Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Denk niet aan een roze olifant

“Ik ben geen antisemiet“ sprak het PvdD-raadslid Van Lammeren nadat hij bedreigingen kreeg toen hij kritiek uitte op de stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv. Het deed me denken aan het Belgische koningshuis dat een curieus persbericht de deur uitdeed met de titel: “Koning Filip is geen dictator”. En uiteraard de legendarische uitspraak “I’m not a crook” van de voormalig Amerikaanse president Nixon. Wat gebeurde hier? Ze wilden alle drie ontkennen dat ze iets negatiefs waren. Dus geen boef, dictator of antisemiet. Maar ze maakten een cruciale denkfout en bereikten het tegenovergestelde. 

Dit komt door de kracht van framing. Dit is een beïnvloedingstechniek die uit de communicatieleer komt. Voordat het begrip algemeen bekend werd, werkten reclamemakers, spindoctors en politici er al mee. Framing betekent dat je een bepaald gedeelte van de boodschap belicht waardoor je dat uitvergroot en waardoor je andere zaken buiten zicht houdt. Een goed gekozen frame zorgt ervoor dat je woorden, beelden en associaties oproept waarvan jij als zender wilt dat die opgeroepen worden. Door je boodschap goed te framen stuur je de toehoorder in de richting van de door jou gewenste interpretatie van de siutatie. Bovendien zorg je ervoor dat jouw frame het debat of de discussie domineert.

De Amerikaanse taalkundige George Lakoff  zette het begrip framing in 2004 op de kaart. Met zijn boek Don’t think of an elephant vertelde hij Democraten in de Verenigde Staten hoe ze beter campagne tegen de Republikeinen moesten voeren. En dat deed hij vooral door te laten zien hoe framing wel en niet werkt. Als je bijvoorbeeld tegen iemand zegt dat hij niet aan een roze olifant moet denken, is dat juist het eerste waar hij aan denkt. Dat heeft te maken met de manier waarop onze hersenen werken. Door een roze olifant te noemen gaan je hersenen dit direct visualiseren en je ziet de roze olifant in volle glorie voor je.

In dit filmpje spreekt de meester zelf over hoe je met waarden het debat moet framen:

 

Uiteraard wilden Nixon, Filip en Van Lammeren zich niet associëren met de termen boef, dictator en antisemiet. Maar ze deden het wel. Beter was geweest als ze zich hadden uitgelaten over de waarden die ze wel belangrijk vinden. In het geval van PvdD raadslid Van Lammeren was het veel handiger  geweest als hij had gewezen op de – in zijn ogen – geldverspillende stedenbanden en als hij had benadrukt dat hij juist voor een pluriforme en diverse Amsterdamse cultuur is zonder dit te bekrachtigen in een stedenband.

Wil je zelf ook meer leren over Framing? Bestel dan ons boek “Debatteren om te Winnen” 

of schrijf je in voor de eendaagse training Overtuigen door Framing. Deze eendaagse training is geschikt voor professionals die willen leren met specifiek woordgebruik hun betoog kracht bij te zetten en de juiste emoties op te roepen bij hun publiek.

Gerelateerde diensten