Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Jij bepaalt de agenda

In 2010 haalden de politieke partijen alles uit de kast om stemmen te winnen. Een ideale manier om jezelf en je standpunten te profileren én je tegenstanders het gras voor de voeten weg te maaien, zijn natuurlijk debatten. Maar hoe krijg je als politicus jouw standpunten het beste tussen de oren van de kiezer? Drie belangrijke tips om het onderwerp te agenderen.

De debatten in het land kenmerken zich vaak door slechte formats waarbij politici hun best moeten doen om aan het woord te komen. Maar ook in goed geregisseerde debatten heeft de deelnemer weinig tijd. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor een duidelijke vertolking van de kernboodschap. Dit is belangrijk omdat bij debatten veelal media aanwezig is en die nemen vooral nieuwswaardige en duidelijke feiten over.

Agendasetting

Volgens de agenda-setting theorie zijn de massamedia verantwoordelijk voor het agenderen van het nieuws bij het grote publiek. Kortom: wil je het grote publiek bereiken via debatten in het land, maar ook op televisie, dan moet je ervoor zorgen dat je een heldere en duidelijke kernboodschap hebt. Goede voorbeelden hiervan zijn: "niet meer betalen in de zorg" (SP), "handen af van de hypotheekrenteaftrek" (CDA,VVD) en "hervorming van de woningmarkt" (D66).

Tip 1: Duidelijke punten

Het Carré-debat van 26 mei 2010 had 1,5 miljoen televisiekijkers. Verder hoorden de Nederlanders erover via kanalen als Twitter, dagbladen, radio en andere televisiezenders. Vrijwel alle overige kanalen maken zelf een selectie van de meest belangrijke punten uit het Carré-debat. En wat horen we dan? Inderdaad de meest duidelijke punten van de politici die de agenda weten te bepalen.

Tip 2: De aanval is de beste verdediging

Ten tweede is het belangrijk dat je in de aanval moet zijn en niet in de verdediging. Zelden krijg je de gelegenheid om je meest belangrijke punt duidelijk te maken wanneer je nog antwoord geeft op een andere vraag. Daarom is het belangrijk om zelf een vraag te stellen aan je politieke opponent. Of in een reactie op het thema of de stelling te zorgen dat vooral jouw punt in het debat wordt meegenomen. Dit doe je door het argument zelf te noemen. En wanneer je in de verdediging bent, is er nog geen man overboord. Zorg ervoor dat je jouw antwoord ombuigt en het initiatief weer neemt. Een goed voorbeeld was Mark Rutte (VVD) die tijdens het Carré-debat meerdere malen werd aangevallen. Bijna altijd wist hij zijn antwoord om te buigen tot een standpunt of een concrete tegenvraag. Daardoor werden de VVD standpunten duidelijk.

Tip 3: Bewaak de rode draad

Tot slot moet je de rode draad zelf bewaken. Je opponenten hebben ook een agenda en zullen proberen om zoveel mogelijk spreektijd op te eisen. Aan de debatleider de zware taak om in een debat de orde te bewaken en de spreektijden eerlijk te verdelen. Dat betekent dat je na een vraag niet uitgebreid antwoord moet geven. Dan ben je bezig met het standpunt van je tegenstander. Leuk voor hem of haar, minder voor jouw partij. Bewaak daarom continu de rode draad en zorg dat je interrupties en vragen krachtig, helder en ook kort beantwoordt maar niet zonder je eigen kernboodschap erin mee te nemen. Zie hier onze debattip: bewaak de rode draad.

Kortom, een advies voor alle volgende campagnes: wees agendasettend en eigen jezelf de belangrijkste onderwerpen toe. Dit was de reden dat het Nederlands Debat Instituut Balkenende in het eerste radiodebat en Rutte het Premiersdebat en het Carré-debat 2010 liet winnen. Zij slaagden er het meeste in om onderwerpen toe te eigenen en daardoor het debat en de 'buzz' in de media te bepalen.

Gerelateerde diensten