Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Gebruik pakkende voorbeelden

Een betoog, presentatie of debat heeft vaak behoefte aan meer dan feiten alleen. Natuurlijk moet de inhoud goed zitten maar aandacht voor de vorm is ook belangrijk. En een van de belangrijkste overtuigingsmiddelen die heel vaak gebruikt kunnen worden is ‘het voorbeeld’. Aristoteles – de Griekse leermeester - zei het al in zijn retorica: "gebruik voorbeelden als algemeen overtuigingsmiddel om je betoog te versterken".

We kennen verschillende type voorbeelden: uit het verleden opgehaalde gebeurtenissen en zelf verzonnen verhalen. Bij die laatste kun je denken aan fabels, vergelijkingen, metaforen enzovoort. Bij de eerste categorie gaat het over eerdere voorvallen die gelijkenis vertonen, of bekende gebeurtenissen die kunnen worden aangehaald. Een bekende spreuk zegt: "een beeld zegt meer dan duizend woorden". En dat is natuurlijk wat een voorbeeld beoogt; een beeld oproepen bij de toehoorder. Dus hoe complexer het verhaal, hoe beter het is om het met een voorbeeld te illustreren. Denk hieraan bij de volgende keer dat u een presentatie of betoog houdt.

Een belangrijk hulpmiddel voor iedere dag is de theorie van SEXI (State, Explain en Illustrate). Een techniek om een argument uit te werken, waarbij een voorbeeld wordt gebruikt om de onderbouwing te illustreren. Een goede spreker heeft de plicht om een verhaal op een zo overtuigend mogelijke manier aan zijn toehoorders te vertellen. Dat geldt vooral tijdens vergaderingen, presentaties en onderhandelingen waarbij je wilt overtuigen. Zie hier het voorbeeld tijdens een debat in de Tweede Kamer. De eerste spreker (Van Geel) heeft veel woorden nodig. De tweede spreker (Pechtold) maakt een rake illustratie die naast de nodige humor ook effect heeft: je onthoudt vooral dat verhaal aan het einde van het debat.