Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

De kracht van zelfspot

Heb jij al meegedaan aan de internethype Yanny vs. Laurel? Ook het Witte Huis laat zich tot deze hype verleiden met als resultaat een compilatievideo waar ook Trump een rol in speelt. Een zeldzaam moment, want op de video toont hij zelfspot door te refereren naar zijn tweet van een jaar geleden: Convfefe. Een grappige video die laat zien dat zelfspot ook een handige tool voor een spreker kan zijn. 

Zelfspot werkt. Het maakt de spreker sympathieker en geloofwaardiger. Het publiek waardert het wanneer jij je kwetsbaar durft op te stellen. Het geeft aan dat jij jezelf niet al te serieus neemt en ook maar mens van vlees en bloed bent.

Nog een leuk voorbeeld: Theresa May moest vorig jaar in het Engelse Lagerhuis een felicitatiespeech houden voor de herverkozen voorzitter (mr Speaker) John Bercow. Het was één van haar eerste optredens in het Lagerhuis na de voor haar redelijk dramatisch verlopen verkiezingen. Ze feliciteerde Bercow met zijn winst met een grappige verwijzing naar haar eigen verkiezingsresultaat. Zij gebruikte de volgende woorden: 'At least someone got a landslide!'

Kortom, durf jezelf af en toe door middel van een grap kwetsbaar op te stellen. Jouw publiek zal dit zeker waarderen!

Bron: NOS