Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Drie dingen waar je mee moet stoppen om assertiever te worden

Assertiviteit, opkomen voor jezelf, is iets wat iedereen zou willen verbeteren. Meestal gaan tips om assertiever te worden over meer de confrontatie aangaan. In dit artikel gaat het juist om het aangeven van je eigen grenzen. Zo kan je voorkomen dat je het gevoel hebt dat mensen over je heen lopen.

overtuigtip assertief zijn

Dit is natuurlijk al een lastig advies om op te volgen. Niet alleen vergt dit al de nodige assertiviteit, deze inzichten vragen ook al veel inzicht in je eigen optreden en de benodigde zelfreflectie. Wij geven je drie tips waar je direct mee kunt stoppen om assertiever te worden. 

1. Stop met het gebruiken van verkleinwoorden

Tijdens trainingen horen we vaak cursisten gebruik maken van de volgende zinnen: ‘wellicht is dit een goed idee’ of ‘ik zou graag wat van jullie tijd willen hebben’. Dit zijn zinnen die je onbewust gebruikt, maar waar je echt mee moet stoppen om assertiever te worden. Deze twijfelende woordkeuze brengt namelijk onzekerheid over:over de inhoud van je verhaal en over je recht om iets in te brengen in een discussie. Kortom, stop met het gebruik van deze woorden. 

2. Stop met het eindeloos oefenen van datgene je wil zeggen

Veel mensen oefenen tot het laatste moment vlakvoor het geven van een presentatie. Daarnaast denken zij tot op het laatste moment na over wat zij precies gaan doen. Ondanks deze minutieuze voorbereiding, is de kans groot dat je tijdens de presentatie vastloopt. Of door externe factoren alsnog gedwongen wordt om op de situatie in te spelen. Kortom, stop met het eindeloos voorbereiden en neem in je voorbereiding vooral de grote lijn van het verhaal mee. Denk hierbij aan kernboodschap, voorbeelden en argumenten. Zo weet makkelijker de grote lijn terug te vinden van jouw verhaal.

3. Stop met het ondergraven van jezelf voor je begint

Als laatste een inzicht dat wij ook altijd aan onze cursisten meegeven: stop met het ondergraven van jezelf vlak voor je begint met spreken. Een voorbeeld hiervan is als mensen zeggen: ‘ik ben niet echt een expert op dit onderwerp, maar…’ of ‘ik heb me niet goed voorbereid, maar wil toch wat zeggen’. Dit vormt ten eerste geen goede start van je betoog en ten tweede begin je het verhaal al op een negatieve manier. Kortom, stop met het gebruiken van verkleinwoorden, stop met het eindeloos oefenen van datgene je wil zeggen en stop met het ondergraven van jezelf voor je begint. 

Voor meer informatie zie ons volgende YouTube filmpje.

En voor nu is het belangrijkste: oefenen, oefenen, oefenen.