Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Hoe kun jij Mark Zuckerberg het best ondervragen

Vanavond wordt Mark Zuckerberg onderworpen aan een vragenvuur door het Europees Parlement. In april werd de oprichter van Facebook al gehoord door het Amerikaanse Senaat naar aanleiding van privacyschending. Zuckerberg ging tijdens dit verhoor door het stof, maar niet dankzij de scherpe vragen van de senatoren die overduidelijk wat moeite hadden met de 'technische' stof. Nu is het de taak aan de Europese parlementsleden om de waarheid boven tafel te krijgen. Een pittige klus, maar met de juiste voorbereiding zeker niet ondenkbaar. 

  1. De gezamenlijke voorbereiding

Voorbereiding kan nooit kwaad, of dit nu individueel of gezamenlijk is. Het had in ieder geval wat tijd gewonnen bij het Amerikaanse Senaat, als de senatoren zelf een Facebookaccount hadden gehad. Een vraag als 'How does Facebook makes money' had Mr. Hatch beter aan zijn kleindochter voor het verhoor kunnen stellen in plaats van aan de 'facebookman' zelf. Nog belangrijker is de voorbereiding op macroniveau. Als alle parlementsleden hun vragen onderling bespreken en zelfs op elkaar afstemmen, wordt de tijd optimaal benut en ga je onnodige dubbelingen makkelijk tegen.

  1. Durf te herhalen

Stel je voor: Het voorgaande parlementslid heeft zijn 6 minuten bijna afgerond en sluit af met een laatste brandende vraag. Zuckerberg heeft na zijn zoveelste rechtszaak de kunst van ontwijken inmiddels in de vingers en negeert de scherpe vraag van jouw voorganger moeiteloos. Als goed voorbereid parlementslid is het dan nu eindelijk jouw beurt en met een papiertje vol met de afgestemde vragen mag jij jouw '6 minutes of fame' beginnen. Begrijpelijk dat je die in een moordend tempo er doorheen wilt jagen, maar dat is een gemiste kans. Stel simpelweg de kritische vraag van jouw voorganger nogmaals, net zolang tot Zuckerberg de vraag wel moet beantwoorden. Uiteindelijk is dit een stuk waardevoller voor het gehele verhoor.

  1. Luister en huiver

Een belangrijke tip die de politici zeker niet mogen vergeten is: luister naar alle voorbijkomende vragen. Het verhoor moet je zien als een vragenspel en alle parlementsleden zijn met elkaar één team. Wil je de volledige waarheid aan het licht brengen, luister dan goed naar alle vragen die voorbijkomen en maak hier aantekeningen van. Is het dan eindelijk jouw beurt om te shinen? Gebruik deze tijd dan om door te vragen en zo het spel te winnen.

Kortom: Wil jij Mark Zuckerberg tot inhoudelijke en concrete antwoorden dwingen tijdens zijn verhoor? Bereid je dan gezamenlijk goed voor, werk samen als een team door vragen te herhalen en luister goed naar anderen om jouw tijd maximaal te benutten. Wie weet komt de echte waarheid wel naar boven drijven voordat de tijd voorbij is...