Overtuigtips

Al 15 jaar geven wij trainingen aan politiek, bedrijfsleven en semi-overheid in het overtuigend communiceren. In die tijd hebben we een grote kennis vergaard die we graag delen. Daarom staan hier de beste tips die we hebben gepubliceerd. Van winnende debattips tot presentatietips. En van zuiver argumenteren tot reageren op drogredenen. En het goede nieuws: we vullen ze maandelijks aan met nieuwe tips, columns en onderzoeken. 

De metaforen van de Sleepwet

Wat gaat de nieuwe Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (Wiv) precies betekenen voor Nederland? Voor- en tegenstanders maken creatief gebruik van de Nederlandse taal om hun standpunt toe te lichten. De metafoor is daarbij een favoriet middel om de ingewikkelde materie van de wet hanteerbaar te maken. Nieuwsgierig waar deze metaforen eigenlijk vandaan komen? Hieronder de 3 bekendste voorbeelden en de herkomst hiervan. 

computer 3233754 1920

Bekijk

Wat als je een blackout krijgt op het podium?

Een blackout tijdens een presentatie: het kan iedereen gebeuren. Afgelopen weekend overkwam het Paul Hijink van Kansrijk Winterswijk tijdens een lijsttrekkersdebat. Een pijnlijk moment en de nachtmerrie van iedere spreker. Wat kan jou helpen tijdens zo'n blackout?

Bekijk

4 tips om een discussie te winnen

Kan jij jouw discussietechnieken nog wat verder aanscherpen? Op 13 maart leerde zo’n 300 alumni van de Universiteit Leiden alles over de overtuiging in de alumnimasterclass De Kunst van Overtuigen. Hier vind je de 4 belangrijkste tips uit deze masterclass, aangevuld door onze videotips. Lees hier meer over deze masterclass gegeven door Roderik van Grieken & Jaap de Jong.

argument 238529 1920

Bekijk

In drie stappen een overtuigende liefdesspeech

Het is 14 februari, oftewel Valentijndsdag. Trek jij alles uit de kast om iemand te overtuigen van jouw liefde? Wij helpen graag in de voorbereiding. In deze 3 stappen kom jij tot een Casanova-waardige overtuigingsspeech. 

Bekijk

De clap traps van Trump in de State of the Union speech

Afgelopen dinsdag was het aan Trump om voor het eerst als president, zijn State of the Union speech te houden tot de leden van het Amerikaanse Congres. Een toespraak vol 'clap traps', aldus speech expert Yoav Magid. Hij schreef een retorische analyse reeks over de stijl, inhoud en de levering van de speech.

Bekijk

5 Tips voor een succesvolle Nieuwjaarsspeech

Hoeveel nieuwjaarsrecepties heeft u al in de agenda staan? Bedrijven, afdelingen, sportverenigingen en gemeenten; iedereen zal er de komende weken aan moeten geloven. Vast onderdeel van de nieuwjaarsreceptie is de speech van de directeur, manager, voorzitter dan wel burgemeester. Hier een paar tips voor al diegenen die gewild of ongewild het podium zullen betreden.

Bekijk

Tips van de dagvoorzitter: Met een prachtig podium presteer je perfect

Vaak wordt een podium tijdens een congres simpelweg gezien als de plek waar de sprekers van het programma staan. Een katheder links of rechts van het midden voor de sprekers en een afgerokte tafel met stoelen voor de paneldiscussie. Een gemiste kans. Zo'n podium straalt afstandelijkheid en saaiheid uit. Met een paar simpele aanpassingen creëer je vanaf het eerste moment een hele andere sfeer.

Bekijk

Drogredenen herkennen - De cirkelredenering

We kennen de drogreden van de cirkelredenering ook wel met de Engelse term “begging the question”, of als het principe van de Petitio Principii.

Bekijk

Drogredenen herkennen - De bewijslast ontduiken

Wie stelt, die bewijst. Dat is de simpele regel die we hanteren in debatten en discussies. Maar het komt zelden voor dat alle deelnemers aan een debat zich aan deze verdedigingsplicht voor een standpunt houden.

Bekijk

Drogredenen herkennen - Het zieligheidsargument (Argumentum ad misericordiam)

Het zieligheidsargument staat ook wel bekend als het argumentum ad misericordiam. Maak je hier gebruik van, dan vervang je de argumenten die jouw standpunt zouden moeten onderbouwen, door een oproep tot medelijden.

Bekijk

Drogredenen herkennen - argumentum ad baculum

Het onder druk zetten van je tegenstander in een debat of discussie noemen we het argumentum ad baculum. Letterlijk betekent dit het argument van de stok en slaat het op het dreigen met geweld of negatieve gevolgen. Je zet daarmee ontoelaatbare druk op je tegenstander in een debat of gesprek.

Bekijk

Drogredenen herkennen - De persoonlijke aanval

Van alle drogredenen is de persoonlijke aanval veruit de bekendste. Er zijn echter verschillende varianten van deze drogreden. In dit artikel geven we drie varianten.

Bekijk

Overtuigingskracht: onmisbaar leiderschapsinstrument

Leiderschap in de 21e eeuw is anders dan in voorgaande periodes. Technologische ontwikkelingen en moderne vormen van samenwerken maken organisaties platter en minder hiërarchisch. Waar leiders vroeger directief leiding gaven en werknemers zonder twijfel orders opvolgden, is dat tegenwoordig heel anders. Dit vraagt dan ook om andere vaardigheden van leiders: De kunst van het overtuigen is cruciaal om succesvol te zijn.

Bekijk

Overtuigen met sympathie

Het zal je niet verbazen: mensen zeggen het liefst ‘ja’ tegen een verzoek van personen die ze kennen en sympathiek vinden. Zo zal je eerder je auto uitlenen aan je buurman dan aan een wildvreemde. Als de buurman ook nog eens aardig is, dan is het helemaal moeilijk het verzoek te weigeren.

Bekijk

Sociale bewijskracht als overtuigmiddel

1000 mensen gingen je voor, 74 personen bevelen dit restaurant aan, of dit hotel heeft meer dan 10.000 likes. Dan moet het wel goed zijn denk je vast. De kans dat je het product aanschaft of de dienst afneemt is dus ook veel groter dan wanneer niemand geïnteresseerd is, of dit in ieder geval niet laat merken.

Bekijk