Overtuigtips

Al 15 jaar geven wij trainingen aan politiek, bedrijfsleven en semi-overheid in het overtuigend communiceren. In die tijd hebben we een grote kennis vergaard die we graag delen. Daarom staan hier de beste tips die we hebben gepubliceerd. Van winnende debattips tot presentatietips. En van zuiver argumenteren tot reageren op drogredenen. En het goede nieuws: we vullen ze maandelijks aan met nieuwe tips, columns en onderzoeken. 

Leer van Clinton's hoe om te gaan met vervelende interrupties

Wat doe je wanneer je midden in je betoog of presentatie hinderlijk wordt geïnterrumpeerd door iemand? Wat dreigt is dat je verhaal verloren gaat en iemand anders de regie over neemt. Dat moet voorkomen worden! Het overkwam Hillary Clinton deze week tijdens een campagnebijeenkomst. Zie hier hoe zij het oplost.

Bekijk

Grote Kerstdiner Ergernissen Bingo

We zijn niet vies van een stevige discussie, maar tijdens het kerstdiner kun je sommige uitspraken beter vermijden. Last van grote ergernissen aan de kersttafel? Neem dan deze bingokaart mee.

Bekijk

6 redenen waarom debatteren de krachtigste vorm van communicatietraining is

 

Communiceren doen we de hele dag. Maar op bepaalde momenten hangt er meer vanaf dan op andere, bijvoorbeeld tijdens presentaties voor klanten, voor aandeelhouders of in de media.  Ook om succesvol te zijn in discussies of vergaderingen, zijn goede communicatieve vaardigheden enorm belangrijk.

Bekijk

De vijf belangrijkste PowerPoint tips

Moet u binnenkort presenteren? En begint u dan met het aanpassen van uw PowerPoint presentatie? Fout! Het maken van een PowerPoint presentatie voordat u nadenkt over wat u wilt vertellen, zorgt er automatisch voor dat uw presentatie langer duurt dan nodig.

Bekijk

Drie tips voor het organiseren van een goed congres

Bij het organiseren van een congres of evenement worden vaak vele klassieke fouten of onlogische keuzes gemaakt. Wij geven je drie tips voor een goed congres.

Bekijk

Waarom we last hebben van spreekangst

U hebt de boel gisteravond nog heel goed doorgenomen en ook nog even in de trein vandaag. Toch staat u stijf van de zenuwen. Over een paar minuten begint uw presentatie. Voor veel professionals is dit erg herkenbaar. Waarom hebben we last van zenuwen en wat kunnen we eraan doen?

Bekijk

Denk niet aan een roze olifant

“Ik ben geen antisemiet“ sprak het PvdD-raadslid Van Lammeren nadat hij bedreigingen kreeg toen hij kritiek uitte op de stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv. Het deed me denken aan het Belgische koningshuis dat een curieus persbericht de deur uitdeed met de titel: “Koning Filip is geen dictator”. En uiteraard de legendarische uitspraak “I’m not a crook” van de voormalig Amerikaanse president Nixon. Wat gebeurde hier? Ze wilden alle drie ontkennen dat ze iets negatiefs waren. Dus geen boef, dictator of antisemiet. Maar ze maakten een cruciale denkfout en bereikten het tegenovergestelde. 

Bekijk

Twee aanbevelingen voor vrouwelijke keynote sprekers na bezoek TEDxAmsterdamWomen

Vrijdag 29 mei was het debatinstituut bij TEDxAmsterdamWomen 2015. Missie: welke Nederlandse vrouwen kunnen we aanraden bij opdrachtgevers voor het verzorgen van een keynote op een congres? Twee spreeksters vielen ons op: jong talent Marlou van Rhijn (paralympisch atleet) en topvrouw Corinne Vigreux (medeoprichter TomTom).

Bekijk

5 praktische tips voor een succesvolle bijeenkomst

In het voorjaar organiseerden wij de expertmeeting 'Succesfactoren van een goede bijeenkomst'. We behandelden allerlei praktische tips die wij bij bijeenkomsten waar wij optreden als gespreksleider standaard aan de orde brengen. 

Bekijk

Overtuigend zijn op je werk - 5 Tips

Iedere professional wil overtuigend zijn. Of het nu gaat om een presentatie, de boardmeeting of de pitch bij een potentiële klant. Helaas lukt het ons niet in alle gevallen om de beste indruk achter te laten en dat is jammer. We denken meestal dat het aan de voorbereiding ligt of dat we nog meer hadden moeten lezen. Maar dat is niet altijd waar. Hier een paar handzame tips om direct toe te passen. Het liefst morgen al. 

Bekijk

Hoe lang duurt mijn speech?

 "Ik zal het kort houden" horen we geregeld bij aanvang van een speech of presentatie. En dan kan het zomaar gebeuren dat na tien minuten het publiek verveeld om zich heen begint te kijken of mobieltjes worden gecontroleerd op nieuwe berichten. Dit is uiteraard geen opzet van de spreker, maar kan komen door onervarenheid. We weten vaak niet hoe lang onze toespraken duren. Met deze tip komt daar nu een einde aan en kunt u precies berekenen hoe lang uw speech duurt.

Bekijk

Maak jij een goede eerste indruk?

Een eerste indruk wordt in de eerste seconde van de ontmoeting bepaald. En mensen die we inschatten als betrouwbaar op basis van hun gelaatsuitdrukking vertrouwen we meer. Sterker nog: ze verdienen meestal meer en er wordt ook vaker op ze gestemd. De eerste indruk is dus belangrijk voor de mening die door anderen over jou gevormd wordt. Gelukkig kun je die eerste indruk, ook verbaal, wel degelijk beïnvloeden. 

Bekijk

Wat maakt een feestelijke speech succesvol?

Moet je binnenkort speechen op een huwelijk, een lustrum, voor collega’s of op een verjaardag? Besteed in de voorbereiding dan niet te veel tijd aan wat je allemaal wil zeggen maar focus vooral op hoe je je verhaal gaat vertellen.

Bekijk

Gebruik een katheder 'niet, tenzij'

Als er één attribuut op het podium zenuwinzinkingen heeft doen voorkomen, dan is het wel het katheder. Spreken in het openbaar geeft velen immers de kriebels en achter zo’n spreekgestoelte voel je je veiliger en daardoor comfortabeler. Toch zijn we bij het debatinstituut geen liefhebber van het ding. We leggen uit waarom.

Bekijk

Je handen handig inzetten, hoe doe je dat?

In oktober was Amsterdam de gaststad voor de jaarlijkse European Speechwriter’s Conference. Onze trainer en gespreksleider Else van Nieuwkerk was erbij en deelt hier de belangrijkste tip van spreker Richard Newman, oprichter van UK Body Talk en expert in non-verbale communicatie. Zijn tip: zet je handen handig in. 

Bekijk