Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

6 tips voor de perfecte 'elevator pitch'

U staat in de lift met de CEO, een belangrijke investeerder of de minister president. U heeft de unieke kans om in één minuut uw grootste idee te pitchen. Het is dus belangrijk dat u uw tijd goed benut en uw kernboodschap kort en krachtig weet over te brengen, maar hoe doet u dat? In dit artikel geven we u 6 tips voor het opstellen van de perfecte pitch.

1. Start with 'why'

Mensen hebben steeds minder tijd, terwijl ze met meer informatie sneller moeten beslissen. Daarom is het extra belangrijk dat u uw boodschap tot de absolute kern ontleedt. Maar wat is uw kernboodschap precies? Er zijn verschillende manieren om tot de kern van uw betoog te komen. Simon Sinek ontwikkelde het krachtige concept ‘Start with why’. Hij benadrukt dat een WAAROM-boodschap sterker is dan een HOE- of WAT-boodschap. Met de waarom-vraag kun je mensen namelijk inspireren omdat je uitlegt waar je het voor doet, pas dan kunnen mensen erin geloven.

Sinek noemt Apple als krachtig voorbeeld van een uitdrager van een waarom-boodschap: “Here’s how Apple actually communicates: everything we do, we believe in challenging the status quo, we believe in thinking differently. The way we challenge the status quo is by making our products beautifully designed, simple to use, and user friendly. We just happen to make great computers. Want to buy one?”

Bekijk hier de inspirerende Ted Talk:

2. Breng structuur aan

Een pitch met een duidelijke structuur heeft twee voordelen. Ten eerste is het voor uzelf makkelijker te onthouden, ten tweede is het voor uw gesprekspartner beter te volgen. Een goede pitch heeft een duidelijke kop, een romp en een staart.  In de kop start u met een krachtige opening en vertelt u meteen uw kernboodschap (zie tip 1). In de romp legt u uit waarom uw betoog juist relevant is voor uw gesprekspartner (zie tip 4). In de staart sluit u af met een concrete call to action (zie tip 5)

3. Verpak je boodschap aantrekkelijk met beeldspraak

Een aantrekkelijke pitch spreekt tot de verbeelding. Als uw idee een kostenbesparing oplevert, dan kunt u dit bijvoorbeeld uitdrukken in geld of in percentages, maar als u  metaforen gebruikt, is de kans groter dat uw gesprekspartner uw pitch onthoudt. “Met dit plan houden we zoveel geld over dat we iedere week met 20 man bij een sterrenrestaurant zouden kunnen eten”. Of als u een duurzaamheidspleidooi houdt: “Als we niet snel met elektrische auto’s gaan rijden, kunnen we binnenkort met de boot naar het werk komen.” 

4. Maak het relevant! What’s in it for them?

Vergeet niet dat u ‘ongevraagd’ uw idee deelt in de lift. Zorg er dus in ieder geval voor dat uw pitch de moeite waard is voor  uw gesprekspartner om naar te luisteren. Uw gesprekspartner moet dus een centrale rol in uw betoog krijgen. Dit kunt u doen door de vraag te beantwoorden ‘What’s in it for them?’. Dit kan van alles zijn: denk aan meer vrije tijd, een hoger salaris of eeuwige roem. Daarnaast is het belangrijk om u te verdiepen in de vraag “Wat overtuigt diegene?” Zo zal de financieel directeur eerder overtuigd worden door het argument van kostenreductie, terwijl de productmanager het argument van kwaliteitsverbetering juist overtuigend vindt.

5. Zorg voor een knallend einde

U bent bijna bij de volgende verdieping en heeft nog maar een paar seconden om uw gesprekspartner te overtuigen. Om te voorkomen dat uw idee in de lucht blijft hangen en uiteindelijk in het informatiegeweld ten onder gaat, moet u dit laatste moment twee dingen doen: Verwerk ten eerste een ‘Call-to-action’ in uw verhaal. Op deze manier stimuleert u de CEO om zelf de volgende stap te nemen. Sluit tot slot af met een krachtige uitsmijter; een oneliner die nog even terugpakt op uw kernboodschap of uw metafoor. Bijvoorbeeld: “Hier geef ik u mijn kaartje, bel me volgende week op, zodat ik u het plan verder kan toelichten en houdt alvast een plekje vrij in uw agenda voor dat etentje in het sterrenrestaurant”.

6. Practice makes perfect

De beste pitchers worden niet zomaar geboren met een retorische gave. De beste pitchers worden ontwikkeld door heel vaak te oefenen. Bij het debatinstituut halen we dan ook graag de uitspraak van de grote redenaar Cicero aan “Spreken leert men door te spreken”. Als u de perfecte pitch heeft opgesteld, zorgt u er dan voor dat u deze vaak oefent zodat u hem kunt dromen. Bouw echter wel flexibiliteit in, zodat u de pitch kunt afstemmen op uw publiek en gesprekspartners.

Tijdens onze training Professioneel Pitchen staan we eerst stil bij het ontwikkelen van de perfecte pitch, maar de cursisten zijn vooral bezig met oefenen. Door de continue feedback van onze overtuigexperts, gaan de cursisten naar huis met een perfecte pitch die ze de volgende dag direct in de lift kunnen toepassen. 

Wilt u meer presentatietips ontvangen? Schrijf u hier dan gratis in:

Inschrijven voor tips

Gerelateerde diensten