Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Bepaal je kernboodschap

"Niemand heeft ooit lovende woorden gewijd aan een man die zo sprak dat de aanwezigen zijn woorden konden volgen; maar als iemand dat niet kan, wordt hij door niemand serieus genomen". Dit citaat van Cicero legt pijnlijk het dilemma bloot waar iedere spreker mee te maken krijgt: je wordt niet geroemd om duidelijkheid maar als je niet duidelijk bent, word je niet geroemd. Je moet dan ook zorgen voor een kernboodschap tijdens een debat en in een speech.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer of in de gemeenteraad haakt de gemiddelde burger snel af tijdens de betogen van de politici. Voornaamste reden hiervoor is dat ze het niet goed kunnen volgen. Ook bij congressen of bijeenkomsten zijn er nog hele volksstammen die denken dat het publiek het leuk vindt om pas halverwege de speech te begrijpen waar het over gaat. De belangrijkste tip is dan ook om te zorgen voor een duidelijke kernboodschap en die direct in je inleiding te noemen.

Voor een debat geldt dat de spreker in ieder betoog moet zorgen dat de kernboodschap in het begin zit: vooral tijdens verkiezingsdebatten is dat belangrijk. Op 7 mei 2009 waren de Europese lijsttrekkers te gast bij Pauw & Witteman. Hun inhoudelijke bijdragen waren bij vlagen niet te volgen voor de gemiddelde kijker. Zelfs in de compilatie van vijf minuten moet je goed zoeken naar de boodschap van de gemiddelde lijsttrekker. En dat is natuurlijk doodzonde. Kortom: zorg ervoor dat je in ieder betoog en ook in iedere beantwoording duidelijk een kernboodschap laat horen.

Bij een toespraak moet de spreker zich de vraag stellen: wat moet het publiek aan het einde van mijn presentatie onthouden hebben? Het antwoord op die vraag is meestal je kernboodschap. Zorg dan ook dat die direct in het begin te horen is. Zoals Sophie in 't Veld (D66) in een bijdrage in het Europees Parlement doet. Of zoals voormalig minister-president Balkenende tijdens het Goed Geld Gala na een geïmproviseerde inleiding direct tot zijn kernboodschap komt: solidariteit.

Na de verkiezingen werden de campagnes en debatten geëvalueerd. Ook hier leert de ervaring dat de kernboodschap niet door iedereen goed is overgebracht. Slechts de PVV en D66 slaagden daar goed in.