Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Van Gaal: “We hebben geen wedstrijd verloren dit WK.” Hoe je ook in de voetbalwereld succesvol kunt framen.

Het Nederlands elftal heeft een voortreffelijke prestatie neergezet op het WK voetbal in Brazilië. Bondscoach Van Gaal heeft het systeem omgegooid en vriend en vijand verbaasd. Maar ook de kracht van de woorden van Louis van Gaal heeft effect gehad. Zo sprak hij voorafgaand aan de wedstrijd tegen Mexico over “het weer als extra tegenstander”. Hiermee zorgde hij bij z’n spelers voor extra maatregelen en supporters bereidden zich alvast voor op een hele zware wedstrijd. Het “managen van verwachtingen”noemt hij het zelf in o.a. dit filmpje dat voor het WK is opgenomen.

 

Ook voor de troostfinale tegen Brazilië koos hij zijn woorden zorgvuldig. Hij hoopte op winst: “Want dan schrijven we geschiedenis. We hebben dan geen wedstrijd verloren op een WK.” Hiermee plaatste hij de reeks van Oranje in een historische context en hij maximaliseerde het resultaat vooraf. Feitelijk gezien maakte hij de werkelijkheid een beetje mooier. Want Nederland heeft wel degelijk verloren van Argentinië. Weliswaar na strafschoppen, maar toch.

Het effect van dit soort woorden wordt steeds belangrijker in de moderne communicatie. Want niet alleen het Nederlands elftal heeft te maken met de publieke opinie, media en beeldvorming. Dit gebeurt ook steeds meer binnen bedrijven, bij gemeenten en in de politiek. Tegenwoordig noemen we het framing, maar het is al veel ouder. De kracht van woorden werd door de Oude Grieken al met de term pathos aangeduid. Ook leren framen? Schrijf je in voor onze training: “Overtuigen door Framing”.