Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Maak gebruik van Framing

Wat hebben de volgende termen met elkaar gemeen? Kopvoddentax, VOC-mentaliteit en krachtwijken. Het zijn allemaal termen die via Framing tot stand zijn gekomen. Alledrie roepen ze een bepaald beeld op en dat is precies de bedoeling van degene die ze heeft verzonnen. Framing lijkt te zijn weggelegd voor politieke campagnes. Maar ook jij kunt overtuigender worden als je het gebruikt.

Beeld oproepen

Framing is een techniek die ervoor zorgt dat woorden in een bepaald denkraam, een frame worden geplaatst. Zo is de komst van politieke vluchtelingen ineens massa-immigratie en wordt iemand die van standpunt verandert een draaier genoemd. Een frame is zelden neutraal maar altijd positief of negatief en roept het beeld op dat de zender wil bereiken. Daarom vaak zo effectief tijdens politieke campagnes. Denk maar aan de Bos-belasting van het CDA, de puinhopen van Paars van Fortuyn en de villasubsidie van de SP.

Calvé pindakaas

Een andere beroepsgroep die het vaak gebruikt zijn reclamemakers. Ga maar na, komt de pasta van Grand'Italia inderdaad van die sympathieke, mollige Italiaanse mamma op het platteland? En ga je van Calvé Pindakaas nu echt beter zwemmen of voetballen? Het antwoord is in beide gevallen nee. Maar dat is de ratio. Framing gaat in op het gevoel en de emotie. Je zou het daarom makkelijk onder het kopje pathos kunnen scharen. Een van de drie overtuigingsmiddelen in de retorica die zegt dat je ook een beroep moet doen op de emotie.

Saai

In politiek en reclame zijn er genoeg voorbeelden maar ook in je dagelijkse werk is framing goed bruikbaar. Want het plan in het werkoverleg of die pitch bij de klant lenen zich bij uitstek voor een goed staaltje framing, waarbij de overtuigingskracht wel vaart. Stel dat je een plan hebt om je medewerkers meer kennis te laten delen. Daar is op zich niemand tegen maar ook niet direct warm voorstander van en zie je medewerkers maar eens te enthousiasmeren en daadwerkelijk aan de slag gaan. Tenzij het beeld dat je oproept niet van tijdrovend overleg en vergaderen is maar van strategisch meedenken of beter nog expertmeeting. Je zit veel liever aan tafel tijdens een expertmeeting dan tijdens een saai werkoverleg. Het maakt dus nogal verschil hoe de vergadering heet: een werkoverleg, Grote Vergadering of expertmeeting zijn verschillende termen maar kunnen hetzelfde doel bereiken.

Ontwerp zelf

Denk dus niet alleen na over een goed plan of presentatie maar vooral over de woorden die jouw plan of idee oproepen. Vraag je af of dat overeenkomt met je doel. Zo niet? Werk dan aan goede framing en ontwerp je eigen campagne of commercial in gedachten. Welke woorden passen daarbij? Veel kans dat die woorden het ook goed zouden doen in het echte leven.

Meer tips ontvangen? Schrijf je hier in:

Inschrijven voor tips