Overtuigtips

Al 15 jaar geven wij trainingen aan politiek, bedrijfsleven en semi-overheid in het overtuigend communiceren. In die tijd hebben we een grote kennis vergaard die we graag delen. Daarom staan hier de beste tips die we hebben gepubliceerd. Van winnende debattips tot presentatietips. En van zuiver argumenteren tot reageren op drogredenen. En het goede nieuws: we vullen ze maandelijks aan met nieuwe tips, columns en onderzoeken. 

En de winnaar van Meet the Boss 2018 is...

Vijftien middelbare scholen uit heel Nederland streden 19 april bij Tata Steel in IJmuiden om de eerste plaats in de debatwedstrijd Meet the Boss. Jet-Net, mede organisator van de wedstrijd schreef het artikel over de spannende finale. Leerlingen van het Schöndeln uit Roermond wisten de felbegeerde prijs in de wacht te slepen.

Bekijk

‘Framing voor juristen’ & ‘Constructief voorzitten en vergaderen’

Bestaat er iets als deconstructief vergaderen? En maken juristen gebruik van framing? Senior trainer Arthur Noordhuis geeft antwoord op deze vragen in het interview met de Academie voor Overheidsjuristen en Wetgeving.

Bekijk

Hoe gaat het nu echt met de lokale politiek?

Op 21 maart is het zo ver: de gemeenteraadsverkiezingen. Voor iedere stemgerechtigde het moment om aan te geven wie onze directe publieke ruimte mogen vormgeven. En het goede nieuws is: de lokale democratie leeft! Door het hele land hebben wij in samenwerking met de gemeente verkiezingsdebatten georganiseerd. Van Scherpenzeel tot Enkhuizen en van De Wolden tot Purmerend.

pen 2181101 1920

Bekijk

De metaforen van de Sleepwet

Wat gaat de nieuwe Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (Wiv) precies betekenen voor Nederland? Voor- en tegenstanders maken creatief gebruik van de Nederlandse taal om hun standpunt toe te lichten. De metafoor is daarbij een favoriet middel om de ingewikkelde materie van de wet hanteerbaar te maken. Nieuwsgierig waar deze metaforen eigenlijk vandaan komen? Hieronder de 3 bekendste voorbeelden en de herkomst hiervan. 

computer 3233754 1920

Bekijk

Wat als je een blackout krijgt op het podium?

Een blackout tijdens een presentatie: het kan iedereen gebeuren. Afgelopen weekend overkwam het Paul Hijink van Kansrijk Winterswijk tijdens een lijsttrekkersdebat. Een pijnlijk moment en de nachtmerrie van iedere spreker. Wat kan jou helpen tijdens zo'n blackout?

Bekijk

4 tips om een discussie te winnen

Kan jij jouw discussietechnieken nog wat verder aanscherpen? Op 13 maart leerde zo’n 300 alumni van de Universiteit Leiden alles over de overtuiging in de alumnimasterclass De Kunst van Overtuigen. Hier vind je de 4 belangrijkste tips uit deze masterclass, aangevuld door onze videotips. Lees hier meer over deze masterclass gegeven door Roderik van Grieken & Jaap de Jong.

argument 238529 1920

Bekijk

In drie stappen een overtuigende liefdesspeech

Het is 14 februari, oftewel Valentijndsdag. Trek jij alles uit de kast om iemand te overtuigen van jouw liefde? Wij helpen graag in de voorbereiding. In deze 3 stappen kom jij tot een Casanova-waardige overtuigingsspeech. 

Bekijk

De clap traps van Trump in de State of the Union speech

Afgelopen dinsdag was het aan Trump om voor het eerst als president, zijn State of the Union speech te houden tot de leden van het Amerikaanse Congres. Een toespraak vol 'clap traps', aldus speech expert Yoav Magid. Hij schreef een retorische analyse reeks over de stijl, inhoud en de levering van de speech.

Bekijk

5 Tips voor een succesvolle Nieuwjaarsspeech

Hoeveel nieuwjaarsrecepties heeft u al in de agenda staan? Bedrijven, afdelingen, sportverenigingen en gemeenten; iedereen zal er de komende weken aan moeten geloven. Vast onderdeel van de nieuwjaarsreceptie is de speech van de directeur, manager, voorzitter dan wel burgemeester. Hier een paar tips voor al diegenen die gewild of ongewild het podium zullen betreden.

Bekijk

Tips van de dagvoorzitter: Met een prachtig podium presteer je perfect

Vaak wordt een podium tijdens een congres simpelweg gezien als de plek waar de sprekers van het programma staan. Een katheder links of rechts van het midden voor de sprekers en een afgerokte tafel met stoelen voor de paneldiscussie. Een gemiste kans. Zo'n podium straalt afstandelijkheid en saaiheid uit. Met een paar simpele aanpassingen creëer je vanaf het eerste moment een hele andere sfeer.

Bekijk

Drogredenen herkennen - De cirkelredenering

We kennen de drogreden van de cirkelredenering ook wel met de Engelse term “begging the question”, of als het principe van de Petitio Principii.

Bekijk

Drogredenen herkennen - De bewijslast ontduiken

Wie stelt, die bewijst. Dat is de simpele regel die we hanteren in debatten en discussies. Maar het komt zelden voor dat alle deelnemers aan een debat zich aan deze verdedigingsplicht voor een standpunt houden.

Bekijk

Drogredenen herkennen - Het zieligheidsargument (Argumentum ad misericordiam)

Het zieligheidsargument staat ook wel bekend als het argumentum ad misericordiam. Maak je hier gebruik van, dan vervang je de argumenten die jouw standpunt zouden moeten onderbouwen, door een oproep tot medelijden.

Bekijk

Drogredenen herkennen - argumentum ad baculum

Het onder druk zetten van je tegenstander in een debat of discussie noemen we het argumentum ad baculum. Letterlijk betekent dit het argument van de stok en slaat het op het dreigen met geweld of negatieve gevolgen. Je zet daarmee ontoelaatbare druk op je tegenstander in een debat of gesprek.

Bekijk

Drogredenen herkennen - De persoonlijke aanval

Van alle drogredenen is de persoonlijke aanval veruit de bekendste. Er zijn echter verschillende varianten van deze drogreden. In dit artikel geven we drie varianten.

Bekijk