Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Drogredenen herkennen - argumentum ad baculum

Het onder druk zetten van je tegenstander in een debat of discussie noemen we het argumentum ad baculum. Letterlijk betekent dit het argument van de stok en slaat het op het dreigen met geweld of negatieve gevolgen. Je zet daarmee ontoelaatbare druk op je tegenstander in een debat of gesprek.

In de meeste gevallen wordt het “argument van de stok” subtiel ingezet. In plaats van een directe dreiging met geweld, wijs je je tegenstander op mogelijk negatieve gevolgen van zijn of haar gedrag of standpunt.

De kritische vergaderdeelnemer

Neem het voorbeeld van een kritische vergader-deeldeelnemer, die door de manager toegeworpen krijgt, misschien half grappend: “Zeg, als jij zo door gaat, dan kun je die promotie wel vergeten…”. Tsja… neem dan nog maar eens kritisch standpunt in.

Het advertentiebudget

Een ander voorbeeld. Oud-burgemeester van Utrecht: Aleid Wolfsen, verzocht in 2009 de uitgever van huis-aan-huisblad Ons Utrecht met succes om een kritisch artikel over hem niet te verspreiden. Naar verluid deed hij dat door te zeggen dat de relatie tussen de gemeente en het blad „ernstig verstoord” zou worden als het artikel toch gepubliceerd zou worden.Het advertentie-budget van de Gemeente Utrecht diende in dit geval als de spreekwoordelijke stok.

Dreigen met negatieve gevolgen is een drogreden die dus vaak subtiel wordt toegepast, maar wel een aantasting van de vrijheid van meningsuiting vormt.

Helaas kun je er in directe zin niet zo veel tegen in brengen. Jouw hulp moet dus vooral buiten komen, omdat je als bedreigde partij vaak letterlijk en figuurlijk machteloos staat.

In deze vlog legt Nick Schoemaker het argumentum ad baculum nog eens uit:

BRON: Eemeren, F. van & Grootendorst, R., "Dat heeft u mij niet horen zeggen… drogredenen van A tot Z", Uitgeverij Contact, Amsterdam/Antwerpen: 1996.

BRON: NRC, "Wolfsen laat oplage krant vernietigen", via: http://vorige.nrc.nl//binnenland/article2212643.ece/Wolfsen_laat_oplage_krant_vernietigen, 2009.