Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Wat ons opviel aan de speech van Rutte

Premier Mark Rutte heeft vanochtend een toespraak gehouden in het Europese Parlement in Straatsburg. Een speech, gevolgd door debat, waarbij hij de Nederlandse visie op de Europese Unie uit de doeken kon doen. Dit deed hij naar aanleiding van de plannen van Macron en Merkel, maar ook om zijn waardering voor de EU te uiten. Wij hebben zijn speech geanalyseerd en delen graag met jou onze bevindingen. In deze blog lees twee redenen wij dit een speech vonden die de moeite waard was om te zien en naar te luisteren.

rutte 2

  1. De inleiding. Een cruciaal onderdeel van de toespraak is het hebben van een pakkende en prikkelende inleiding. Na het dankwoord opende Rutte zijn speech met een quote van Winston Churchilll: “Politics is the ability to foretell what is going to happen tomorrow, next week, next month and next year. And to have the ability afterwards to explain why it didn't happen”. Hierna vervolgt hij met de mededeling dat er inderdaad veel onverwachte zaken gebeuren, lees: vluchtelingencrisis, maar dat politici keuzes moeten maken. Het was een goede start waarbij de toon van de toespraak direct werd gezet. 
  2. Stijlmiddelen. De speech zat vol met stijlmiddelen om de argumentatie en stellingname kracht bij te zetten. Denk aan de herhaling van zinnen die ervoor zorgen dat de boodschap blijft hangen bij het publiek. Rutte noemde bijvoorbeeld enkele malen “prosperity, security and stability”. Dit stijlmiddel wordt ook wel de drieslag genoemd. Rutte gebruikt deze ook vaker in de speech ter herhaling: “Their unity gave them strength, stability and security”. Zijn betoog heeft ook een duidelijke slogan die de kern van de boodschap weergeeft, namelijk: “the EU needs to under-promise and over-deliver”.

Kortom, de EU-speech van Rutte vandaag in Straatsburg zat vol met retorische elementen wat zijn betoog ten goede kwam. De uitgeschreven speech is te vinden via de volgende link.