Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Doe het met structuur

Een sterke eerste termijn in de Kamer, een prachtig pleidooi in de rechtszaal of een interessant college op de universiteit. Een goede structuur is belangrijk voor sprekers. Je wilt immers overtuigend overkomen en gevolgd worden. Hoe doe je dat?

"Hele congressen gaan kapot aan sprekers die niet te volgen zijn". Zo begint hoofdtrainer Donatello Piras vaak zijn inleiding over structuur. En helaas kent iedereen wel een slecht voorbeeld van een presentatie die nooit lijkt te eindigen of waarbij je halverwege nog steeds niet weet wat het onderwerp is. Het spreken kan en moet beter. Een belangrijk hulpmiddel hiervoor is de structuur.

Verdeel je betoog van te voren in drieën: een inleiding, de kern en een slot. Tijdens de inleiding zorg je voor een sterk begin waarmee je de aandacht trekt, kondig je direct het onderwerp aan en kom je met de hoofdpunten van het betoog. In de kern werk je dit uit waarbij je zoveel mogelijk gebruik maakt van illustraties en voorbeelden om het tastbaar te maken. Tot slot geef je een korte samenvatting van hetgeen je gezegd hebt en je besluit met de uitsmijter: een oneliner, een boodschap of een literair citaat. Hier heb je genoeg vrijheid. Onthoud in ieder geval dat "bedankt voor de aandacht"of "hier wilde ik het bij laten" een weinig inspirerende manier is om afscheid te nemen van je toehoorder.

Goede voorbeelden zien we gelukkig ook steeds meer. Zowel van speeches met een goed begin als van toespraken die van begin tot eind te volgen blijken. Zoals de inaugural address van President Obama. Eerder al analyseerden we deze toespraak en kwamen tot de conclusie dat er veel structuur in zit maar dat het niet te horen is. Dat is niet toevallig. De speech is goed voorbereid en goed geschreven maar vooral: goed uitgesproken.

Tot slot een tip die snel toepasbaar is in de praktijk: ook als het verhaal niet is voorbereid kunt u met een snelle denkslag uw komende betoog opdelen in stukken. Vervolgens vertelt u de toehoorder die verdeling waarna u uw eigen verdeling alleen nog maar hoeft te volgen. Natuurlijk vergt dit wat oefening maar vooral de professional die vaak vergadert, presenteert of debatteert zal zich deze tip snel eigen kunnen maken.