Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

3 verrassende en onmisbare speeches van de bekendste USA-topbazen

In deze blog geen zoveelste bejubeling van speeches van Steve Jobs of Richard Branson. We blijven in de USA, maar gooien het over een andere boeg: leer spreken in het openbaar van topvrouwen Sheryl Sandberg (Facebook), Ursula Burns (Xerox) en Ginni Rometty (CEO IBM).

We hebben het bij het debatinstituut keer op keer getest: vraag een zaal naar een inspirerende spreker en 99% noemt een man. Vraag vervolgens naar een charismatische vrouwelijke spreker uit de top van een bedrijf en het antwoord is stilte. Deze blog is geen doorwrochte analyse van de oorzaak van dit verschil. Wel willen we het blikveld verbreden door drie zeer welbespraakte Amerikaanse topvrouwen aan jullie voor te stellen van 's werelds grootste bedrijven. 

1. Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg is de chief operating officer (COO) bij Facebook. Eerder had ze al een topfunctie bij Google. In 2012 riep Time Magazine haar uit tot een van de 100 meest invloedrijkste mensen van de wereld. Onlangs publiceerde ze de wereldwijde bestseller ‘Lean in’, waarin ze de barrières identificeert die vrouwen tegenkomen wanneer ze carrière willen maken. 

Wat we bij mannelijke leiders het ongrijpbare ‘charisma’ noemen, betitelen we bij vrouwen vaker als ‘charme’ en Sandberg is hier een fantastisch voorbeeld van. Vrouwelijke leiders worden door het publiek eerder geassocieerd met termen als ‘koud’ en ‘kil’, maar Sandberg laat zien dat een afstandelijke en formele manier van communiceren geen vereiste is voor het leiden van een miljardenbedrijf. Ze lacht, heeft zelfspot en heeft geen driedelig pak nodig. Haar stijl is warm en persoonlijk. Ter illustratie de eerste minuten van haar speech voor de Harvard Business School tijdens een conferentie die gaat over het versnellen van vrouwelijk leiderschap.

2. Ursula Burns

Ursula Burns is de CEO en voorzitter van Xerox en daarmee de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die een Fortune 500 bedrijf leidt. Dit jaar werd ze door zakenblad Forbes uitgeroepen als een van de machtigste vrouwen van de wereld.

Wat inspirerend is aan de spreekstijl van Burns is de rust en pauzes die ze neemt bij het uitspreken van haar woorden. Een stijlelement dat ook Steve Jobs en Barack Obama kenmerkt en weer totaal anders is dan de spreekstijl van Sheryl Sandberg. Ter illustratie tonen we de eerste minuten van haar speech voor The Economic Club of Washington, een besloten zakelijke (elite) club en daar is haar presentatie ook op afgestemd.

3. Ginni Rometty

Ginni Rometty begon meer dan 30 jaar geleden bij de IBM en heeft het inmiddels geschopt tot CEO en voorzitter. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke leider van het bedrijf. Ze staat al acht jaar in de Fortune top 50 van meest invloedrijke vrouwelijke leiders ter wereld.

Wat Rometty altijd zeer goed doet in haar speeches is de structuur die zij erin aanbrengt. Na een paar woorden van welkom start zij haar verhaal door duidelijk aan te kondigen wat ze gaat doen (ten eerste, ten tweede, ten derde) én legt ze uit waarom ze die onderdelen behandelt. Hierdoor is een speech beter te begrijpen en makkelijker te onthouden. Ter illustratie tonen we haar aankondiging van structuur in haar speech voor de Lisbon Council, een Brusselse denktank. Overigens een mooi detail is het beeld van het publiek dat tussendoor getoond wordt: dit is hoe je vaak wordt aangekeken, laat je er niet door ontmoedigen.

Deze drie voorbeelden laten mooi zien hoe succesvolle vrouwen hun verhaal overtuigend vertellen. Dat is belangrijk, omdat in de wereld van de retorica het referentiekader mannelijk is. Wat betekent dat het altijd mannen zijn die als inspirerend voorbeeld dienen. Dat is schadelijk voor het leerproces van vrouwelijke cursisten, omdat die vaak menen de eigenschappen van deze mannelijke sprekers te moeten kopiëren om net zo overtuigend te zijn. Maar dat hoeft helemaal niet, het kan ook anders. Meer weten? Volg onze cursus De Vrouw Als Spreker.