Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Hoe gaat het nu echt met de lokale politiek?

Op 21 maart is het zo ver: de gemeenteraadsverkiezingen. Voor iedere stemgerechtigde het moment om aan te geven wie onze directe publieke ruimte mogen vormgeven. En het goede nieuws is: de lokale democratie leeft! Door het hele land hebben wij in samenwerking met de gemeente verkiezingsdebatten georganiseerd. Van Scherpenzeel tot Enkhuizen en van De Wolden tot Purmerend.

pen 2181101 1920

De lokale democratie is springlevend. Dit blijkt onder andere uit het feit dat er erg veel te kiezen is voor de burgers in de gemiddelde gemeente. In de gemeente Purmerend doen er dertien verschillende partijen mee waarvan er twaalf meededen aan het verkiezingsdebat. Een debat waarbij zij via pitches en één op één debatten met elkaar om de gunst van de kiezer hebben kunnen strijden. Tot onze verbazing werden zelfs de debatten met weinig marketing waanzinnig goed bezocht. Niet alleen een afgeladen zaal in Heerhugowaard, maar ook in Eemnes een raadszaal die uiteindelijk te klein bleek te zijn voor hoeveelheid geïnteresseerden.

Een diversiteit aan thema’s leeft in gemeenteland. Zo kwam herhaaldelijk het thema duurzaam bouwen terug. Nieuwe woonwijken of appartementencomplex moeten gasvrij worden gebouwd om zo een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen van 2030. Een ander populair regionaal thema was de balans tussen natuurland en boerenland. De tegenstelling tussen natuurgebieden en megastallen en de balans die lokale bewindslieden hierin proberen aan te brengen. Het andere concrete thema is de vraag of de auto wel of niet moet worden toegelaten in de binnenstad.

Over alle bovengenoemde thematiek is niet altijd overeenstemming, maar wel een stevig debat. Zoals bijvoorbeeld in de gemeente Eemnes waar er een ‘clash’ was tussen de lokale VVD en PvdA over de zogenaamde ‘armoedeval regelingen’. Moet de gemeente de lokale bijstandsuitkering verhogen? Mag er bijverdiend worden naast de bijstand? Wat de debatleiders van het Nederlands Debat Instituut ook is opgevallen is dat de lokale politici zeker niet onder doen voor de landelijke lijsttrekkers. De pitches hadden veelal een kop-romp-staart structuur, er werd goed afgestemd op het publiek (pathos) en natuurlijk werden de speeches steevast uit het hoofd en binnen de tijd voorgedragen.

Al het bovengenoemde is ook niet zo gek als men bedenkt dat de lokale partijen al vele jaren actief zijn in de gemeenten. Zij hebben een sterke band met de lokale issues en komen vaak met een lijst waarop zowel jong als oud staan. Kortom, de lokale politiek leeft! Een gegeven dat wij bij de vele verkiezingsdebatten aan den lijve hebben ondervonden. Het laatste woord is nu aan de kiezer.