikte had voorgedragen en wiens naam de Kamer zelf openbaar had gemaakt. Je zet iemand in de spotlight, tilt hem op een troon en gaat vervolgens rotte tomaten gooien. In alle wijsheid besloot de Kamer de de stemming over de Ombudsman uit te stellen om eerst nog een gesprek met de kandidaat te kunnen voeren. En Van Woerkom? Die bood nogmaals zijn excuses aan, gaf aan begrip te hebben voor het standpunt van de Kamer maar zei tegelijkertijd zichzelf nog steeds als een geschikte kandidaat te zien. Een begrijpelijke maar vooral ook hele slimme zet.

Onmogelijke positie

Want wat moet de Kamer nu? Het feit dat slechts weinig Kamerleden zich hebben aangemeld voor het gesprek van vandaag spreekt boekdelen. Want wat moeten zij Van Woerkom vragen? Wat hij van Marokkanen vindt? Of hij zelf denkt na deze commotie nog een goede Ombudsman te kunnen zijn? Of helemaal opnieuw een sollicitatiegesprek voeren? Het is kansloos. Hij zal nogmaals excuses aanbieden voor een eenmalige onhandige opmerking en aangeven geen enkele reden te zien waarom hij niet geschikt is voor de functie. En dan moeten de volksvertegenwoordigers een conclusie trekken maar deze vooral ook onderbouwen!

Het enige inhoudelijke argument dat ze kunnen aanvoeren om tegen te stemmen zal zijn dat de reputatie van Van Woerkom de afgelopen dagen is geschaad waardoor hij niet langer geschikt is voor de functie. Ik zie geen ander argument gezien het feit dat hij hun eigen kandidaat is. Waarop de vraag vanuit de pers namens vele Nederlanders zal zijn of er - naast het feit dat de Kamer zelf zijn naam als enige kandidaat openbaar gemaakt heeft om deze vervolgens te besmeuren - nog andere redenen zijn waardoor die reputatie is geschaad. En dan wordt het pijnlijk zo realiseren de partijen zich.

Wat zal men hopen dat Van Woerkom zichzelf als kandidaat zal terugtrekken. Maar dat zal hij uiteraard niet doen. En terecht. Daar is immers geen enkele reden voor. Hij heeft zijn rol de afgelopen dagen verstandig gespeeld. Nogmaals excuses aanbieden, begrip tonen voor de Kamer maar tegelijkertijd aangeven geen enkele reden te zien waarom hij niet benoemd kan worden. Een bescheiden maar tegelijkertijd oh zo sterke reactie. De volledige verantwoordelijkheid voor de reputatieschade voor Van Woerkom, vooral  bij het eventueel afwijzen van zijn kandidatuur, ligt bij de Kamer. En voor iedereen zichtbaar.  Ik zie uit naar de interviews de komende dagen.

 

Eendaagse summercourse ‘Meesters in overtuigen’

Leer in één dag de essentie van overtuigend communiceren door drie meesters in overtuiging. Campagnespecialst Kay van de Linde, topinterviewer Tijs van en Brink en overtuigexpert Donatello Piras  geven u aan de hand van theorie en oefeningen inzicht in hoe u uw eigen overtuigingskracht verder kunt aanscherpen. Meer informatie

Gerelateerde diensten