Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Gebruik een katheder 'niet, tenzij'

Als er één attribuut op het podium zenuwinzinkingen heeft doen voorkomen, dan is het wel het katheder. Spreken in het openbaar geeft velen immers de kriebels en achter zo’n spreekgestoelte voel je je veiliger en daardoor comfortabeler. Toch zijn we bij het debatinstituut geen liefhebber van het ding. We leggen uit waarom.

Wanneer je als spreker gevraagd bent om een bijdrage aan een congres te leveren, zul je op het podium in veel gevallen een katheder tegenkomen. Dus wanneer je wordt geïntroduceerd, je hartelijk welkom bent geklapt en je de treden naar het podium bent opgeklommen, neem je als vanzelf achter dit spreekgestoelte plaats, net als de sprekers voor je.

Een spreekgestoelte is dan ook een verrekte handig ding: je kunt er je notities op leggen, je kunt je trillende handen kwijt en met een microfoon op de juiste hoogte ben je goed verstaanbaar. Maar boven alles geeft het je wat rust: je hebt een muurtje gecreëerd dat je voor meer dan de helft onzichtbaar maakt en dat geeft je een beschermd gevoel. Zeker bij beginnende sprekers zien we dan ook dat een katheder een uitkomst kan bieden: ze spreken erdoor wat rustiger en stabieler en daardoor is het verhaal beter te volgen. Helemaal prima dus.

Maar voor de wat meer ervaren sprekers heeft een katheder vooral nadelen. Allereerst ben je als spreker veel minder zichtbaar, zeker als je wat kleiner bent (dames!). Het publiek krijgt daarom minder mee van je handgebaren en je mimiek, wat juist zo belangrijk is voor de aandacht en effectiviteit van je boodschap. Tenminste, als je überhaupt al handgebaren gebruikt, want zo’n katheder nodigt uit om erop te leunen, waardoor je ondersteunende gebaren vaak zelfs helemaal wegvallen. Dit gaat ten koste van de kracht van je boodschap.

Ten tweede creëert een katheder een afstand tussen spreker en publiek. De muur wordt immers niet alleen door de spreker gevoeld, maar ook door de zaal. Ze zien een bevroren spreker met een bewegende mond. Onze voorzichtige hypothese uit ervaring is zelfs dat het publiek in zo’n geval zich minder geneert om hun mobieltje uit de zak te halen; ze voelen zich minder bekeken en betrokken. Als je als spreker uitgenodigd bent om je publiek te inspireren, engageren, enthousiasmeren, dan moet die muur dus echt naar beneden.   

Er zijn echter ook belangrijke uitzonderingen. Grofweg zijn er vier situaties waarin een katheder wel wenselijk is: (1) als dit de enige manier is om via versterkt geluid tot je publiek te praten (maar een professionele spreker checkt vooraf hoe de zaal wordt opgebouwd); (2) als je presentatie een doorwrochte (wetenschappelijke) analyse betreft, waar je niet anders kan dan de gehele boodschap voor te lezen (en dan biedt het katheder een mooi hulpmiddel voor je notities); (3) als er een logo op het katheder staat en er camera’s aanwezig zijn waar je dit logo graag op wilt hebben staan en (4) als je een sterk gevoel van autoriteit wilt neerzetten van ‘de grote leider’ (vandaar zeer geliefd bij politici en formele leiders). In alle andere gevallen: laat je introduceren, laat je welkom klappen, klim die treden op en schuif het katheder aan de kant!