Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Wie wint dit jaar de Debatprijs tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen?

Op 21 september reikt het Nederlands Debat Instituut de jaarlijkse Debatprijs uit aan de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen. Een vakkundige jury volgt het debat live in Den Haag op de voet en beoordeelt politici op basis van zorgvuldig geselecteerde criteria.

 De Debatprijs 
In 2008 riep het Nederlands Debat Instituut de Debatprijs in het leven. Met de prijs vraagt het instituut aandacht voor het belang van goede debatvaardigheden van politici. Het debat is immers de zuurstof van de democratie. Politici moeten helder en overtuigend kunnen presenteren en argumenteren. Ook moeten ze goed kunnen luisteren en snel reageren op reacties van anderen. Ze moeten ingewikkelde vraagstukken zo kunnen uit te leggen dat de essentie begrijpelijk is voor de gemiddelde Nederlander. En ze moeten duidelijk uitleggen  welke belangrijkste keuzes gemaakt moeten worden en waar de meningen tussen partijen verschillen.

Benieuwd naar de verwachtingen? In de week voor de uitreiking deelt het Nederlands Debat Instituut dagelijks een voorbeschouwing over de fractievoorzitters en de premier. Bekijk één van de video-analyses hieronder, waarin de kansen en valkuilen van Klaas Dijkhoff worden toegelicht op het gebied van retorica. Meer analyses bekijken? Volg de voorbeschouwingen via het YouTube-kanaal van het Nederlands Debat Instituut.

 Over de Algemene Politieke Beschouwingen 
De Algemene Politieke Beschouwingen is het debathoogtepunt van het parlementaire jaar. De fractieleiders van alle partijen gaan met elkaar en met de minister-president in debat over de volle breedte van de keuzes die het komende jaar gemaakt moeten worden. Ieder jaar is er veel media aandacht rondom het debat. Vandaar dat dit het moment is om ieder jaar de debatkwaliteiten van vooraanstaande politici te beoordelen. Dit jaar is het debat extra interessant met een premier die al 8 jaar lang zijn rol vertolkt en van goeden huize moet komen om de situatie rondom de dividendbelasting te verdedigen. 

De jury & de Hall of Fame 
De jury van de Debatprijs bestaat uit voorzitter Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut), Jaap de Jong (hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden), Donatello Piras (overtuigexpert en debatanalist bij het Nederlands Debat Instituut) en Nick Schoemaker (overtuigexpert en retorica-analist bij het Nederlands Debat Instituut).

De jury beoordeelt de debatterende politici op de kwaliteit van hun spreektermijnen, de scherpte van hun interrupties, de wijze van reageren op interrupties en hun algemene aanwezigheid en stijl tijdens het debat. Twee dagen lang bloggen de juryleden live via Volkskrant.nl, en maken Van Grieken, Piras en Schoemaker een retorische analyse van iedere bijdrage.

Tijdens de voorgaande edities werd de prijs gewonnen door Femke Halsema (2008), Alexander Pechtold (2009 en 2014), Mark Rutte (2010, 2011 en 2013) Geert Wilders (2015) en Halbe Zijlstra (2016). In 2012 en 2017 werd de prijs niet uitgereikt vanwege de demissionaire status van het kabinet waardoor het karakter van het debat afweek van reguliere Algemene Politieke Beschouwingen.

 Over het Nederlands Debat Instituut 
Goed spreken en goede gesprekken brengen je vooruit. Als mens en als maatschappij. Daarom helpt het Nederlands Debat Instituut individuen om beter te spreken en organisaties om beter het gesprek aan te gaan. In veel wat het debatinstituut doet staat debatteren centraal. Het Nederlands Debat Instituut streeft naar de verdere ontwikkeling van de debatcultuur in Nederland waarbij de basis in het onderwijs dient te liggen. Het debatinstituut heeft een jarenlange traditie in het beoordelen van parlementaire debatten. Het instituut publiceert regelmatig over de kwaliteit van het politieke debat in ons land en treedt op voor radio en televisie met analyses. Over deze publicaties kan je hier meer lezen. Het debatinstituut was o.a. verantwoordelijk voor het concept en de voorbereiding van het RTL/BNR Carré-debat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 en 2012 en 2017

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


 Noot voor de pers: 
De juryleden zijn beschikbaar voor een live analyse vanuit Den Haag op 19 en 21 september. Wil je meer informatie, de juryleden tijdens de analyse spreken of interviewen, direct na de bekendmaking het persbericht over de winnaar ontvangen en/of de uitreiking live bijwonen? Neem dan contact op met Vivianne van Zessen, Nederlands Debat Instituut via:
06 – 12 80 84 96 | 035 - 625 20 50 | zessen@debatinstituut.nl

Gerelateerde diensten