Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Bewaak de rode draad

Een presentatie of vergadering goed voorbereiden lukt wel. Maar hoe vaak loop je terug naar de werkplek met de gedachte: "dát had ik moeten antwoorden"? In het dagelijkse werk is het vooral belangrijk om de rode draad in je verhaal te bewaken. Een aantal tips voor debatten, presentaties en vergaderingen.

Wanneer je een voorstel presenteert in een vergadering heb je al nagedacht over de kernboodschap. Daarnaast ben je voorbereid op eventuele vragen. Toch gebeurt het nog te vaak dat de presentatie goed gaat maar door de vragen ben je meerdere keren de draad kwijt. Zonde en onnodig. Vertel voordat je begint dat je graag eerst je (korte) presentatie houdt en daarna graag de vragen van collega’s of toehoorders beantwoordt. Zo kun je goed de regie houden over de presentatie.

Eenmaal aangekomen bij de vragen zijn er nog meer valkuilen. Allereerst stellen sommige mensen vragen met een hele lange inleiding. Dat is lang niet altijd nodig. Bewaak de rode draad goed en vraag gerust of de vragensteller tot de kern kan komen. Zo geef je ook nog eens blijk van doortastendheid. Als je zelf voorzitter bent is dit een belangrijk punt. Veel zijwegen nemen is leuk voor een ontspannende vakantie, maar als je naar een afspraak moet is het nodeloos irritant. En zo is het ook tijdens een vergadering. Het bewaken van de rode draad is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Niet alleen de voorzitter hoort dit in de gaten te houden. Ook de spreker is erbij gebaat dat het snel teruggaat naar zijn kernboodschap; bewaak dit dan ook goed.

En dan is er nog de interruptie. Die kun je goed beschouwd zien als een vraag tussendoor. Weet niet bang voor dit soort vragen. Beantwoord ze direct en wees ook niet bang om het oneens te zijn met iemand. Vaak zie je dat een spreker bij een interruptie direct de verdediging in gaat. Om tijdens het vervolgbetoog weer monter en vrolijk door te spreken. Hier wordt pijnlijk duidelijk dat de spreker zich niet op zijn gemak voelt tijdens een vragenronde. Dat ziet het publiek direct en ook je tegenstander in het debat. Probeer dezelfde overtuigingskracht te gebruiken tijdens het beantwoorden van een vraag als je gebruikt tijdens het verhaal. 

Tot slot, een goede spreker neemt zijn publiek bij de hand en laat de toehoorder pas gaan wanneer hij of zij dat besluit: aan het einde van de toespraak. De rode draad kunnen volgen is een cruciale voorwaarde. Een relatief makkelijke tip: gebruik een goede spreekstructuur en houd je hieraan. Dat voorkomt dat je zelf gaat improviseren en de draad weer kwijtraakt.

Gerelateerde diensten