Overtuigtips

Al 15 jaar geven wij trainingen aan politiek, bedrijfsleven en semi-overheid in het overtuigend communiceren. In die tijd hebben we een grote kennis vergaard die we graag delen. Daarom staan hier de beste tips die we hebben gepubliceerd. Van winnende debattips tot presentatietips. En van zuiver argumenteren tot reageren op drogredenen. En het goede nieuws: we vullen ze maandelijks aan met nieuwe tips, columns en onderzoeken. 

Neem bij een pitch een voorbeeld aan Clinton (en niet aan Kennedy)

Voor de goede orde: wij hebben het hier over Hillary Clinton en Ted Kennedy. En we hebben het over het antwoord op de meest voor de hand liggende vraag die je een presidentskandidaat kan stellen. “Waarom wilt u eigenlijk president worden?”. Van alle vragen die gesteld kunnen worden zou je toch verwachten dat iemand die voor het hoogste ambt gaat op deze vraag toch in ieder geval een glashelder antwoord heeft. Maar nee, soms wordt tijdens een zorgvuldige voorbereiding juist de basis over het hoofd gezien.  

Bekijk

6 tips voor de perfecte 'elevator pitch'

U staat in de lift met de CEO, een belangrijke investeerder of de minister president. U heeft de unieke kans om in één minuut uw grootste idee te pitchen. Het is dus belangrijk dat u uw tijd goed benut en uw kernboodschap kort en krachtig weet over te brengen, maar hoe doet u dat? In dit artikel geven we u 6 tips voor het opstellen van de perfecte pitch.

Bekijk

Staan of bewegen tijdens uw presentatie?

Iemand die stevig staat, geeft het idee dat zijn verhaal geloofwaardig is. Iemand die wiebelt geeft de indruk te liegen of onzeker te zijn over de genoemde feiten. De professor die een uur lang van links naar rechts wandelt, heeft weer wat lichaamsbeweging gehad maar weinig gedaan om zijn college beter te laten beklijven.

Bekijk

Hoe gaat u om met de drogredenen van uw collega?

U kent het wel: tijdens een vergadering roept uw collega iets en kijkt daarna triomfantelijk om zich heen. Of hij krijgt de lachers op zijn hand. Maar u hoort dat er iets niet klopt. Vaak lijkt het logisch, maar dat is het niet altijd. Dat noemen we een drogreden. Wilt u weten hoe u op drogredenen reageert, zodat uw eigen boodschap sterker wordt of u wel gelijk krijgt?

Bekijk

Leer van Clinton's hoe om te gaan met vervelende interrupties

Wat doe je wanneer je midden in je betoog of presentatie hinderlijk wordt geïnterrumpeerd door iemand? Wat dreigt is dat je verhaal verloren gaat en iemand anders de regie over neemt. Dat moet voorkomen worden! Het overkwam Hillary Clinton deze week tijdens een campagnebijeenkomst. Zie hier hoe zij het oplost.

Bekijk

Grote Kerstdiner Ergernissen Bingo

We zijn niet vies van een stevige discussie, maar tijdens het kerstdiner kun je sommige uitspraken beter vermijden. Last van grote ergernissen aan de kersttafel? Neem dan deze bingokaart mee.

Bekijk

6 redenen waarom debatteren de krachtigste vorm van communicatietraining is

 

Communiceren doen we de hele dag. Maar op bepaalde momenten hangt er meer vanaf dan op andere, bijvoorbeeld tijdens presentaties voor klanten, voor aandeelhouders of in de media.  Ook om succesvol te zijn in discussies of vergaderingen, zijn goede communicatieve vaardigheden enorm belangrijk.

Bekijk

De vijf belangrijkste PowerPoint tips

Moet u binnenkort presenteren? En begint u dan met het aanpassen van uw PowerPoint presentatie? Fout! Het maken van een PowerPoint presentatie voordat u nadenkt over wat u wilt vertellen, zorgt er automatisch voor dat uw presentatie langer duurt dan nodig.

Bekijk

Drie tips voor het organiseren van een goed congres

Bij het organiseren van een congres of evenement worden vaak vele klassieke fouten of onlogische keuzes gemaakt. Wij geven je drie tips voor een goed congres.

Bekijk

Waarom we last hebben van spreekangst

U hebt de boel gisteravond nog heel goed doorgenomen en ook nog even in de trein vandaag. Toch staat u stijf van de zenuwen. Over een paar minuten begint uw presentatie. Voor veel professionals is dit erg herkenbaar. Waarom hebben we last van zenuwen en wat kunnen we eraan doen?

Bekijk

Denk niet aan een roze olifant

“Ik ben geen antisemiet“ sprak het PvdD-raadslid Van Lammeren nadat hij bedreigingen kreeg toen hij kritiek uitte op de stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv. Het deed me denken aan het Belgische koningshuis dat een curieus persbericht de deur uitdeed met de titel: “Koning Filip is geen dictator”. En uiteraard de legendarische uitspraak “I’m not a crook” van de voormalig Amerikaanse president Nixon. Wat gebeurde hier? Ze wilden alle drie ontkennen dat ze iets negatiefs waren. Dus geen boef, dictator of antisemiet. Maar ze maakten een cruciale denkfout en bereikten het tegenovergestelde. 

Bekijk

Twee aanbevelingen voor vrouwelijke keynote sprekers na bezoek TEDxAmsterdamWomen

Vrijdag 29 mei was het debatinstituut bij TEDxAmsterdamWomen 2015. Missie: welke Nederlandse vrouwen kunnen we aanraden bij opdrachtgevers voor het verzorgen van een keynote op een congres? Twee spreeksters vielen ons op: jong talent Marlou van Rhijn (paralympisch atleet) en topvrouw Corinne Vigreux (medeoprichter TomTom).

Bekijk

5 praktische tips voor een succesvolle bijeenkomst

In het voorjaar organiseerden wij de expertmeeting 'Succesfactoren van een goede bijeenkomst'. We behandelden allerlei praktische tips die wij bij bijeenkomsten waar wij optreden als gespreksleider standaard aan de orde brengen. 

Bekijk

Overtuigend zijn op je werk - 5 Tips

Iedere professional wil overtuigend zijn. Of het nu gaat om een presentatie, de boardmeeting of de pitch bij een potentiële klant. Helaas lukt het ons niet in alle gevallen om de beste indruk achter te laten en dat is jammer. We denken meestal dat het aan de voorbereiding ligt of dat we nog meer hadden moeten lezen. Maar dat is niet altijd waar. Hier een paar handzame tips om direct toe te passen. Het liefst morgen al. 

Bekijk

Hoe lang duurt mijn speech?

 "Ik zal het kort houden" horen we geregeld bij aanvang van een speech of presentatie. En dan kan het zomaar gebeuren dat na tien minuten het publiek verveeld om zich heen begint te kijken of mobieltjes worden gecontroleerd op nieuwe berichten. Dit is uiteraard geen opzet van de spreker, maar kan komen door onervarenheid. We weten vaak niet hoe lang onze toespraken duren. Met deze tip komt daar nu een einde aan en kunt u precies berekenen hoe lang uw speech duurt.

Bekijk