Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Waarom is een ander perspectief van belang?

In de Volkskrant staat een mooi opiniestuk van hoogleraar Nico van Eijk over de situatie die zich heeft afgespeeld in de Beekse Bergen. Het is een goed voorbeeld van hoe je, wanneer je vanuit een ander perspectief naar dezelfde feiten kijkt, tot hele andere conclusies kunt komen.

Het artikel gaat over de YouTube-hit van de afgelopen dagen; het filmpje van het Franse gezin dat in safaripark Beekse Bergen bijna wordt aangevallen door een groep jachtluipaarden. Massaal werd het filmpje gedeeld en iedereen sprak over hoe je het in vredesnaam in je hoofd kunt halen om (met een klein kind) uit je auto te stappen in een park met wilde dieren.

Nico van Eijk bekijkt hetzelfde filmpje vanuit een ander perspectief. Hoe dom kan je namelijk zijn wanneer je voor je ogen een gezin (met klein kind) zichzelf in levensgevaar ziet brengen en dit liever filmt dan ze te waarschuwen? Zou het Openbaar Ministerie deze mensen niet moeten vervolgen omdat zij verzuimd hebben mensen in nood te helpen? Is het niet vreemd dat wij ons oordeel richten op de mensen die een hele domme fout maken in plaats van op de mensen die niet helpen? Een interessante vraag die wij nog niet gesteld hadden. 

Een belangrijke tip uit het opiniestuk van Nico van Eijk is het belang van een ander perspectief. Ook al wordt voornamelijk één visie door de omgeving of media gedeeld, probeer het vraagstuk eens vanuit een heel ander perspectief te bekijken. Wie weet kom je tot hele nieuwe inzichten!

Bron: Volkskrant