Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Hoe ga je als spreker om met hinderlijke interrupties?

Wat doe je als je in een vergadering of op een podium een verhaal aan het vertellen bent en je wordt hinderlijk onderbroken? Het overkwam oud-premier Gordon Brown vorige week terwijl hij in Schotland campagne aan het voeren was tijdens het onafhankelijksreferendum. Hij pakte het niet zo slim aan. Wat had hij wel moeten doen en wat kunt u daar van leren?


Negeren is geen optie

Brown kiest er voor om de persoon die door hem heen begint te schreeuwen min of meer te negeren. Hij verheft zijn stem, lacht wat onhandig en gaat stoïcijns door met zijn verhaal. Niemand luistert meer. Iedereen is bezig met de schreeuwer. Wanneer de man eindelijk is verwijderd gaat Brown rustig door alsof er niets gebeurd is. De lijn van zijn verhaal is iedereen op dat moment volledig kwijt.

De les die er uit te leren valt is dat het geen zin heeft om te praten wanneer je weet dat niemand luistert. Bent u aan het woord in een vergadering op het moment dat de koffie na de lunch wordt uitgedeeld? Wacht dan gewoon totdat iedereen is voorzien van koffie. Tot dat moment hebben mensen iets belangrijkers aan hun hoofd dan naar u te luisteren!

De orde is van de voorzitter

Gordon Brown is niet verantwoordelijk voor de orde van de bijeenkomst. Toch probeert hij die verantwoordelijkheid te nemen door te blijven praten in de hoop dat de rust vanzelf terugkeert. Dat is niet verstandig. Hij had het probleem daar kunnen leggen waar het thuishoort: bij de voorzitter van de bijeenkomst samen met de beveiliging. De oud-premier had simpelweg kunnen stoppen met spreken en wachten tot de orde was hersteld.

Heeft u in een vergadering het woord gekregen van de voorzitter en wordt u onderbroken door een collega? Kijk naar de voorzitter en wacht tot hij ingrijpt of geef aan dat u het woord heeft gekregen en graag uw verhaal ongestoord wilt vertellen. Daarna is de kans voor anderen om te reageren. Maar laat nooit uw goed voorbereide verhaal verloren gaan door hinderlijke onderbrekingen.

Kies de aanval

Tot slot kunt u altijd nog de aanval kiezen. Gordon Brown had, wetende dat hij voor een zaal met veel supporters stond, er voor kunnen kiezen om de ordeverstoorder eens flink de les te lezen. De kans is groot dat de zaal dit prachtig had gevonden. Zie hier hoe Bill Clinton ooit kort en krachtig de vloer aanveegde met iemand die zijn feestje wilde verstoren.

Hij nam risico door de confrontatie aan te gaan. Als je eenmaal begint kun je moeilijk meer terug. Maar als je weet dat de meerderheid van de aanwezigen op jouw hand is en zich net als jij stoort aan degene die steeds onderbreekt valt het te overwegen. Het zijn juist de onverwachte momenten waarop een goede spreker zich kan onderscheiden!  Dat Gordon Brown die reputatie nooit gehad heeft valt na het zien van dit fragment te begrijpen.

Gerelateerde diensten