Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Zo train je jezelf om scherp en 'to the point' te formuleren

In staat zijn om je punt scherp en ‘to the point’ te formuleren is belangrijk voor je overtuigingskracht. Maar tegelijkertijd is het voor velen een bottleneck. Vooral wanneer we onverwachts het woord krijgen, zijn we ineens kampioen in het produceren van een onnavolgbare brij klanken. Daarom in deze overtuigtip: hoe voorkom je gebazel?

Laten we allereerst beginnen met een bekend onderzoek uit de cognitieve psychologie. Een gouden ouwe, uit 1972, maar de resultaten staan nog steeds fier overeind. Onderzoekers Bransford en Johnson gaven deelnemers een stuk tekst te lezen en vroegen vervolgens waar zij dachten dat het over ging. Probeer het zelf: 

De procedure is eigenlijk vrij simpel. Allereerst verdeel je de dingen in verschillende groepen. Maar natuurlijk, één hoop kan ook voldoende zijn – dat hangt af van hoeveel er is. Het kan zijn dat je vervolgens ergens anders heen moet omdat je geen apparaat hebt, indien dit wel het geval is, dan ben je nu al een flink eind op weg. Het is belangrijk om niet te veel te doen. Ik bedoel: het is beter om maar een paar dingen tegelijk te doen, in plaats van te veel in één keer. Op korte termijn lijkt dit niet zo belangrijk, maar er kunnen snel problemen ontstaan. En een foutje kan je aardig wat geld kosten. Eerst lijkt de procedure ingewikkeld maar je zult zien: het wordt vanzelf een onderdeel van je leven.

Geen idee waar deze tekst over gaat? Je bent niet de enige. Er is geen touw aan vast te knopen. Tenminste, totdat we je het onderwerp van de tekst geven, namelijk: hoe was je je kleren? Lees de tekst nu nogmaals en je zult hem begrijpen. Het onderzoek toont aan dat wij eerst een soort ‘kapstok’ nodig hebben van tevoren om de informatie te kunnen plaatsen.

Hetzelfde geldt als je start met je verhaal tegen je gesprekspartner. De gedachtesprongen en bruggetjes die jij allang in je hoofd hebt gemaakt, zijn voor een ander onzichtbaar. Je moet daarom heel goed aangeven waar je het over gaat hebben, vóórdat je het er daadwerkelijk over hebt. 

Dat doe je door een zogenaamd ‘label’ te hangen aan je argument. Je probeert je argumenten ieder in één woord samen te vatten en vertelt dat eerst. Bijvoorbeeld: ‘Maar dit is gevaarlijk en onuitvoerbaar. Namelijk…’ Pas dan geef je je reactie. Zo plant je alvast een haakje in het hoofd van de ander en kan diegene de juiste verbindingen daaraan hangen. Zo gaat het ook bij nieuwsuitzendingen op televisie: eerst worden de hoofdpunten gepresenteerd, pas daarna worden ze uitgewerkt.

Zeker bij mondelinge overtuigingskracht is dit cruciaal. In tegenstelling tot op papier, kan de ander niet even teruglezen of verder scannen hoe lang het nog gaat duren of wat de opbouw van je verhaal is. Bij mondelinge communicatie zie je geen alinea’s. Het gevolg hiervan is dat je dit soort aanwijzingen in woorden moet vatten om die duidelijkheid te behouden.

Een voorbeeld ter verduidelijking. Stel, je hebt een discussie over het wel/niet verbieden van korte rokjes op de middelbare school. Jij hebt het liefst dat dit verbod morgen wordt ingevoerd. Dan kun je dit zo formuleren:

Bij jongens op die leeftijd gieren de hormonen door het lijf. Dus die zijn enorm snel afgeleid als die meisjes in zulke uitdagende kleding lopen. School is toch om te leren? Je moet die meisjes ook een beetje stijl bijbrengen vind ik, het is toch belachelijk dat sommige ouders hun dochters zo uit huis laten gaan. Je loopt zo met jezelf te koop! Stel je komt na school net in de verkeerde buurt, wie weet waar dat fout gaat.

Maar beter is als volgt:

Het is om twee redenen een goede oplossing: voor de concentratie van de jongens en voor de zelfbescherming met de meisjes. Neem allereerst  die concentratie. Bij jongens op die leeftijd gieren de hormonen door het lijf. Dus die zijn enorm snel afgeleid als die meisjes in zulke uitdagende kleding lopen. School is toch om te leren?  Daarnaast is het zelfbescherming. Je moet die meisjes ook een beetje stijl bijbrengen vind ik, het is toch belachelijk dat sommige ouders hun dochters zo uit huis laten gaan. Je loopt zo met jezelf te koop! Stel je komt na school net in de verkeerde buurt, wie weet waar dat fout gaat.

Leer jezelf dus aan om je argumenten aan te kondigen en kernachtig samen te vatten. Dit geeft niet alleen die ander een kapstok, maar ook jezelf.