Overtuigen met Cialdini
We schrijven vaak over de mondelinge overtuigingskracht en baseren ons dan op de kunst van de welsprekendheid. Die waardevolle bron van kennis, die we al meer dan 2500 jaar kennen, is en blijft nuttig. Gelukkig blijven er slimme mensen onderzoek doen naar de kunst van het beïnvloeden en overtuigen. Eén van de meest invloedrijke wetenschappers van op het gebied van overtuigingskracht is Robert Cialdini. Cialdini onderzocht en beschreef zes beïnvloedingstechnieken die ingezet kunnen worden om anderen voor jouw standpunt te winnen. In deze video worden ze uitgelegd. Overigens heeft Cialdini later nog een zevende techniek toegevoegd.
We lichten hier drie van de tips uit de lijst van zeven die je direct kunt toepassen.
1. Zorg dat je aardig gevonden wordt
Cialdini toont aan dat we graag meegaan met voorstellen van aardige mensen. En daar heb je invloed op. Stel jij jezelf wel eens op als betweter tijdens vergaderingen? Kom je regelmatig verbaal scherp uit de hoek? Vaak zijn we geneigd plannen en ideeën van anderen vooral kritisch te beoordelen: “Ik vraag mij af dit echt een oplossing is voor dit probleem” of “zelf zou ik het heel anders aangepakt hebben.” Maar je zou er ook eens voor kunnen kiezen om te beginnen met complimenten uit te delen: “Wat goed dat je de tijd en moeite hebt genomen om dit op te pakken!” Dus ben jij de collega die altijd het debat opzoekt? Ben je het eigenlijk altijd oneens met je collega’s? Probeer dan eens een andere strategie en stel je positief en coöperatief op. Je zal zien dat je daardoor op termijn meer voor elkaar krijgt.
2. Wees de autoriteit
Hoe vaak werk jij aan je ‘personal branding’ ? Nooit? Slecht plan. Als je iemand wil overtuigen van je voorstel of van je functioneren, helpt het om te werken aan je branding. Weten jouw collega’s wel dat jij heel veel weet van interne communicatie? Houd een keer een lezing of korte presentatie tijdens een werkoverleg. Ben je voldoende zichtbaar voor je leidinggevende? Als jij de financieel expert bent in een kleine organisatie is dat goud waard. Veel kans dat niemand die taak zo goed doet als jij. Maar dan moet het management of je leidinggevende dat wel zien. Dus wees zichtbaar op social media tijdens presentaties en in vakbladen en zorg dat je autoriteit gezien wordt.
3. Maak vrienden
Mocht dit allemaal een probleem zijn dan is er nog een mogelijkheid. We houden ook van gelijkgestemden. Dus zeilers houden van zeilers, kookfanaten wisselen graag ervaringen uit en dezelfde studie of dezelfde studentenvereniging schept ook een band. Dus kijk waar er overeenkomsten zijn tussen jou en je leidinggevende en probeer vaker persoonlijke gesprekken in plaats van strikt zakelijke communicatie. Dat kan ook via social media. En dat hoeft echt niet alleen via Facebook. Ook via het meer zakelijke LinkedIn en op Twitter kun je melding maken van die unieke zangworkshop of merk je ineens dat je niet de enige bent die hardlopen als hobby heeft.
Uiteraard geldt voor bovenstaande tips dat het wel authentiek moet zijn. Dus je moet de autoriteit zijn en je niet voordoen als iets wat je niet bent. Belangrijker nog: als je de laatste twee maanden je gedrag verandert moet je niet uitgaan van direct resultaat. Want om overtuigend over te komen, moet je vooral consequent zijn!
Volg de training Bewust beïnvloeden!
Wil jij jezelf als spreker verder ontwikkelen? Ontdekken wat jouw sterke punten zijn als spreker en hoe je die maximaal kunt uitvergroten? En wil je daarbij specifiek aan de slag met hoe jij anderen op een authentieke wijze kunt beïnvloeden? Bekijk dan eens onze training Bewust beïnvloeden.