Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Waarom je urgentie moet toepassen in jouw betoog | ANALYSE

Op zondag 11 november was het 100 jaar geleden dat de ‘Armistice’ inging van de Eerste Wereldoorlog. Deze wapenstilstand werd met staatshoofden uit de hele wereld herdacht. Een memorabel moment, want de Franse president Emmanuel Macron gaf een speech onder de Arc de Triomphe in Parijs. Laat je ook inspireren door zijn woorden. Wij beschrijven 3 dingen die jij kunt toepassen in jouw speech of betoog.

macron

1. De urgentie 

Macron koppelde in zijn speech de de actualiteit aan het bloedige verleden. Zo stelde hij: “The old demons are rising again, ready to complete their task of chaos and of death”. Hiermee maakte hij zijn verhaal actueel, maar vooral ook urgent voor iedereen. De Europese verkiezingen komen ook aan bod in zijn verhaal. Zo verdedigt hij vurig de EU en de VN met de woorden: “a spirit of cooperation to defend the common property of a world whose destiny is inextricably linked”.

2. Opening 

Een sterk betoog heeft een kernzin waarvan je wil dat het publiek deze onthoudt. Ook Macron wist dit fantastisch toe te passen. Zijn kernzin 'het stilstaan bij de herdenking van de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog' komt direct in de opening naar voren. Macron begint zijn speech met de beschrijving hoe de wapens werden neergelegd op 11 november 1918. Zijn gedetailleerde verslaglegging van dit moment doet een beroep op het inlevingsvermogen van alle luisteraars.

3. Call to action

Niet alleen verdedigt Macron met vuur de multilaterale instituties, hij roept ook de mensen thuis op om deze te verdedigen. Zo stelt hij “we must not simply stand by and watch”. Later vervolgt hij ook met “We have to work it”. Hiermee probeert Macron iedereen eigenaar te maken van zijn “call to action”. “Het is ons aller plicht’’ om ervoor te zorgen dat we binnen Europa nooit meer in oorlog raken met elkaar. Een duidelijke boodschap aan het einde van zijn verhaal. Een call to action kan in jouw betoog de perfecte manier zijn om de luisteraars iets mee te geven of aan te zetten tot actie.


De gehele speech is hier terug te zien. Benieuwd hoe jij een overtuigend betoog kunt houden? Bekijk de onderstaande video. Nog meer tips bekijken? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal.