Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Hoe begin ik mijn presentatie? 5 tips voor een krachtige opening

Presentaties hebben een aantal sleutelmomenten. Eén van die momenten is de opening. Het is cruciaal voor uw overtuigingskracht om stevig van start te gaan. Bij het debatinstituut leiden we dagelijks verschillende typen congressen en bijeenkomsten door heel het land. Tijdens veel congressen zien we dat sprekers te weinig aandacht besteden aan een goede opening van hun betoog. Dit is jammer omdat de spreker dan al snel met 1 – 0 achter staat bij het publiek, en dat doet afbreuk aan het inhoudelijke verhaal van de presentatie. De opening moet een echte aandachtstrekker zijn die uw publiek direct bij uw presentatie betrekt. In dit artikel geven we vijf voorbeelden van krachtige openingen voor een presentatie.  

1 Stel een vraag aan het publiek

Als spreker wilt u uw publiek direct bij uw presentatie betrekken. Door een vraag te stellen kunt u op interactieve wijze starten. Als u bijvoorbeeld voor een zaal vol ondernemers een nieuw softwareprogramma demonstreert kunt u starten met een vraag die inspeelt op de behoeften van het publiek. Als uw software inzicht geeft in het bezoekersgedrag op websites dan kunt u beginnen met de vraag “Wie van u weet precies hoe uw klanten zich gedragen als ze uw website bezoeken?”, gevolgd door de vraag “Wie denkt dat de website verbeterd kan worden zodat u meer aanvragen via uw website binnenkrijgt?” Grote kans dat u de aandacht van uw publiek te pakken heeft, omdat ondernemers vrijwel altijd geïnteresseerd zijn in meer opdrachten. 

2 Open met een inspirerend verhaal

Een overtuigende presentatie is persoonlijk. Storytelling is een krachtig instrument om uw presentatie persoonlijk te maken. Abstracte feiten worden op deze manier namelijk levendig gebracht. In plaats van het oplepelen van voordelen die een product of dienst biedt, kunt u door middel van een verhaal inspelen om de emoties van uw publiek. Neuro-econoom Paul J. Zak legt in zijn blog “Why your brain loves good storytelling” op Harvard Business Review uit hoe dit in het brein van uw publiek werkt.

Als opening van uw presentatie kunt u dus starten met een verhaal over uw klant (de hoofdpersoon) die veel last had van concurrentie (de slechteriken) maar door uw product (de held) de strijd heeft gewonnen.  

3 Refereer naar de actualiteit

Om het ijs te breken kan het leuk zijn om uw presentatie te beginnen met iets opvallends uit het nieuws. Als u voor een zaal vol vrouwelijke professionals spreekt is het een mooie binnenkomer om te zeggen “Het is vandaag 20 juni. Een dag waarop geschiedenis wordt geschreven. Vandaag is voor het eerst een vrouw verkozen als burgemeester van Rome.” Vanaf hier kunt u gemakkelijk een bruggetje maken naar het thema dat u wilt bespreken. “Ook wij schrijven vandaag geschiedenis. We zijn voor het eerst bijeen om te spreken over het vergroten van de diversiteit binnen onze organisatie.

4 Begin met een schokkende grafiek 

Als u een gevoel van urgentie bij uw publiek wilt creëren, kan het heel krachtig zijn om  uw presentatie te openen met een schokkende grafiek. Een klassiek voorbeeld van deze aanpak is de film “An inconvenient truth” van Al Gore. Om aan te geven hoe snel het klimaat op aarde verandert, laat hij grafieken zien waarbij de urgentie van het beeld afspat. Hierdoor creëert hij een ongemakkelijk gevoel bij het publiek en heeft hij de volledige aandacht. Bekijk hier hoe Al Gore de grafieken presenteert:

5 Speel een video

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Stelt u zich de kick-off van een nieuw product voor waarbij u de presentatie begint met een video vol enthousiaste ervaringen van klanten. Of dat u een fundraising evenement voor bedreigde diersoorten opent door het tonen van een ijsbeer die steeds minder leefruimte heeft doordat de ijskappen smelten. De kans is groot dat u meteen de interesse bij uw publiek heeft opgewekt. Net als verhalen, roepen video’s emoties op. In tegenstelling tot lappen tekst en opsommingen in een dia, kunt u met een video de juiste snaar bij uw publiek raken. Door de combinatie van muziek en beeld creëert u een dramatisch effect dat de toon zet voor de rest van uw presentatie.

Zoals u ziet zijn er verschillende mogelijkheden om uw presentaties op een krachtige manier te openen. Als afsluitend advies willen we wel benadrukken dat u bij het kiezen van een opening altijd uw publiek centraal stelt. Stem uw presentatie, en dus ook de aandachtstrekkende opening, af op de mensen in de zaal. Zo zal een anekdote van een televisieprogramma uit de jaren zeventig niet aanslaan bij een zaal vol millennials. En zal andersom een voorbeeld over een hedendaagse vlogger minder relevant zijn als u een zaal vol babyboomers toespreekt.

Meer tips ontvangen? Schrijf u hier in:

Inschrijven voor tips