Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Verslag Nationaal Gemeenteraadsdebat 2018

Afgelopen 15 december was de eerste editie van het Nationaal Gemeenteraadsdebat in het monumentale Dudok gemeentehuis van de gemeente Hilversum. Wat was het een bijzondere dag! In grote getale waren er raadsleden vanuit het gehele land naar Hilversum afgerezen om daar met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te inspireren en te netwerken. Uiteindelijk waren er 63 deelnemers uit 35 verschillende gemeenten aanwezig.

De dag werd geopend door de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes. Hij stelde onder andere het volgende: ‘polarisatie ga je alleen tegen door met elkaar in gesprek te gaan’. Hierom vond hij het Nationaal Gemeenteraadsdebat een prachtig initiatief. Want ‘wie goed debatteert zendt niet alleen, maar moet ook goed luisteren naar de argumenten van de tegenpartij’. Vervolgens gingen we door naar het eerste thema van de dag: democratische vernieuwing. Dit thema werd ingeleid door Boris van der Ham (oud-Kamerlid D66). Hij hield een vurig pleidooi voor democratische vernieuwing en hij is daarnaast ook groot voorstander van het recht op amendement voor burgers. Na de inleiding werd er op het scherpst van de snede gedebatteerd over de volgende stelling: ‘Raadsleden zouden een groot deel van hun beslissende bevoegdheid moeten overlaten aan burgers’. Vervolgens werden er onderling best practices uitgewisseld en werd een debatanalyse gedaan door gemeentetrainers Dirk van Dorsselaer en Nick Schoemaker.

Het tweede thema, participatie in de Omgevingswet, werd ingeleid door Pascale Georgopoulou (programmamanager VNG). Zij deed een oproep aan raadsleden om na te denken over hoe de gemeente vorm moet geven aan burgerparticipatie. ‘Die wet komt eraan, dus denk vooruit: wat kun je ermee?’. Hierbij heeft zij ook het expliciete advies: ‘maak een bewuste keuze, later kun je altijd meer nuance geven’. Na deze verhelderende inleiding barste er een vurig debat los over de stelling ‘Gemeenten moeten gedetailleerd (zowel op proces als op inhoud) vastleggen hoe ze participatie binnen de Omgevingswet vormgeven’. Het tweede thema werd wederom afgesloten met het uitwisselen van best practices en een debatanalyse.

In de pauze konden de aanwezigen de rondleidingen volgen van het Dudok Architectuur Centrum om zo meer te weten te komen over het bijzondere gemeentehuis. Het laatste en derde thema gaat over de debatkwaliteit in de raad en dan specifiek de instrumenten die het raadslid ter beschikking heeft. De inleiding werd verzorgd door Jan Dirk Pruim (griffier gemeente Almere) en hij stelt onder andere dat raadsleden concrete doelen en subdoelen moeten stellen om van hun raadsperiode een succes te maken. Daarnaast pleit hij ook voor het onder de knie krijgen van ‘de kunst van het niet lezen’. Dit thema werd afgesloten met tips & tricks die de raadsleden met elkaar deelden en een laatste debatanalyse.

Deze eerste editie van het Nationaal Gemeenteraadsdebat werd afgesloten met een borrel waar iedereen de mogelijkheid had om nog even na te praten en te netwerken. Iedereen was laaiend enthousiast en daarom wil ik nogmaals onze partners bedanken: Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, gemeente Hilversum en het Ministerie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Verder verwijs ik je graag naar het e-magazine over deze dag.

Voor meer informatie over deze dag of over onze gemeentetrainingen kun je onze projectmanager gemeente Jesse Markus mailen via markus@debatinstituut.nl of bellen via: 035-6252050.

Op naar de volgende editie!