Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

De vijf belangrijkste PowerPoint tips

Moet u binnenkort presenteren? En begint u dan met het aanpassen van uw PowerPoint presentatie? Fout! Het maken van een PowerPoint presentatie voordat u nadenkt over wat u wilt vertellen, zorgt er automatisch voor dat uw presentatie langer duurt dan nodig.

Dagelijks gebruiken onze trainers PowerPoint als ondersteuning bij lezingen en trainingen. Daarnaast hebben onze dagvoorzitters de twijfelachtige eer om sprekers aan te kondigen die zomaar 73 slides doorklikken in 20 minuten. Gestoeld op deze jarenlange ervaring van onze overtuigexperts geven wij u hier de vijf belangrijkste tips voor een goede PowerPoint presentatie.

1. Zorg voor een knallende opening

Veel presentaties starten met een informatieve sheet met daarop de locatie en de datum. Try again. Of de presenator start met de outline van de presentatie zodat het publiek weet wat hen te wachten staat. Niet slecht maar het kan nog beter. Probeer de kernboodschap samen te vatten met een belangrijk citaat, plaatje of de actualiteit. Hierdoor zet u direct uw publiek aan het denken!

2. Vermijd veel bulletpoints

U kent ze ongetwijfeld. De ene na de andere slide komt langs met opsommingen. En de laatste slide? Dat zijn de tips, met ook daar acht opsommingen achter elkaar. Doe dit niet! Ten eerste is er een maximum aan het aantal opsommingen dat we kunnen onthouden. Een of twee per presentatie is wel genoeg. Daarnaast gaat uw publiek lezen en luistert deze niet meer naar u. Niet erg? Dan hoeft u er zelf ook niet meer te staan, toch? Kies in plaats van de opsommingen voor een krachtig beeld of een centrale vraag en vertel de aanwezigen wat u wilt vertellen. Een goed verhaal blijft beter hangen dan 12 opsommingen. Bekijk deze vlog voor meer inspiratie:

3. Test de films

Als u al 10 jaar hetzelfde filmpje gebruikt, dan kunt u beter zoeken naar een alternatief. Maar mocht het echt een goed filmpje zijn, blijf het dan vooral doen. Maar de ene presentatie is de andere niet en als u gisteravond laat de presentatie van vorige week nog even een update heeft gegeven (lees: een andere datum en de slotsheet aangepast) dan wil dat nog niet zeggen dat de films correct zijn meegekopieerd. Dus check op de locatie altijd de hele PowerPoint. Er is niets erger dan op het podium naar een niet bewegend filmpje te kijken, terwijl het publiek begint met praten…

4. Maak gebruik van beelden

U heeft taartpunten, de omzetcijfers, een paar aanbevelingen en de onderzoeksresultaten per deelgebied uitgesplitst. En uw collega van communicatie zei dat u iets met een plaatje moest doen. Waarom? Omdat de mensen het plaatje waarschijnlijk wel onthouden en de rest minder. U kunt dus beter kiezen voor krachtige plaatjes of films, waarna u uw punt maakt, dan saaie grafieken of cijfers. Als u tenminste wilt dat uw publiek geboeid blijft en naar huis gaat met uw belangrijkste boodschap.

5. Gebruik de Presentatorweergave

PowerPoint kent een Presentorweergave. Deze optie is er niet voor niets. U ziet een handig overzicht, waaronder uw volgende slide. De zaal ziet gewoon nog altijd alleen de slide die u op dat moment behandelt.  Doordat u het overzicht hebt wordt u niet meer verrast door de volgende slide. Regelmatig staan sprekers een paar seconden te kijken naar hun eigen presentatie om dan te vervolgen met: “Eh deze slaan we even over”. Dit komt niet professioneel over, dus zorg ervoor dat u zelf mee kunt kijken.
Staat uw laptop niet op het podium? Eis dan van de techniek een afleesscherm op het podium!

De Amerikaanse komiek Don Mc Millan hield een hele grappige tirade over meest gemaakte fouten met PowerPoint.

Sneltoetsen

Als extraatje delen we nog wat handige sneltoetsen die het leven makkelijker maken tijdens uw presentatie. Tussen haakjes de sneltoetsen voor Mac.

F5 (cmd + shift+ return)
start presentatie

Shift + F5 (cmd + return)
start de presentatie vanaf huidige slide

Home
ga direct naar de eerste slide

Alt + tab
wissel snel tussen programma’s die open staan. Handig als je naar je browser wilt of I-tunes uit wilt zetten.

Z (of B)
maakt het scherm zwart (handig als je niet in het licht wilt staan)

w
maak het scherm wit

End
ga direct naar de laatste slide

Control + H
De aanwijzer verbergen bij verplaatsen muis

Control + A
De aanwijzer weer zichtbaar maken