Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

De kracht van wederkerigheid: Wil je je invloed vergroten? Geef cadeautjes!

Als je iemands gedrag wilt beïnvloeden, dan is er een aantal middelen die je kunt inzetten. Je kunt iemand dwingen tot een bepaalde beslissing, bijvoorbeeld door hem te chanteren. “Als je mijn voorstel niet steunt dan krijg je die promotie niet.” Op de korte termijn kan dit effectief zijn, maar op de lange termijn is dit schadelijk voor de relatie die je met een collega of werknemer opbouwt. Daarnaast zijn er ook grote ethische bezwaren tegen deze handeling. Wij raden het dus ook ten zeerste af, want: “Wat gij niet wilt wat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”. Maar hiermee is je probleem nog niet opgelost. Wat moet je dan wel doen?

Robert Cialdini, wetenschapper in de sociale psychologie, is dé wereldwijde goeroe op het gebied van overtuigingskracht. In zijn boek Invloed: De zes geheimen van het overtuigen beschrijft hij ijzersterke technieken die je kunt inzetten om iemand (subtiel) tot een beslissing te laten komen. In dit blog beschrijven we één van de geheimen: Wederkerigheid.

Wat is wederkerigheid?

Volgens de definitie van Wikipedia is wederkerigheid “de onderlinge verplichting binnen een relatie om een gift te beantwoorden met een tegengift.” Plat gezegd “het voor wat hoort wat principe”. In de volgende paragraaf beschrijven we een situatie uit het leven van Robert Cialdini zelf die dit principe perfect illustreert.

Wederkerigheid in de praktijk

Op de make-upafdeling van een grote warenhuisketen wordt dames vaak ‘met lichte dwang’ een gratis sample opgedrongen dat direct door een verkoopster in de winkel wordt aangebracht. Na deze gratis opmaakbeurt is het minste dat je kunt doen die mascara of oogschaduw ook daadwerkelijk kopen. Wil jij iets van iemand gedaan krijgen? Geef die persoon dan eerst een ‘cadeautje’ voordat je een verzoek indient. Het zit in onze natuur om eerder aan een verzoek te voldoen als die andere persoon eerst iets voor ons heeft gedaan. Wil je meer weten over de overtuigprincipes van Robert Cialdini? Bekijk dan eens deze video:

Wil je je echt verder verdiepen in het werk van Robert Cialdini? Lees dan zijn boeken:

Gerelateerde diensten