Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Belangrijk besluit? Neem de tijd!

Je bent aan het autorijden en voert tegelijkertijd een belangrijk telefoongesprek. Wat gaat hier fout? We zijn geneigd de verkeersveiligheid te noemen. Maar daarnaast heeft het ook negatieve invloed op de overtuigingskracht. Want als je niet focust, verlies je het vermogen om scherp te kunnen beoordelen wat je daadwerkelijk vindt. Met alle gevolgen van dien.

Daarnaast neemt je reactievermogen ook af na een ferme stellingname: "Wanneer iemand een stellige uitspraak doet, zal de ontvanger van de boodschap in eerste instantie aannemen dat de mededeling waar is, ongeacht of dat werkelijk zo is." Dit blijkt uit onderzoek door de sociaal psycholoog Daniel Gilbert. Pas nadat je over een stellingname hebt kunnen nadenken, kom je tot het besef dat de boodschap niet klopt of dat je het er feitelijk mee oneens ben. Iedereen kan zich wel een moment herinneren waarin hij of zij terugliep naar de werkplek of in de trein op weg naar huis zat en dacht: "ik had dat moeten zeggen".

Oefening baart kunst

De oplossing ligt in twee zaken. Ten eerste kun je je vaardigheid om scherp en snel te reageren natuurlijk trainen. Naast het oefenen met debattechnieken en vergadertrainingen kan het ook simpel door samen met een groep collega's dit een paar keer per jaar te oefenen. Zo kun je trainen in technieken om sneller te reageren of tijd te winnen in een moeilijke discussie. Mocht je politicus of manager zijn, dan zou dit zelfs verplicht moeten zijn! Ten tweede kun je jezelf of het vergadermodel ook dwingen om er tijd voor vrij te maken. Dus na een heftige discussie in de gemeenteraad een korte pauze inlassen, helpt hier al bij. In iedere vergadering zou dus ook letterlijk ruimte moeten worden opgenomen voor reflectie. Kortweg tijd om na te denken dus.

Stop met Twitteren

Verder kun je je dus afvragen of het multitasken tijdens belangrijke bijeenkomsten, debatten en vergaderingen helpt. Onderzoek bevestigt de bange vermoedens van de criticasters hier. Niet alleen vermoeidheid maar ook afleiding heeft invloed op je reactie van een boodschap. Afleiding heeft ook een vergelijkbaar effect op onze beïnvloeding en dus zullen we sneller een boodschap van iemand overtuigend vinden als we op datzelfde moment aan het mailen, sms-en (of autorijden) zijn. Kortom: vermijd het multitasken zoveel mogelijk tijdens vergaderingen. Want die afleiding zorgt ervoor dat je sneller overtuigd raakt of langer doet over een reactie. Dan was het verzoek van Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer om niet te twitteren om een andere reden toch zo gek nog niet...