Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Wat ons opviel aan de Europese State of the Union

Europese commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft de jaarlijkse Staat van de Unie-rede uitgesproken. Hij hield deze speech voor de vierde en laatste keer. Volgend jaar mei zijn namelijk de Europese verkiezingen. Wij beschrijven 3 elementen die ons zijn opgevallen aan zijn speech.

state of union

1. Inclusiviteit

In een goede speech is het van belang dat je iedereen weet aan te spreken. Dit geldt zeker als je het hoofd van de Europese Commissie bent. Juncker weet dit op een goede manier te doen met citaten als: “To love Europe is to love its nations. To love your nation is to love Europe”. Ook met zinnen als: “This belief that", "united we stand taller”, "is the very essence of what it means to be part of the European Union”. Op deze wijze probeert hij de individuele staatshoofden of parlementariërs te verbinden. Van de natie naar het grotere samenlevingsverband: de Europese Unie.

2. Kernboodschap

Elke goede speech en betoog heeft aangekondigde onderdelen die in de loop van het verhaal verder worden uitgewerkt. In deze Staat van de Unie-rede zijn dat meerdere beleidsplannen (18 in totaal) en vergezichten. Zoveel onderdelen kunnen de aandacht verdelen. Het gaat namelijk niet om de kwantiteit van je argumenten, maar om de kwaliteit. Wil je toch veel details noemen, doe dit dan gegroepeerd. Je neemt dan je publiek aan de hand van een verbale inhoudsopgave mee in je verhaal.

Toch had Juncker een centrale boodschap die op verschillende manieren terugkwam en zo toch bij het publiek beklijft. Hij waarschuwde namelijk voor nationalisme en patriottisme. Zo stelde hij: "Let's say no to overrated nationalism that hates others, that destroys, that looks for someone else to blame, instead of looking for solutions to better live together". In diezelfde speech zei hij ook nog: “Patriotism is a virtue but unchecked nationalism is a poison. Let us say no to unhealthy nationalism and embrace enlightened patriotism”. Door deze boodschap op verschillende manieren te herhalen en er een gezamenlijke actie aan toe te voegen (“let us say no”) breng je urgentie aan in je betoog.

3. Consistentie

Wat ons ook opviel was dat Juncker verschillende keren van taal wisselde. Zo ging hij van Frans naar Duits, om vervolgens weer terug te gaan naar Frans. Terwijl hij zijn verhaal over de Brexit vervolgde in het Engels. Dit kan als voorzitter van de Europese Commissie interessant overkomen, maar wij zouden dit zeker niet aanraden bij je volgende betoog of speech. Op deze manier leidt de vorm af van de inhoud. Wat voor jezelf interessant lijkt, werkt voor een andere afleidend. Gebruik liever een korte en krachtige oneliner die jouw specifieke publiek aanspreekt, zoals John F. Kennedy deed toen hij de befaamde woorden “ich bin ein Berliner” uitsprak.